Cus-cus cu legume

de Lia_ in Mancaruri de legume, 6 Noi 2014 | 3840 vizualizari

 

O reteta tunisiana usor de facut, consistenta si cu gust care m-a incantat. Voi diversifica si cu alte variante, este extrem de gustos. Este o buna varianta si pentru vegetarieni.

 

INGREDIENTE

  • 350g cus-cus din grau dur
  • 2/3 cana naut dupa ce a fiert (cam din 1/2 cana uscat)
  • 500 ml supa de legume
  • 1 morcov mediu spre mare
  • sare
  • piper
  • 1 ceapa mare
  • 1 dovlecel
  • 2 linguri ulei masline
  • 200 g ciuperci
  • 1 ardei gras/kapia
  • 1 lingurita curcuma
  • 2 rosii
  • 3 linguri cu zeama de lamaie
  • 1 ardei iute optional
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cus-cus cu legume:

1. Alege si spala nautul, scurge-l de apa si l-ai pus la inmuiat cu o seara inainte, ca pe fasole. Il fierbi in apa cu 1/2 lingurita de sare completand mereu apa evaporata. Poate sa dureze 1-2 ore.

2. Infierbanta supa de legume care ti-a ramas de la alte preparate. Spala, curata de coaja, clateste si taie cubulete cam de 1.5cm morcovul si il fierbi in supa sub capac cam 20 minute la foc molcom.

2. Spala, curata de coaja ceapa si dovlecelul si taie-le cuburi cam de 1.5cm marime si le sotezi in ulei.

3. In timp ce sotezi amestecand ocazional, spala si taie la fel de mari cuburi ciupercile si ardeiul curatat de seminte si cotor. Adauga-le in tigaie si soteaza + 1/2 din curcuma. Opreste focul si drege cu sare si piper.

4. Ai stins deja focul la supa cu morcov, probabil. Trage oala cu supa la o parte, drege de sare si piper, pune jumatatea ramasa de curcuma, pune nautul fiert si scurs de apa si apoi cus-cusul fara foc. Se umfla instantaneu. Il vanturi cu o paleta pana absoarbe tot lichidul.

5. Taie cubulete cam de 1 cm rosiile. Opreste cateva si pt decor si pune restul in cus-cus-ul fierbinte impreuna cu zeama de lamaie si amesteca cu paleta (spumiera eventual) de jos in sus de putine ori. Mai gusta de sare.

6. Se serveste cus-cus cu legumele deasupra si iaurt de capra alaturi. Eu am format o cavitate in mijloc cu un polonicel si am pus legumele ca intr-un cuib, dar poti sa le pui liber. Mananci ca atare sau ca garnitura la un gratar, kebap, etc. 

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Retineti cei care n-ati mai preparat cus-cus, acesta nu se fierbe, doar se opareste si el trage lichidul umflandu-se.

2

Este bun si rece.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cus-cus cu legume 350693
retete culinare - Cus-cus cu legume 350694
retete culinare - Cus-cus cu legume 350695
retete culinare - Cus-cus cu legume 350696

COMENTARII (23)

Lia_ 1

07.11.2014, 06:45

multumesc pt comentariile de bine

Mihaela, curcuma are aroma imperceptibila, ii da mai mult culoare.

predomina gustul cus-cus si poate lamaia.
e f bun.

Reteta-Video 1

07.11.2014, 17:05

Bya Ralu 1

10.02.2015, 15:16

bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S