Felii de cozonac cu mere si caramel

de La Ancuta in Dulciuri, 22 Oct 2013 | 5083 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 60 ml apa calduta
  • 30 g drojdie proaspata
  • 55 g unt
  • 80 ml lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 600 g faina
  • 60 g zahar
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 180 g zahar
  • 2 lingurite scortisoara
  • 45 g unt
  • 1 mar mare
  • Caramel:
  • 100 g zahar
  • 35 g unt
  • 75 ml smatana pentru frisca
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Felii de cozonac cu mere si caramel:

Incepem cu pregatirea aluatului. Dizolvam drojdia impreuna cu o lingura de zahar, in putin lapte caldut si lasam 5 minute sa se activeze.

Intr-un castron cernem faina si adaugam ouale, zaharul, apa calduta si restul de lapte. Adaugam drojdia activata si incepem sa framantam. Urmeaza apoi praful de sare, untul topit si extractul de vanilie.
Framantam pana obtinem un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana. Daca este nevoie, mai adaugam putina faina.

Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si lasam la dospit, pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).

Dupa ce a dospit aluatul pregatim umplutura. Amestecam zaharul cu scortisoara apoi adaugam untul topit si amestecam pana se omogenizeaza. Marul il curatam si il taiem bucatele mici.

Intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, de 0,5 cm grosime. Ungem foaia cu untul topit amestecat cu zahar si scortisoara.
Taiem foaia in fasii de latimea tavii pentru cozonac. Presaram bucatele de mar pe prima fasie iar apoi o acoperim cu cea de-a doua fasie. Procedam la fel si cu restul fasiilor de aluat (eu am avut 4). Taiem apoi la interval de ~10 cm.

In tava tapetata cu hartie de copt asezam feliile in sir indian. Acoperim cu un servet de bucatarie si lasam 15 minute sa creasca. Dam apoi tava la cuptor, la foc potrivit timp de ~40 de minute. Daca cozonacul se rumeneste prea tare deasupra, inainte sa fie copt si in interior, se acopera lejer cu folie de aluminiu si se mai lasa la cuptor, pana cand este copt.

Scoatem cozonacul pe un gratar de bucatarie si il lasam putin sa se raceasca.

Intre timp pregatim caramelul. Intr-o craticioara topim zaharul pana capata o culoare aurie. Adaugam untul si amestecam energic apoi adaugam smantana pentru frisca si lasam sa fiarba, cateva minute, pana cand se ingroasa putin. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca apoi turnam caramelul peste cozonac.

E de preferat sa fie mancat cat inca este caldut, alaturi de o cana de lapte sau de cafea :).

Daca ti-a placut reteta noastra "Felii de cozonac cu mere si caramel" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tarta rustica cu mere si crema de vanilie