Din bucataria bunicii - mancarea cosasilor

de klausenburger_adica Lacrima in Mancaruri de post, 17 Iul 2009 | 8188 vizualizari

 

Zilele acestea mi-am amintit de un fel de mancare pe care oamenii angajati cu ziua sa coseasca lucerna de pe campurile Transilvaniei il primeau adeseori la amiaza, alaturi de o felie zdravana de paine facuta pe vatra si una de slanina fripta, insotite de o carafa buna cu apa rece de izvor. Nu se mai poarta azi nici "cosasii" si nici mancarea consistenta servita la umbra copacilor razleti de pe campuri. A mai ramas apa rece ascunsa pe campurile Tureniului la vreo 20 de kilometri de Cluj. Acolo am mancat ultima oara acest fel de mancare in incercarea mea de a dovedi ca si orasenii stiu sa tina coasa in mana. Bine ca nu mi-am taiat picioarele, dar m-am ales cu legenda izvorului, despre care am sa va povestesc cu alta ocazie, cand am sa va arat minunata prajitura unica, traditionala pe care o faceau bunicile din aceste parti de lume. Acum ma opresc la mancarica de fasole, la "mancarea cosasilor" atat de usoara si totusi consistenta, numai buna pentru zilele acestea toride de vara.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg fasole verde
  • 4 catei de usturoi
  • 150 ml ulei de masline
  • sare,
  • piper,
  • ienibahar,
  • foi de dafin
  • patrunjel
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Din bucataria bunicii - mancarea cosasilor:

1. Spalati, curatati si sectionati fasolea verde si puneti-o la fiert in apa rece in care adaugati sare, piper boabe, ienibahar boabe si 2-3 foi de dafin.
2. Dupa ce s-a fiert fasolea, scurgeti-o si caliti-o in 50 ml ulei pentru 5 minute.
3. Adaugati-i la sfarsit o maioneza de usturoi si decorati cu frunze de patrunjel maruntite.

 

TIPS-URI

1

Pentru maioneza de usturoi, zdrobiti cateii de usturoi, adaugati un praf de sare si frecati. Apoi adaugati treptat 100 ml ulei de masline, pana obtineti o maioneza consistenta, albicioasa si iute. Daca este prea consistenta, diluati-o cu 1-2 linguri de iaurt slab

2

Adaugati maioneza de usturoi doar in momentul servirii si puneti putina. E de preferat sa o aduceti la masa intr-un vas din care fiecare sa-si puna in farfurie dupa plac.

3

In mod traditional cu cat este mai mult usturoi cu atat este mai gustoasa. Pentru cei ce nu mananca light, pot adauga 1-2 felii de sunca prajita, ou sau carnat prajit.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Din bucataria bunicii - mancarea cosasilor 6426
retete culinare - Din bucataria bunicii - mancarea cosasilor 6427

COMENTARII (18)

Oana 1

18.07.2009, 18:19

Da, Dany, merge perfect cu ce-ai zis, chiar te asteptam E super buna cu mamaliguta, iar fasolica sa fie si putin zemoasa si cu usturoiul ala...sa te lingi pe degete Iahim, cu usturoi e za best

klausenburger_adica Lacrima 1

19.07.2009, 01:17

uite ca cu mamaliga chiar n-am incercat-o niciodata. acu' chiar m-ati facut curioasa! si data viitoare am sa-i fac o minune de mamaliguta.

Mysc stiu ca ai dreptate... putintica rabdare cu mine pana ma obisnuiesc cu fotografia. la faza asta sunt melc desi mi-as dori sa reusesc mai iute.

danygospodina 1

19.07.2009, 21:54

Sa incerci, iese suuper cu mamaliguta.Poti face si un mujdei.
Cauta pe Bucataras mamaliga Coloseum, a lui Dragos !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S