Focaccia alla genovese

de LauraA in Piine, 21 Feb 2011 | 4743 vizualizari

 

De cateva zile mi se facuse o pofta teribila de focaccia si ieri am reusit sa o fac. Focaccia ( in dialect a fügassa) alla genovese este un tip de paine care nu trebuie sa depaseasca 2 cm inaltime. Se condimenteaza cu sare grunjoasa si ulei de masline de cea mai buna calitate. Eu am adaugat si putin rozmarin pentru ca il ador in combinatie cu aluaturile. Se poate servi atat simpla cat si umpluta cu diverse mezeluri si branzeturi. Indiferent de cum o serviti sunt convinsa ca va veti indragosti de miezul pufos si aerisit si de crusta crocanta, plus ca uleiul de masline si rozmarinul ii dau o savoare divina. Cu incredere se poate servi si in perioada de post.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pt o tava de cuptor (30X40 cm)  
  • 460 gr faina
  • 300 gr apa calduta
  • 35 gr ulei masline de cea mai buna calitate
  • 1 lingurita miere/malt/zahar
  • 7 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita sare  
  • Pt uns:  
  • 4 linguri ulei masline
  • 4 linguri apa
  • rozmarin
Portii: 6
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Focaccia alla genovese:

Intr-un vas, amestecam apa, uleiul si zaharul sau mierea si incepem sa adaugam treptata faina. Cand prinde o oarecare consistenta, adaugam in restul fainii ramase drojdia uscata si continuam sa adaugam faina amestecata cu drojdie aluatului deja format.

Spre sfarsit adaugam  sarea si framantam pana obtinem un aluat moale dar nelipicios. Daca aluatul obtinut este lipicios, il lasam 15 minute acoperit pe masa infainata (timp in care glutinele incep sa se dezvolte si dau consistenta aluatului) dupa care mai framantam cu foarte putina faina daca mai este nevoie.

Tapetam tava de cuptor cu ulei de masline din belsug si apoi asezam biluta de aluat usor aplatizata in tava dupa care o intoarcem pe cealalta parte astfel incat ambele parti sa fie unse cu ulei. De ce facem acest lucru? Pentru ca, in timp ce creste, aluatul neacoperit formeaza o crusta care nu este deloc indicata in pasul urmator, si anume cand vom intinde focaccia.

Dupa 1 ora biluta de aluat se va extinde astfel in tava:

Acum incepem sa o aplatizam cu palmele in toata tava. Avem grija sa nu tragem aluatul ci doar sa il aplatizam cu palmele. Dupa ce am intins-o in toata tava, facem mici gropite cu varfurile degetelor avand grija sa apasam aluatul pana atingem fundul tavii. Adaugam sare grunjoasa sau normala pe intreaga suprafata dupa care lasam 15 minue focaccia sa se odihneasca.

Amestecam 4 linguri de ulei masline cu patru linguri de apa si ungem focaccia pe toata suprafata. Anumite persoane nu pun decat ulei iar altele il combina cu apa. De ce se face acest lucru? Pentru ca daca ungem doar cu ulei gropitele vor avea aceiasi culoare cu restul aluatului iar daca vom combina uleiul cu apa, gropitele vor ramane albe. Adaugam rozmarin proaspat sau uscat pe toata focaccia noastra.

Mai lasam focaccia 30 minute la crescut dupa care o coacem la 220 grade pentru 15 minute, pana se rumeneste,

Se serveste calda sau rece, simpla sau umpluta. Este o nebunie de arome!!

Pofta buna!!

 

COMENTARII (24)

Lau

Lau 1

28.02.2011, 10:22

buna

epurasha2bb

epurasha2bb 1

07.03.2011, 09:50

ce mi-a placut focaccia asta a ta Laura, arata super! si e si gustoasa vorba ta, o poti umple cu ceva ! delicios ca de obicei si poze super! pe asta am vazut ca ti-au cumparat-o si shutterstock! felicitari!

nilguin

nilguin 1

13.04.2011, 10:02

super retet cred ca merge super cu o salata

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!