Dragoste cu parfum de epoca - Panini "on-the-go"

de klausenburger_adica Lacrima in Pizza, 3 Aug 2009 | 1750 vizualizari

 

E ciudat cate iti vin in minte atunci cand te joci putin in bucatarie. Eu ma gandesc inca la Gaetano Biasini. Italianul in restaurantul caruia s-a pus la cale revolutia pasoptista. Azi, in cladirea cu pricina mai "traiesc" doar cateva pompe funebre, iar clujenii nu-si mai amintesc povestea milanezului care a creat in oras nici mai mult nici mai putin decat trei institutii in premiera, care exista si astazi.
Cine era acest Gaetano Biasini? Nu se stiu prea multe despre el. Se pare ca dragostea l-a manat pe pamanturile Transilvaniei. A venit la Cluj spre sfarsitul vietii sale in 1832, s-a casatorit si a primit dreptul de a ramane aici si a devenit cetatean clujean.

Era nascut in 1790 si 15 ani mai tarziu avea sa moara la Cluj, in 1847. Era profesor de spada. Aici a devenit om de afaceri. A creat prima companie de transport rapid (cu trasura, evident!), a creat primul oficiu de plasare a fortei de munca si prima companie de pompe funebre.

Hotelul sau, "La Biasini" era chiar langa unul dintre cele mai vechi cimitire nobiliare ale Europei: Hajongard. Despre sotia lui, viata lui, bucataria lui se stiu prea putine. Inca mai incerc sa descopar cine a fost acest milanez indragostit de Cluj care a facut in 15 ani mai mult decat altii intr-o intreaga epoca. In cafeneaua-restaurant a hotelului sau s-au adunat unele dintre cele mai luminate minti ale epocii din imperiul austro-ungar: Petofi Sandor, Nicolae Balcescu, Jakai Mor punand la cale Revolutia de la 1848 si in aceasta parte de lume. Cine stie, poate acesti trei invatati cu sange de rebeli au gustat prima pizza facuta in Romania.

Si gandindu-ma asa, mi-am amintit (a cata oara!) aromele Italiei inchise in te miri ce preparate unul mai creativ ca altul si am facut si eu "panini on the go", adica ceva ce poti lua cu tine in calatorie, la scoala, la servici, oriunde. Merg nemaipomenit cu un iaurt rece, sau cu un vin de Chianti.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina 650
  • 30 gr drojdie
  • 700 ml lapte
  • 80 gr unt
  • 2 oua
  • 200 gr sunca, prosciuto sau salam dupa gust
  • 100 gr cascaval
  • 100 gr feta
  • 1 lingurita de zahar
  • putina sare, piper
  • 100 gr masline fara samburi seminte de mac si de susan, floarea soarelui
Portii: 34
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dragoste cu parfum de epoca - Panini "on-the-go":

1. Din 1 ou, drojdie, lapte, zahar, din unt, un praf de sare si un praf de piper framantati un aluat potrivit de tare. Il puteti framanta si in masina de paine. Lasati aluatul sa dospeasca la caldura 30 minute.
2. Taiati felii cascavalul, taiati in cubulete feta si sunca, salamul sau prosciuto.
3. Luati cu o lingura de supa din aluat, faceti o bila de aluat, turtiti-o in mijloc si asezati cascaval, prosciuto, masline si cateva cuburi de feta. Inchideti bila si asezati-o in tava tapetata cu hartie de copt.
4. Lasati sa mai creasca 30 de minute si inainte sa dati la cuptor, ungeti cu galbenus de ou batut cu putina apa. Presarati cu sare grunjoasa, seminte de mac, susan, floarea soarelui. Coaceti pentru 20-30 minute.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Dragoste cu parfum de epoca - Panini "on-the-go" 6810
retete culinare - Dragoste cu parfum de epoca - Panini "on-the-go" 6811

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (2)

Bunica 1

03.08.2009, 09:16

Astazi nu ma apuc de copt. Ai un fel al tau de a ma incita , incat daca o sa ne vedem vreodata intai iti dau na,na.

klausenburger_adica Lacrima 1

03.08.2009, 11:08

Buni si eu sper sa ne intalnim si sa avem ocazia sa ne povestim cu tot cu "na, na" )))

Adevarul e ca panini astia sunt o minune de luat la pachet. Eu i-am luat cu mine la o plimbare prin jurul Clujului si dincolo de faptul ca au fost o "mancare" completa si consistenta nu se strica, nu curg, deci n-ai surprize de nici un fel, decat placute.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

8300 puncte

8010 puncte

7010 puncte

4840 puncte

Ina 7

4370 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Rosii cherry cu usturoi si busuioc
  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!