Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole

de nico15 in Aperitive / Garnituri, 4 Oct 2011 | 7921 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg ceapă roşie
  • 400 g zahăr
  • 300 ml vin rosu
  • 75 ml oţet balsamic
  • 5-6 linguri ulei
  • 1 lămâie
  • condimente (coriandru, ienibahar, cumin, cardamom verde, scorţişoară, nucşoară, anason)
  • 30 ml de cognac
  • 75-100 g de struguri negri
  • 7-8 prune afumate
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole:

1. Cureţi ceapa, o speli şi o tai julienne. O stropeşti cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida.

2. Iei un vas cu fondul mai gros si mai încăpător in care pui din cantitatea de zahar(200-250 g) il lasi sa se caramelizeze pana prinde culoarea aurie, atunci adaugam uleiul iar dupa 3 minute adaugam cantitatea de ceapa, totul la foc mic.

3. Separat intr-o tigaie de teflon FARA ulei adaugam: coriandru, pipier boabe, ienibahar, cuisoare, cumin, 2 stelute de anason si 1-2 batoane de scortisoara, pentru a se intensifica aromele, lasam cateva secunde si luam dupa  foc.

4. Când ceapa devine sticloasă, se adauga  cognacul, se lasa sa se evapore alcoolul iar dupa aceea adaugam condimentele, adaugam suplimentar ½ de lingurita de nucsoara si ½ de lingurita de scortisoara pudra. Dupa alte cinci minute,  stingi cu vinul rosu, adaugi restul de zahăr, oţetul balsamic.  Dupa ce a fiert 10 minute adaugam prunele taiate mai marunt si boabele de struguri fierbi până se leagă siropul (circa 25-35 de minute), la un foc moderat. 

5. Se face proba siropului care nu trebuie sa fie foarte zemos dar nici foarte gros.

6. Aceasta dulceata este de fapt o garnitura ideala pentru fripturi( in special friptura de vita) O poţi servi la fripturi la cuptor, fripturi la grătar, legume fierte la aburi etc.

7. Din aceasta cantitate mi-au iesti 3 borcane(2 de 270/300 g)

8. Timp de preparare aproximatix 1:15 minute, aceasta reteta a fost prezentata in cadrul emisiunii “Viata e frumoasa” de la B1TV, vinerea trecuta. Reteta este exotica dar a fost adaptata cu succes in gastronomia autohtona.

Pofta Buna

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă de ceapă roşie a la Nicole" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Apertiv ciuperci umplute