Dulceata de gutui (fara gelifiant)

de Brindusa in Dulceata / Gem, 30 Noi 2011 | 10255 vizualizari

 

Gutuile sunt fructele care ma fascineaza cel mai mult. Asta pentru ca, desi eu sunt o avida mancatoare de fructe de orice tip, nu pot manca gutui crude. Chiar si cand sunt coapte foarte bine, nu gasesc nici o placere in a le manca. Situatia se schimba la 180 de grade, insa, cand fac din ele dulceata de gutui Parca prin fierbere isi intensifica aroma, iar pulpa ramane ferma dar moale, in asa fel incat dulceata de gutui e preferata mea. Cat despre peltea, ce sa mai zic!

Dulceata aceasta e facuta din gutuile de la tara, care au fost culese de ceva vreme, dar din lipsa de timp si chef au stat pana acum pe balcon. Am avut norocul sa nu se strice, asa ca azi va pot prezenta cea mai buna dulceata ever, cea de gutui. Reteta bunicii.

 

INGREDIENTE

  • 600 g gutui (cantarite dupa ce au fost decojite si li s-au scos samburii)
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie, zeama
  • 100 ml apa
  • borcane curate si uscate
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de gutui (fara gelifiant):

Spala bine gutuile. Curata gutuile de coaja, apoi taie-le in patru si indeparteaza partea tare din mijloc. Daca mijlocul si cojile sunt fara stricaciuni, nu le arunca pentru ca o sa faci din ele peltea.

Gutuile se oxideaza foarte repede, asa ca se vor innegri rapid in contact cu aerul. Nu-i nimic. Odata puse la fiert cu zahar isi vor recapata culoarea galbuie.

Taie gutuile bastonase subtiri, sau da-le pe razatoare. Pune-le intr-o cratita mare, toarna zaharul, apa si zeama de la lamaie. Amesteca totul, apoi pune la foc mic, pana ce dulceata de gutui s-a legat si zeama a devenit sticloasa.

Daca o lasi mai mult (cum am lasat-o eu), dulceata de gutui isi schimba culoarea si nu mai e transparenta. Asta nu inseamna ca nu e buna. Doar culoarea devine putin mai rosiatica.

Pune dulceata de gutui fierbinte in borcane si inchide-le cu capace. Ca sa nu se sparga, cand umpli borcanele, pune-le intr-o tava metalica.

A doua zi, dupa ce s-au racit, pune borcanele cu dulceata de gutui  in camara.

 

TIPS-URI

1

dulceata de gutui astfel preparata se pastreaza foarte bine peste iarna

COMENTARII (8)

gaby_gabytza 1

01.12.2011, 10:42

place

Lau 1

01.12.2011, 14:37

faina arata

mirela0911 1

01.12.2011, 17:19

o dulceata deosebita

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D