File de fitofag cu sos Beurre Blanc

de epurasha2bb in Peste, 23 Feb 2010 | 6583 vizualizari

 

Sosul Beurre Blanc (sos de unt alb) este un sos de origine frantuzeasca care la originea sa se facea fara smantana, insa cu timpul si tocmai din lipsa de timp acum toti chef cuisine-ii il fac cu smantana lichida.Oricum ar fi el, original sau variatiune, este un sos extraordinar de fin si gustos.

 

INGREDIENTE

  • 2 fileuri de peste alb (cod/fitofag, etc),
  • 1 morcov,
  • 1 ceapa salota/ceapa dulce de apa,
  • 1 frunza verde de praz,
  • 100g unt,
  • piper alb,
  • 1/2 pahar otet alb, 1/2 pahar vin alb, sare, ierburi aromate, 1 frunza de dafin, 1 canuta de smantana lichida.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA File de fitofag cu sos Beurre Blanc:

Pregatirea pestelui: se incinge o tigaie antiaderenta (tip Doubletta) si se pune la topit o lingurita de unt in o lingurita de ulei de susan/ masline.Apoi se aseaza fileurile de peste si se lasa la rumenit putin pe fiecare parte si deasupra lor presaram ceva ierburi aromate ce ne plac si neparat un pic de sare mare.Eu am pus un amestec de cimbru, rozmarin si busuioc toate uscate si puti piper.

Deci, sa incepem pregatirea acestui minunat sos.Punem in craticioara sau o tigaie cu margini mai inalte otetul cu vinul si cu ceapa esalota tocata marunt de tot.Lasam sa faca bule mici de fierbere si adaugam acolo si o frunza de dafin, piper alb si putina sare.Amestecam bine cu un tel nemetalic, apoi cand lichidul a scazut aproape de tot, si arata ca un sirop, se adauga smantana amestecand energic cu telul.Apoi lasam la foc mai mic sa scada sosul, amestecand din cand in cand.Acest sos nu trebuie parasit deloc, trebuie sa stam langa el mereu :)

Cand e scazut bine si s-a ingrosat bine de tot, reducem focul la minim sau chiar oprim si incepem sa adugam din unt, cubulete mici tinute la rece anterior, la inceput 2-3 apoi iar cate 2 si de fiecare data amestecand energic cu telul pana ce se topeste tot si se incorporeaza bine de tot.Trebuie tratat cu mare atentie fiindca e sensibil ca o maioneza, se poate taia.:)E foarte important sa reduce, focul pentru ca altfel untul se topeste repede si se separa, astfel sosul se taie, pe cand daca reducem focul si amestecam mereu el nu se separa ci se incorporeaza frumos ca o crema subtiata.

Cand am terminat de incorporat tot untul, mai putem adauga si alte ierburi aromate ce ne plac, marar uscat sau rozmarin, cimbru, busuioc.Apoi sosul se strecoara printr-o sita amestecand cu o spatula pana ce s-a scurs tot.Astfel pastreaza aromele dar ramane fin si fluid.Se toarna cu o lingura peste fileurile de peste.Se serveste cu un buchetel de spice de morcovi sotati la abur si legati cu fundita de praz.

Pofta buna si nu uitati sa impartiti cu cineva drag! :)

 

RETETA IN IMAGINI

File de fitofag cu sos Beurre Blanc-0
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-1
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-2
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-3
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-4
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-5
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-6
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-7
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-8
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-9
File de fitofag cu sos Beurre Blanc-10

COMENTARII (10)

epurasha2bb

epurasha2bb 1

24.02.2010, 14:32

susu mersi frumos! am si eu de salvat de la tine cateva ...zeciinca nu am avut timp sa cercetez tot forumul ca v-am descoperit de curand, dar imi fac eu timp incet incet!

nico15

nico15 1

05.11.2010, 18:32

Cand pot sa gust si eu???

epurasha2bb

epurasha2bb 1

06.11.2010, 11:33

nico cand mai fac din nou te chem prima!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!