Cupola ninsa de ciocolata

de Lavinia in Torturi, 2 Mar 2013 | 4120 vizualizari

 

Nu arata chiar a cupola ca nu am avut un castron/forma cu fund asa rotund dar a iesit delicioasa.O aveam de mult in plan si iata ca i-a venit si ei randul...
Sursa:Laura Sava.

 

INGREDIENTE

  • Blat:(20 cm diametru)
  • 4 oua
  • 180 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4 linguri ulei
  • 120 g faina
  • 35 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Sirop:
  • 2-3 linguri zahar
  • 250 ml apa
  • 1 fiola rom
  • Crema:
  • 300 ml frisca lichida
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • Decor:
  • 200-250 ml frisca lichida
  • 1 zahar vanilat
  • cacao
  • ciocolata rasa
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cupola ninsa de ciocolata:

Pentru blat: Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare,apoi adaugam zaharul amestecat cu zaharul vanilat si mixam in continuare 10 minute. Adaugam uleiul lingura cu lingura si galbenusurile. Amestecam faina cu praful de copt si cacaua,o cernem de 2 ori apoi o adaugam lingura cu lingura in amestecul de oua amestecand usor de sus in jos pentru a nu se lasa compozitia. Tapetam o tava cu unt si faina(20 cm diametru) si coacem blatul in cuptorul preincalzit pana trece testul scobitorii. Il scoatem din forma si il lasam la racit la temperatura camerei. Il taiem pe 3 nivele pe orizontal.

Pentru sirop: Punem zaharul la caramelizat pana prinde o culoare maronie nu foarte inchisa. Il stingem cu apa (cu mare atentie) si lasam pe foc pana se topeste complet zaharul. Il lasam la racit si adaugam romul.

Pentru crema: Punem frisca si ciocolata pe baie de aburi amestecand continuu pana se topeste ciocolata. Lasam la frigider minim 3-4 ore.(pana se intareste bine). Adaugam untul si o mixam bine pana rezulta o crema fina si delicioasa.

Asamblare: Tapetam un vas/castron cu fund rotund cu folie(eu nu am avut). Adaugam primul blat,1/3 din sirop si 1/2 din crema. Acoperim cu al 2-lea blat,1/3 din sirop si restul de crema. Adaugam si ultimul blat ,restul de sirop si dam la rece pentru minim 4 ore. Rasturnam cupola pe platoul pe care o servim(punem platoul peste vas si intoarcem invers) si indepartam folia.

Mixam frisca impreuna cu zaharul vanilat. Ornam cupola cu frisca dandui un aspect cat mai valurit. O pudram cu cacao si ciocolata rasa.

 

RETETA IN IMAGINI

Cupola ninsa de ciocolata-0
Cupola ninsa de ciocolata-1
Cupola ninsa de ciocolata-2
Cupola ninsa de ciocolata-3
Cupola ninsa de ciocolata-4
Cupola ninsa de ciocolata-5
Cupola ninsa de ciocolata-6
Cupola ninsa de ciocolata-7
Cupola ninsa de ciocolata-8

COMENTARII (31)

 Lavinia

Lavinia 1

03.05.2013, 09:12

multumesc

 Krystyan  Trendy

Krystyan Trendy 1

22.12.2013, 01:09

ce bunatate !

alilianaa

alilianaa 1

13.01.2014, 08:34

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!