Dulceata de visine cu zahar (mai) putin

de Lia_ in Dulceata / Gem, 17 Iun 2014 | 17080 vizualizari

 

Dupa indicatiile lui Bucatar Maniac.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg fructe fara samburi (visine, cirese, capsuni)-aici am preparat din 2.5 kg
  • 500 g zahar tos (maxim) pentru 1 kg de fruct
  • optional pastaie de vanilie sau zahar vanilat
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de visine cu zahar (mai) putin:

1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele.

2. Intr-o cratita cu pereti inalti, pune fructele la fiert la inceput foc mediu si apoi redus la minim, in momentul in care lasa suc si incep sa fiarba.

3. Spuma care se formeaza o aduni cu o spumiera sau cu o lingura intr-o farfurie adanca.

4. Cam dupa 15 minute, am luat 5 polonice mici din cantitatea de suc mult pe care il lasasera visinele si l-am pus intr-o craticioara mica si am preparat din el sirop (reteta o voi posta curand).

Fierbe fructele in continuare pana cand cantitatea lor scade la jumatate. Nu este nevoie de capac. Nu este nevoie de apa, decat in cazul acelora care nu contin suficient lichid cum sunt nucile verzi. In rest, toate fructele vor lasa zeama atunci cand le incalzesti.

Sa fierbi intotdeauna dulceata sau gemul la foc foarte mic, in oale de calitate (ceramice, de inox sau emailate cu fund dublu). Daca este cazul, pune o bucata de tabla intre flacara si oala. 

5. In timp ce fierb fructele pe plita, pregatesti borcanele: le speli bine cu detergent, le limpezesti constiincios si le pui pe gratar in cuptor. Pot sa stea culcate. Dai drumul la cuptor la maxim pentru 20-30 minute dupa care opresti focul si le lasi acolo pana in momentul in care dulceata este gata sa fie pusa in borcane. Capacele le-am oparit in apa clocotita pentru cateva minute si le-am pus la uscat alaturi de borcane in cuptorul cald, numai dupa ce focul a fost oprit.

6. Dupa metoda aceasta a lui Bucatar Maniac, nu vei pune zahar decat in ultima jumatate de ora de fierbere. Zaharul este cel care se arde, se lipeste de oala si ne obliga sa stam langa ea si sa amestecam tot timpul. Daca fierbi mai intai fructele fara zahar, poti sa le lasi singure si sa amesteci doar ocazional. De asemenea, zaharul daca se caramelizeaza in timpul fierberii, va schimba atat gustul cat si culoarea gemului sau a dulcetii. In cazul dulcetii, daca nu vei amesteca prea des, fructele se vor pastra intregi. Adauga zaharul doar dupa gust. Unele fructe sunt mai dulci altele mai acre, asa ca o cantitate fixa de zahar nu este potrivita pentru orice fruct. Adaugi zahar cate putin, gusti, iar apoi mai adaugi daca este nevoie. Totusi, trebuie tinut cont ca zaharul este cel care conserva. Cu prea putin zahar nu am facut proba timpului. ... De fapt nici aceasta cu doar 500g fara conservant, voi vedea cum se va comporta in conditiile de temperatura de la bloc. EDITEZ: am facut unul din cele 5 feluri de dulceata de anul trecut, cea de afine, cu 400g zahar la un kg fruct si mai am si acum un borcan in stare perfecta (tinute la cald in conditii de bloc).

8. Toarna dulceata si/sau gemul fierbinte in borcane foarte curate si uscate, cu capace care se inchid ermetic si sterilizate in prealabil. Verifica sa fie perfect uscate capacele si borcanele. Dupa ce le  inchizi bine, intoarce borcanele cu capacul in jos si lasa-le asa pentru cateva minute. Orice crapatura sau deschizatura a capacului va fi umpluta imediat cu dulceata/gem si va fi sigilata. 

Inainte de a turna intreaga cantitate de gem/dulceata  fierbinte in borcane, pune in fiecare borcan cate o lingurita din ea. In acest fel sticla borcanului se va incalzi treptat si nu va suferi soc termic, riscand  sa se sparga.

Sa  va fie de folos!

TIPS-URI

1

Eu prefer visinele sa nu fie in ultimul stadiu de coacere ci putin mai acrisoare.

2

Aceasta varianta este ok din toate punctele de vedere cu exceptia aceluia ca fructele nu raman tari ci de o consistenta moderata, fara a-si pierde insa forma ca la gem.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de visine cu zahar (mai) putin" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

Sylvia 1

18.06.2014, 22:09

arata superb !!!!

Lia_ 1

19.06.2014, 15:40

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 14:34

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de visine