File de fitofag cu sos Beurre Blanc

de epurasha2bb in Peste, 23 Feb 2010 | 6390 vizualizari

 

Sosul Beurre Blanc (sos de unt alb) este un sos de origine frantuzeasca care la originea sa se facea fara smantana, insa cu timpul si tocmai din lipsa de timp acum toti chef cuisine-ii il fac cu smantana lichida.Oricum ar fi el, original sau variatiune, este un sos extraordinar de fin si gustos.

 

INGREDIENTE

  • 2 fileuri de peste alb (cod/fitofag, etc),
  • 1 morcov,
  • 1 ceapa salota/ceapa dulce de apa,
  • 1 frunza verde de praz,
  • 100g unt,
  • piper alb,
  • 1/2 pahar otet alb, 1/2 pahar vin alb, sare, ierburi aromate, 1 frunza de dafin, 1 canuta de smantana lichida.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA File de fitofag cu sos Beurre Blanc:

Pregatirea pestelui: se incinge o tigaie antiaderenta (tip Doubletta) si se pune la topit o lingurita de unt in o lingurita de ulei de susan/ masline.Apoi se aseaza fileurile de peste si se lasa la rumenit putin pe fiecare parte si deasupra lor presaram ceva ierburi aromate ce ne plac si neparat un pic de sare mare.Eu am pus un amestec de cimbru, rozmarin si busuioc toate uscate si puti piper.



Deci, sa incepem pregatirea acestui minunat sos.Punem in craticioara sau o tigaie cu margini mai inalte otetul cu vinul si cu ceapa esalota tocata marunt de tot.Lasam sa faca bule mici de fierbere si adaugam acolo si o frunza de dafin, piper alb si putina sare.Amestecam bine cu un tel nemetalic, apoi cand lichidul a scazut aproape de tot, si arata ca un sirop, se adauga smantana amestecand energic cu telul.Apoi lasam la foc mai mic sa scada sosul, amestecand din cand in cand.Acest sos nu trebuie parasit deloc, trebuie sa stam langa el mereu :)



Cand e scazut bine si s-a ingrosat bine de tot, reducem focul la minim sau chiar oprim si incepem sa adugam din unt, cubulete mici tinute la rece anterior, la inceput 2-3 apoi iar cate 2 si de fiecare data amestecand energic cu telul pana ce se topeste tot si se incorporeaza bine de tot.Trebuie tratat cu mare atentie fiindca e sensibil ca o maioneza, se poate taia.:)E foarte important sa reduce, focul pentru ca altfel untul se topeste repede si se separa, astfel sosul se taie, pe cand daca reducem focul si amestecam mereu el nu se separa ci se incorporeaza frumos ca o crema subtiata.



Cand am terminat de incorporat tot untul, mai putem adauga si alte ierburi aromate ce ne plac, marar uscat sau rozmarin, cimbru, busuioc.Apoi sosul se strecoara printr-o sita amestecand cu o spatula pana ce s-a scurs tot.Astfel pastreaza aromele dar ramane fin si fluid.Se toarna cu o lingura peste fileurile de peste.Se serveste cu un buchetel de spice de morcovi sotati la abur si legati cu fundita de praz.



Pofta buna si nu uitati sa impartiti cu cineva drag! :)



 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18717
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18718
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18719
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18720
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18721
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18722
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18723
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18724
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18725
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18726
retete culinare - File de fitofag cu sos Beurre Blanc 18727

COMENTARII (10)

epurasha2bb 1

24.02.2010, 14:32

susu mersi frumos! am si eu de salvat de la tine cateva ...zeciinca nu am avut timp sa cercetez tot forumul ca v-am descoperit de curand, dar imi fac eu timp incet incet!

nico15 1

05.11.2010, 18:32

Cand pot sa gust si eu???

epurasha2bb 1

06.11.2010, 11:33

nico cand mai fac din nou te chem prima!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Foi de miere de albine
  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI