Desert cozonac ca la mama acasa

de marcelika in Dulciuri, 3 Apr 2014 | 255532 vizualizari

 

Imi aduc aminte cat ma invarteam pe langa mami, sa vad ce face, cate oua, cat zahar , cat lapte pune..... care e procesul tehnologic.....niciodata nu stia reteta. Tot timpul punea dupa ochi, trebuia sa-mi notez de fiecare data cantitatile si sa aleg dintre cea care mi se pare mai buna......nu gresea niciodata produsul finit......fie vorba intre noi, nu il impletea, tragea cu ochiul la mine pentru ca ma lasa pe mine sa fac treaba asta....mai usoara...:)) Acum am definitivat-o, asta e cea mai bunaaaaa reteta....parerea mea. Ramane de vazut ce ziceti voi!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 70 gr drojdie 
  • 300 gr zahar
  • 4 oua 
  • 200 ml ulei
  • 500 ml lapte 
  • un praf de sare
  • 1 lingura esenta rom
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Umplutura:
  • 100 ml lapte
  • 100 gr nuca 
  • 50 gr cacao
  • putin ulei
  • 100 gr rahat
  • 100 gr stafide
  • susan si mac
  • 1 ou pentru uns
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac ca la mama acasa:

Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, se adauga putin lapte cald si se face maiaua. Se lasa la crescut 20 de minute.

Intre timp se amesteca restul de lapte cu zaharul, ouale, sarea, zaharul vanilat si esentele.
Se amesteca apoi cu maiaua si faina, un praf de sare si incepe framantatul. Trebuie sa avem un aluat moale si pufos. La sfarsit se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza tot. Se lasa la crescut acoperit cu un prosop, pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald.

Se pregatesc formele, se ung cu ulei, eu pun si hartie de copt sa nu se arda. Intre timp se pregateste umplutura.

Se taie rahatul fasii, nuca prajita usor in cuptor se faramiteaza, stafidele se pun la hidratat in cateva linguri de lapte cald cu esenta rom, iar cacaua se dizolva in ulei....punem uleiul firicel si amestecam....ca la maioneza, pana se dizolva cacaua, dupa care dizolvam cu lapte....sa nu va speriati daca se ingroasa compozitia , puneti lapte pana ajungeti la consistenta unei smantani mai diluate un pic pentru a putea fi intinsa pe coca.

Se imparte aluatul crescut in 4 bile, vor iesi 2 cozonaci. Se unge masa cu putin ulei si se intind cele patru foi in forma de dreptunghi.

Se unge cu cacaua, se presara rahatul, nuca si stafidele dupa care se ruleaza aluatul pe lungime, obtinand 4 rulouri. Se rasucesc cate doua rulouri, aveti grija sa bagati capetele un pic dedesupt, pentru a nu se desface in tava. Se  pun cozonacii in forme si se lasa la crescut, acoperiti cu un prosop curat, intr-un loc cald, cam 30 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu ou si se presara susan si/sau mac, dupa preferinta.

Se coc cozonacii in cuptorul preincalzit la 170 de grade, aproximativ 45 de minute.

Se verifica cu scobitoarea daca sunt facuti, daca iese curata sunt gata! Se scot din forme si se lasa la racit.

Pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac ca la mama acasa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

Ancutsa 1

03.10.2016, 19:01

Minunati cozonaceii!

IonelBulai 1

13.11.2017, 19:55

de 2 ani e reteta preferata

Monica Bataraga 1

07.04.2018, 14:09

Aluatul este moale si se lipește de mâini. Ce trebuie sa fac...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac trandafir moldovenesc