Desert prajitura cu crema de lamaie

de gaby_duceag in Prajituri, 8 Apr 2013 | 253101 vizualizari

 

Nu m-am declarat niciodata fan al prajiturilor cu lamaie, dar aceasta... m-a incantat de la prima inghititura :D. Am mancat preparata de matusica de care v-am povestit la prajitura cu ness si pentru ca mi-a placut foarte mult m-am gandit s-o fac si eu. E usoara, neavand oua in crema, si mananci...una dupa alta. Se topeste in gura :). A ei nu avea stratul de frisca deasupra, deci e optional, e buna si fara.

 

INGREDIENTE

Blat

  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • un varf cutit sare

Crema

  • 500 ml lapte
  • 3,5 linguri faina sau amidon alimentar
  • 4-5 linguri zahar (mie-mi place mai dulce si am pus 5 linguri)
  • un pachet de unt (alegeti un unt de calitate)
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 100 ml frisca lichida indulcita
  • 100 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • o lingurita zeama lamaie
  • 2 linguri rase zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema de lamaie:

Blat. Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile impreuna cu sarea si adauga treptat zaharul mixand pana se dilueaza complet. Galbenusurile freaca-le cu uleiul ca la maioneza apoi adauga apa si omogenizeaza.
Adauga-le peste albusuri odata cu faina cernuta (nu sari peste etapa cu cernutul!) apoi omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus (nu circular) cu o lingura de lemn.
Usor, usor am zis! Da?
Toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt (tava de 20x27cm), niveleaza cu grija, apoi baga tava in cuptorul preincalzit si coace la foc mic pana capata o culoare frumoasa si trece testul cu scobitoarea. Lasa la racit.

Crema: Mixeaza untul spuma. Intr-un vas cu fund dublu pune faina si zaharul apoi adauga pic cu pic (fredonati in gand..sunt un pic, pic..indragostit.. :)) :p) laptele rece, amestecand cu un tel sa nu faca cocoloase.

Pune la foc mic si fierbe amestecand mereu cu o lingura de lemn sa nu se prinda, pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci. Pune vasul in altul cu apa rece si amesteca cand si cand sa se raceasca crema. Adauga si zeama de lamaie si coaja.
Cand e rece,dar nu complet! ci doar asa..la temperatura camerei, adauga untul...asa..in 2,3 transe si omogenizeaza. E delicioasa crema!

Desprinde hartia de copt de blatul rece si taie-l in 3, pe orizontala.
Asaza prima foaie, intinde uniform jumatate din crema, asaza a doua foaie, pune si restul de crema niveland, apoi asaza ultima foaie din blat.

Intr-un bol pune frisca, smantana, zaharul si zeama de lamaie si mixeaza, initial la viteza cea mai mica apoi la o treapta superioara, pana obtii consistenta dorita.
Intinde frisca peste prajitura si "deseneaza-i"niste valuri cu furculita.
Pastreaza prajitura cu crema de lamaie la rece.

Eu....am taiat-o direct, bineinteles :)).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (78)

mihaelar63 1

11.12.2020, 20:09

De cate ori o vad de atatea ori o vreau ) Uite acum am sa o pun pe lista !!!

Ancutsa 1

04.02.2021, 17:24

Ce bine arata!

Minodora1986 1

27.04.2022, 21:28

Cea mai buna prăjitură..atât de fresh și pufoasa..incercati-o că merită!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Albinita