Dulceata de cirese in sirop de zahar

de Lia_ in Dulceata / Gem, 30 Iun 2014 | 9729 vizualizari

 

Pentru mine este o metoda complet noua, probabil mai multi dintre voi chiar asa o faceti de mai multa vreme. M-a convins sa o recomand cu prioritate pentru ca: fructele se fierb doar cateva minute (cu exceptia anilor mai ploiosi cand fructele sunt deosebit de zemoase si pe care trebuie sa le fierbeti putin mai mult) si presupun ca pastreaza mai multe vitamine decat fierte indelung. Alt mare avantaj din punctul meu de vedere este ca pastreaza o nuanta de culoare apropiata celui a fructului crud, insemnand ca este rosiatica ci nu maro sau neagra (daca ciresele nu sunt negre/amarui). Siropul are o nuanta roz incantatoare si consistenta o puteti controla dupa bunul plac, obligatoriu faceti proba paharului cu apa. Daca o veti consuma pe paine la micul dejun, borcanul pe care il desfaceti, il veti tine la frigider iar acest sirop se va mai ingrosa si va sta pe paine (am probat). Alt mare avantaj este ca se face si repede, fara sa stropeasca totul in jur. Nu pe acest criteriu recomand, ci pentru argumentele anterior mentionate. O reteta savoriurbane.ro

 

INGREDIENTE

  • 1 kg fructe cirese/visine (fara samburi)/capsuni/etc.
  • 1 kg zahar
  • 1 pahar cu apa (maxim 200ml)
  • zeama de la o lamaie (la visine nu este cazul)
  • OPTIONAL: esenta de migdale - de la 1/3 lingurita la mai mult
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de cirese in sirop de zahar:

Speli fructele, le scurgi bine de apa si le cureti de codite si samburi (fara sa isi piarda forma).

1. Intr-o cratita cu suprafata mare de evaporare pui la fiert la foc mediu zaharul, apa si zeama de lamaie care ajuta fructele sa isi pastreze culoarea. La primul clocot, reduci focul la minim. Siropul rezultat va avea consistenta cam ca la ciocolata de casa daca ati preparat si stiti. Scazi siropul proband din cand in cand astfel: picuri intr-un pahar cu apa rece si picatura isi pastreaza forma cand cade la fund, nu disperseaza imediat. Mie mi-a scapat o suvita si si-a pastrat asa forma pe fundul paharului. Depinde acum si de calitatea zaharului, daca acesta cristalizeaza pe peretii oalei, muti siropul in oala curata inainte de a pune fructele. 

2. Tragi cratita de pe foc, pui in sirop toate fructele fara sucul lasat (anul acesta este in exces) si apoi le fierbi la foc mic spre mediu pentru vreo 4 minute. Ciresele, desi pietroase, au lasat ceva suc, si dupa 6 minute aratau ca in poza.

M-am cam speriat, mi se parea ca seamna mai degraba cu un compot. Nu va descurajati. Opriti focul si depozitati-le (nu la frigider) intr-un loc racoros acoperite cu un prosop udat cu apa rece si stors zdravan. Lasati pana a doua zi. In mod normal, fructele vor trage siropul si vor "confia" . scuze ca iar repet, anul acesta fructele au acumulat multa apa si a doua zi siropul mi se parea cam subtirel asa ca am strecurat fructele si am fiert siropul cu sucul lasat de fructe peste noapte, timp de 10 minute. Puteti sa il fierbeti mai mult sau mai putin, pana obtineti consistenta dorita. Apoi am pus fructele in siropul fierbinte si le-am fiert impreuna doar 5 minute pentru ca aratau cum trebuie si aveam temerea sa nu isi schimbe culoarea. Am depozitat iar la rece acoperind cratita cu prosopul udat si stors (daca e prea larga cratita, poti sa pui pe mijloc o ustensila cu coada lunga ca sa nu ajunga prosopul in dulceata. Fiind cantitate putina, seara era deja rece, sterilizasem borcanele cu metoda de la dulceata cu zahar putin inregistrata aici anterior si am pus dulceata rece in borcanele pe care le-am inchis etans cu capacul lor. Eu v-am spus, traditional, dulceata se pune rece in borcanele sterilizate, voi folositi metoda de ambalare a dulcetii, aceea care se potriveste conditiilor de depozitare. Eu de regula o pun fierbinte si intorc borcanele pe capac, pana se racesc pe jumatate.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Recomand aceasta dulceata de cirese sa o incercati cu esenta de migdale (fara a exagera). Cea din cirese albe cred ca merge si mai bine.

2

Schimbati oala inainte de a pune fructele, daca zaharul cristalizeaza pe margini.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de cirese in sirop de zahar" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de cirese fara zahar