Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole

de nico15 in Aperitive / Garnituri, 4 Oct 2011 | 4225 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg ceapă roşie
  • 400 g zahăr
  • 300 ml vin rosu
  • 75 ml oţet balsamic
  • 5-6 linguri ulei
  • 1 lămâie
  • condimente (coriandru, ienibahar, cumin, cardamom verde, scorţişoară, nucşoară, anason)
  • 30 ml de cognac
  • 75-100 g de struguri negri
  • 7-8 prune afumate
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole:

1. Cureţi ceapa, o speli şi o tai julienne. O stropeşti cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida.

2. Iei un vas cu fondul mai gros si mai încăpător in care pui din cantitatea de zahar(200-250 g) il lasi sa se caramelizeze pana prinde culoarea aurie, atunci adaugam uleiul iar dupa 3 minute adaugam cantitatea de ceapa, totul la foc mic.

3. Separat intr-o tigaie de teflon FARA ulei adaugam: coriandru, pipier boabe, ienibahar, cuisoare, cumin, 2 stelute de anason si 1-2 batoane de scortisoara, pentru a se intensifica aromele, lasam cateva secunde si luam dupa  foc.

4. Când ceapa devine sticloasă, se adauga  cognacul, se lasa sa se evapore alcoolul iar dupa aceea adaugam condimentele, adaugam suplimentar ½ de lingurita de nucsoara si ½ de lingurita de scortisoara pudra. Dupa alte cinci minute,  stingi cu vinul rosu, adaugi restul de zahăr, oţetul balsamic.  Dupa ce a fiert 10 minute adaugam prunele taiate mai marunt si boabele de struguri fierbi până se leagă siropul (circa 25-35 de minute), la un foc moderat. 

5. Se face proba siropului care nu trebuie sa fie foarte zemos dar nici foarte gros.

6. Aceasta dulceata este de fapt o garnitura ideala pentru fripturi( in special friptura de vita) O poţi servi la fripturi la cuptor, fripturi la grătar, legume fierte la aburi etc.

7. Din aceasta cantitate mi-au iesti 3 borcane(2 de 270/300 g)

8. Timp de preparare aproximatix 1:15 minute, aceasta reteta a fost prezentata in cadrul emisiunii “Viata e frumoasa” de la B1TV, vinerea trecuta. Reteta este exotica dar a fost adaptata cu succes in gastronomia autohtona.

Pofta Buna

 

 

RETETA IN IMAGINI

Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-0
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-1
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-2
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-3
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-4
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-5
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-6
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-7
Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole-8

COMENTARII (11)

alinutzika

alinutzika 1

05.10.2011, 21:47

f interesant? Nu pisca de la ceapa?

adry88

adry88 1

08.10.2011, 10:50

interesant

Panacris

Panacris 1

27.11.2012, 10:31

Am in plan saptamana asta

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!