File de peste la gratar cu orez si ,,sos suprem"

de luciancj in Peste, 17 Feb 2012 | 3634 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru gratar
  • File de peste aprox 1Kg
  • O lamaie
  • Marar si patrunzel frunze
  • Ulei de masline 2 lg
  • Sare, piper dupa gust
  • Un varf de nucsoara
  • Pt orez
  • Orez 1 cana
  • Morcovi 500g
  • Ardei o buc
  • 2 cani apa sau supa de pasare
  • O ceapa mica
  • Patrunjel frunze
  • Sare
  • Pt Sos Alb Suprem
  • Faina- o lingura
  • Supa de pasare sau apa
  • Suc de lamaie (nu foarte mult, puteti pastra putin de la lamaia pt gratar)
  • Un galbenus ou
  • Ciuperci in sos propriu 100g
  • Smantana o lingura
  • Unt 50g
 
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA File de peste la gratar cu orez si ,,sos suprem":

Pregatim marinata pentru fileu de peste:

- intai fileul se spala, se curata de eventualele oase, se portioneaza in bucati dupa preferinta, se sareaza si pipereaza dupa gust.

- zeama de la o lamaie se stoarce intr-un bol, se adauga mararul si patrunjelul tocat marunt, se freaca putin pentru a elibera aromele dupa care se adauga nucsoara. Se omogenizeaza si se adauga bucatile de file intorcandule de pe o parte pe alta. Se aseaza pe un platou, iar zeama ramasa se toarna peste! Se infoliaza si se lasa la rece cel putin o ora cel mult 2!

Pregatim orezul:

- orezul se spala si se lasa in apa pana pregatim legumele. Morcovii si ardeiul se taie cubulete sau semicercuri (eu am fiert cativa morcovi intregi pentru decor), ceapa se toaca marunt. Scurgem orezul de apa, il punem in craticioara, adaugam apa/supa de pasare, morcovii, ceapa, sare si o lingura de ulei! Amestecam si il lasam si il dam la foc potrivit (craticioara acoperita cu capac) pana scade apa si si orezul se umfla!

In tot acest timp, fileul nostru a stat destul! Urmeaza prajirea lui pe gratar!

Pregatirea Sosului alb suprem se face pe bain marie.

- acesta este un sos cald, deci se va servi ca atare.

- galbenusul se amesteca cu smantana ciupercile se toaca marunt marunt!

- faina se amesteca cu apa/supa rece dupa care se adauga in untul topit amestecand continuu. Se adauga ciupercile. Se potriveste consistenta cu apa/supa fierbinte si se fierbe aprox 10 min.

- se adauga sare, galbenusul si se continua fierberea inca 15 min. La sfarsit se adauga sucul de lamaie!

 

TIPS-URI

1

Tipsuri pentru Sosul alb:

2

- in cazul in care aveti cocolosi, aglomerari sosul se poate strecura prin etamina! Nu il strecurati prin sita de metal deoarece exista sanse de a se taia!

3

- pentru a nu forma crusta atunci cand sta in repaus, la suprafata se pun bucati de unt!

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - File de peste la gratar cu orez si ,,sos suprem" 147454
retete culinare - File de peste la gratar cu orez si ,,sos suprem" 147455
retete culinare - File de peste la gratar cu orez si ,,sos suprem" 147456

COMENTARII (16)

Miha 1

19.02.2012, 11:56

Mircea e vinovat ca pe wall-ul lui Lucian se vad doar 2 retete. M-am scos...m-am spalat de pacate...

diaconta 1

19.02.2012, 11:59

Tu te-ai scos Miha,da' io nu
noroc ca ,din cate bag seama,clujeanul asta nu-i suparacios

mamaieelena 1

19.02.2012, 18:21

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18