Dovleci din aluat dospit

de adnia in Prajituri, 28 Oct 2013 | 1303 vizualizari

 

Cat am asteptat eu toamna…in primul rand pentru minunatii dovleci, pe care nu pot spune in cuvinte cat de mult ii iubesc! Credeti-ma, visez preparate cu dovleci inca din primavara, iar acum, ca le-a venit timpul, sunt in culmea fericirii! Si, inca un plus..Haloweenul este aproape, asa ca declar Saptamana Dovleacului la mine pe blog! Asta inseamna ca in urmatoarele zile, voi face postari cu si despre dovleac, poate va anim si pe voi sa preluati ideea mea!
Veti vedea ca reteta este foarte simpla si usor de preparat, practic este un aluat de cozonac, in care am adaugat dovleac ras, dar gustul este unul deosebit, iar prezentarea…speciala si tomnatica, nu-i asa?

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • 400 g faina alba
  • 200 g dovleac proaspat ras
  • 50 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 g)
  • putin extract de vanilie
  • 2 oua (la temperatura camerei)
  • 60 g un topit
  • 150 ml lapte cald
  • miez de nuca, pentru format coditele dovlecilor
  • 1 galbenus de ou, pentru uns dovlecii
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dovleci din aluat dospit:

Se mixeaza dovleacul, impreuna cu laptele, ouale, untul topit si extractul de vanilie. Se rastoarna intr-un bol incapator si se incorporeaza, pe rand, toate celelalte ingrediente, amestecand cu grija. La final, se incorporeaza faina. Aluatul obtinut se framanta bine cu mainile, pana devine foarte fin si elastic (in acest scop se poate folosi robotul de bucatarie, sau masina de paine).

Aluatul obtinut se lasa la crescut, intr-un loc caldut si ferit de curent, pana is dubleaza volumul. Se scoate aluatul din bol, se framanta din nou cateva minute, se ruleaza intr-un sul care. Acesta se imparte in bucati egale , din care se vor forma niste bile. Bilele obtinute se aplatizeaza putin cu palma, apoi se cresteaza pe lateral in opt-noua sectiuni, dar lasand mijlocul neatins. Astfel se obtine un fel de floare. Se aranjeaza putin marginule taiate, in asa fel incat sa ia forma unui dovleac turcesc, iar mijlocul lor se “stanteaza” cu degetul, pentru a forma locasul coditei.

Dovlecii astfel obtinuti se mai lasa la crescut inca o jumatate de ora intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Apoi se ung cu galbenus batut, pentru a capata o frumoasa culoare galben-aurie.

Se introduce tava cu dovleci in cuptorul preincalzit si se lasa la copt la foc mediu, pana trec testul scobitorii, se scot din cuptor, se lasa 5 minute la racorit, dupa care se ataseaza coditele din miez de nuca. Se scot la racit pe un gratar si se servesc!

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Dovleci din aluat dospit-0
Dovleci din aluat dospit-1
Dovleci din aluat dospit-2
Dovleci din aluat dospit-3

COMENTARII (13)

Rocsi

Rocsi 1

29.10.2013, 12:13

Ce scumpei sunt

- TABITA -

- TABITA - 1

29.10.2013, 13:46

adnia

adnia 1

29.10.2013, 21:47

multumesc frumos, dragilor! ma bucur ca v-au placut dovlecii mei:*

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!