Eclere

de laura_n in Prajituri, 5 Feb 2015 | 29892 vizualizari

 

Eclere! Yuuuum! Cum sa nu ne placa eclerele? Erau preferatele noastre in copilarie. Le gaseam la cofetarie si erau atat de bune, incat trebuia sa stam la coada ca sa cumparam. Noi am crescut, prajiturile de la cofetarie au devenit din ce in ce mai artificiale si mai fade, asa ca apelam tot la facutul in casa, in laboratorul propriu :)))
Se fac usor, se mananca usor :)))
Ingrediente putine, naturale (oua de tara, lapte proaspat) si obtinem niste eclere gustoase si savuroase!

 

INGREDIENTE

  • pentru cojile de ecler (ies aproximativ 30 coji mari sau 50 coji mici)
  • 2 cani cu apa
  • 100 gr unt
  • 2 cani cu faina alba
  • 1 praf sare
  • 6-7 oua de gaina (eu am folosit oua de tara)
  • pentru crema:
  • 1 l lapte proaspat de vaca ( opriti intr-o cana 4-5 linguri lapte)
  • 4-5 galbenusuri
  • 4-5 linguri zahar brut
  • 2 linguri amidon porumb
  • 1 pastaie vanilie
  • 1 cub de unt
  • pentru glazura:
  • 300 gr ciocolata neagra
  • 1 lg rom
  • 3-4 linguri lapte
Portii: 50
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Eclere:

Intr-un vas, punem la fiert apa cu sare. Adaugam untul si lasam sa fiarba un pic. Luam de pe foc si adaugam cu atentie toata faina si incepem sa amestecam energic ca sa se opareasca toata faina si sa se omogenizeze compozitia. Dam la rece (dar nu in frigider), amestecand din cand in cand ca sa se raceasca.aluatul.

Pornim cuptorul.

Spalam bine ouale, apoi le spargem si le punem intr-un castron. Preferabil sa spargeti intai fiecare ou intr-un vas mic, astfel ca daca nimeriti un ou vechi, sa nu le compromiteti si pe celelalte. Le batem cu un tel. Aducem vasul cu aluat si cu ajutorul mixerului cu palete pentru aluat, adaugam putin cate putin din ouale batute,  mixand bine dupa fiecare transa de ou. Vom obtine un aluat fin, cremos pe care il vom transfera intr-un poche.

Pregatim o tava cu hartie de copt si formam bastonase dupa cum dorim. Eu am facut si bastonase lungi si forme pentru minieclere.

Le punem la copt,in cuptor, la foc iute (200 grade) si lasam cam 12-15 minute, apoi reducem putin temperatura si le mai lasam in jur de 30 minute.Ele se vor umfla si se vor rumeni frumos. Le scoatem si le lasam la racit pe un gratar.

Intre timp, pregatim crema. Spalam si spargem ouale. Separam galbenusurile intr-o cratita. Adaugam zaharul si amidonul. Despicam pastaia de vanilie, scoatem semintele cu un cutit si le punem peste galbenusuri. Adaugam cateva linguri de lapte si amestecam cu un tel ca sa nu se faca vreun cocolos. Adaugam restul de lapte, pastaia taiata si punem la fiert, amestecand continuu cu telul. Nu uitati sa opriti cateva linguri de lapte.

Lasam la fiert pana incepe sa se lege si sa se ingroase. Mai lasam cateva minute, apoi luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste untul, apoi dam crema la rece.

In crema racita adaugam restul de lapte oprit si amestecam pana se omogenizeaza. O sa vedeti ce cremoasa si ce gust proaspat de lapte va avea crema.

Punem la topit ciocolata cu laptele. Amestecam cu o lingura ca sa se omogenizeze si adaugam romul.

Taiem cojile nu chiar de la jumatate, mai degraba taiem un capacel, astfel ca sa incapa multa crema in partea inferioara.

Umplem cojile, asezam capacelele deasupra si le asezam intr-o tava mare. Dupa ce le-am umplut pe toate, le glazuram cu ciocolata.

Le dam la rece. Se pot servi cand doriti, preferabil totusi sa le lasati cateva ore ca sa se contopeasca texturile si aromele.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Eclere 365336
retete culinare - Eclere 365337
retete culinare - Eclere 365338
retete culinare - Eclere 365339
retete culinare - Eclere 365340
retete culinare - Eclere 365341
retete culinare - Eclere 365342
retete culinare - Eclere 365343

COMENTARII (29)

mihaelar63 1

07.02.2015, 11:45

Potrivite pentru oinghititura

elucubratiiculinare 1

08.02.2015, 16:46

ce frumusele

monik80 1

18.03.2015, 20:21

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: