Dulceata de cirese in sirop de zahar

de Lia_ in Dulceata / Gem, 30 Iun 2014 | 1532 vizualizari

 

Pentru mine este o metoda complet noua, probabil mai multi dintre voi chiar asa o faceti de mai multa vreme. M-a convins sa o recomand cu prioritate pentru ca: fructele se fierb doar cateva minute (cu exceptia anilor mai ploiosi cand fructele sunt deosebit de zemoase si pe care trebuie sa le fierbeti putin mai mult) si presupun ca pastreaza mai multe vitamine decat fierte indelung. Alt mare avantaj din punctul meu de vedere este ca pastreaza o nuanta de culoare apropiata celui a fructului crud, insemnand ca este rosiatica ci nu maro sau neagra (daca ciresele nu sunt negre/amarui). Siropul are o nuanta roz incantatoare si consistenta o puteti controla dupa bunul plac, obligatoriu faceti proba paharului cu apa. Daca o veti consuma pe paine la micul dejun, borcanul pe care il desfaceti, il veti tine la frigider iar acest sirop se va mai ingrosa si va sta pe paine (am probat). Alt mare avantaj este ca se face si repede, fara sa stropeasca totul in jur. Nu pe acest criteriu recomand, ci pentru argumentele anterior mentionate. O reteta savoriurbane.ro

 

INGREDIENTE

  • 1 kg fructe cirese/visine (fara samburi)/capsuni/etc.
  • 1 kg zahar
  • 1 pahar cu apa (maxim 200ml)
  • zeama de la o lamaie (la visine nu este cazul)
  • OPTIONAL: esenta de migdale - de la 1/3 lingurita la mai mult
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de cirese in sirop de zahar:

Speli fructele, le scurgi bine de apa si le cureti de codite si samburi (fara sa isi piarda forma).

1. Intr-o cratita cu suprafata mare de evaporare pui la fiert la foc mediu zaharul, apa si zeama de lamaie care ajuta fructele sa isi pastreze culoarea. La primul clocot, reduci focul la minim. Siropul rezultat va avea consistenta cam ca la ciocolata de casa daca ati preparat si stiti. Scazi siropul proband din cand in cand astfel: picuri intr-un pahar cu apa rece si picatura isi pastreaza forma cand cade la fund, nu disperseaza imediat. Mie mi-a scapat o suvita si si-a pastrat asa forma pe fundul paharului. Depinde acum si de calitatea zaharului, daca acesta cristalizeaza pe peretii oalei, muti siropul in oala curata inainte de a pune fructele. 

2. Tragi cratita de pe foc, pui in sirop toate fructele fara sucul lasat (anul acesta este in exces) si apoi le fierbi la foc mic spre mediu pentru vreo 4 minute. Ciresele, desi pietroase, au lasat ceva suc, si dupa 6 minute aratau ca in poza.

M-am cam speriat, mi se parea ca seamna mai degraba cu un compot. Nu va descurajati. Opriti focul si depozitati-le (nu la frigider) intr-un loc racoros acoperite cu un prosop udat cu apa rece si stors zdravan. Lasati pana a doua zi. In mod normal, fructele vor trage siropul si vor "confia" . scuze ca iar repet, anul acesta fructele au acumulat multa apa si a doua zi siropul mi se parea cam subtirel asa ca am strecurat fructele si am fiert siropul cu sucul lasat de fructe peste noapte, timp de 10 minute. Puteti sa il fierbeti mai mult sau mai putin, pana obtineti consistenta dorita. Apoi am pus fructele in siropul fierbinte si le-am fiert impreuna doar 5 minute pentru ca aratau cum trebuie si aveam temerea sa nu isi schimbe culoarea. Am depozitat iar la rece acoperind cratita cu prosopul udat si stors (daca e prea larga cratita, poti sa pui pe mijloc o ustensila cu coada lunga ca sa nu ajunga prosopul in dulceata. Fiind cantitate putina, seara era deja rece, sterilizasem borcanele cu metoda de la dulceata cu zahar putin inregistrata aici anterior si am pus dulceata rece in borcanele pe care le-am inchis etans cu capacul lor. Eu v-am spus, traditional, dulceata se pune rece in borcanele sterilizate, voi folositi metoda de ambalare a dulcetii, aceea care se potriveste conditiilor de depozitare. Eu de regula o pun fierbinte si intorc borcanele pe capac, pana se racesc pe jumatate.

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Recomand aceasta dulceata de cirese sa o incercati cu esenta de migdale (fara a exagera). Cea din cirese albe cred ca merge si mai bine.

2

Schimbati oala inainte de a pune fructele, daca zaharul cristalizeaza pe margini.

RETETA IN IMAGINI

Dulceata de cirese in sirop de zahar-0
Dulceata de cirese in sirop de zahar-1
Dulceata de cirese in sirop de zahar-2
Dulceata de cirese in sirop de zahar-3
Dulceata de cirese in sirop de zahar-4

COMENTARII (18)

Lia_

Lia_ 1

30.06.2014, 22:32

Multumesc ca ati observat ca uitasem sa trec zaharul

Multumesc pt comentarii

robert_badica

robert_badica 1

01.07.2014, 07:58

 Lavinia

Lavinia 1

01.07.2014, 08:26

super gustoasa

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24

Supă cremă cu fructe de mare

de Bunica 6

Supă cremă cu...

ieri la 19:12