Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)

de miki_a in Dulceata / Gem, 19 Iun 2015 | 592 vizualizari

 

Acum câţiva ani în urmă (să fie vreo 3) am descoperit rubarba la supermarket, avea un preţ mic şi toată lumea tăbărâse pe ea. Eu nici nu ştiam ce e, mi se păreau tulpini de sfeclă dar am cumpărat luată de val şi am început să căutat diverse retete cu acest peţiol. Atunci am facut dulceaţa de rubarbă şi un desert cu iaurt şi sincer, mie chiar mi-a plăcut foarte mult gustul şi textura, aşa că m-am hotărât să repet procesul şi anul ăsta (dacă tot am găsit-o la reducere)!
Dulceaţa de rubarbă are un gust specific dulce-acrisor şi o textură specială care nu are nevoie de prea multe pentru a fi pusă în evidenţă.
De regulă, dulceaţa de rubarbă se face în cantităţi mici (1 kg de tulpini) pentru a i se evidenţia mai bine culoarea. Eu am sărit pragul si am făcut din 2 kg de tulpini. A iesit mai închisă la culoare, dar un motiv ar putea fi că nici nu era foarte roşie, în schimb a iesit foarte, foarte bună şi numai bună de servit la micul dejun.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg de rubarbă;
  • 2 kg de zahăr fin;
  • 2 l de apă.
Portii: 5
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent):

Tijele de rubarbă se spală foarte bine şi se lasă la scurs.

Într-un vas încăpător (o oală de inox mai mare în volum) punem apa şi zahărul la fiert. Lăsăm până se leagă siropul, fără a amesteca în oală. Eventuala spumă formată se indepartează cu lingura şi cu o pensulă înmuiată în apă rece (pentru a evita riscul de zaharisire).

Cât timp fierbe siropul, tăiem tijele de rubarbă în bucăţi de 1,5 - 2 cm (necurăţate de coajă, dar înlăturaţi orice urmă de frunze, se spune că sunt otrăvitoare).

Când siropul este legat (facem proba cu picătura pe farfuria rece; dacă se întinde mai fierbem siropul până se leagă, dacă rămâne bobiţă fermă siropul este fiert şi putem adăuga rubarba).

Din acest moment mai fierbem maxim 10 minute (tulpinile trebuie să se pătrundă uşor). Dulceaţa va face spumă (o înlăturaţi atât cât se poate cu lingura fără să amestecaţi în oală).

Puneţi dulceaţa fierbinte în borcane, înfiletaţi capacele şi asta e tot.

Mi-au ieşit 5 borcane mari.

Chiar dacă este considerată o plantă umilă ce creşte pe toate drumurile (aşa se spune dar eu am gasit-o numai la supermarket), preparatele cu rubarbă sunt deosebite prin gustul lor, prin culoare şi aromă.

 

 

TIPS-URI

1

Se poate adauga limetă, franjuri din coji de portocale, batoane de vanilie.

2

Pentru a nu face spumă foarte multă se foloseşte zahăr foarte fin sau cubic.

RETETA IN IMAGINI

Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-0
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-1
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-2
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-3
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-4
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-5
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-6
Dulceaţă de rubarbă (rubarbăr, rubarbură, revent)-7

COMENTARII (18)

miki_a

miki_a 1

21.06.2015, 21:01

Da Mirela, e o dulceata foarte buna! Daca ai ocazia (gasesti rubarba in Kaufland si in Lidl) sa o pregatesti! Eu ti-o recomand cu drag!

diaconta

diaconta 1

21.06.2015, 21:31

Bravo Ela Eu nu am pegatit dulceata dar era o vreme cand faceam mereu compot si tare ne placea.Are un gust interesant,putin acrisor si aromat.

miki_a

miki_a 1

21.06.2015, 22:26

Multumesc Dia!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!