Focaccia alle erbe e pomodorini

de JustLoveCookin in Piine, 10 Noi 2010 | 6385 vizualizari

 

Acest tip de focaccia,deseori doar cu oregano si rosii cherry este foarte populara in sudul Italiei,mai ales in Puglia,Campania si Sicilia.O putem servi ca gustare,sau taiata cubulete ca aperitiv,daca doriti chiar si cu branzeturi si mezeluri.

 

INGREDIENTE

  • 600 g faina
  • 350 ml lapte (eu am pus o o parte de apa minerala)
  • 25 g drojdie de bere
  • 4 linguri ulei masline (ori echivalentul in unt sau untura)
  • 2 lingurite zahar
  • 1,5 lingurite sare
  • Pentru saramura:
  • 2 linguri ulei masline
  • 2 linguri apa clocotita
  • 5 g sare mare
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Focaccia alle erbe e pomodorini:

Diluam drojdia in apa/laptele caldut amestecat cu 1 lingurita de zahar (cealalta lingurita o vom folosi aproape de sfarsit) si le turnam in gropita pe care am facut-o in centrul fainii.
Framantam putin iar apoi intindem aluatul intr-un dreptunghi peste care punem uleiul  (untura/ untul,depinde ce doriti sa folositi ) si sarea.
Eu va recomand sa folositi untura daca aveti fiindca va face focaccia mai pufoasa,mai putin uscata si cu siguranta mai gustoasa.Multe persoane sunt  impotriva unturii,eu nu o folosisem niciodata pana am ajuns in Italia si am vazut ca se foloseste in foarte multe produse de panificatie,care desigur sunt exceptionale. Pregatim 2 linguri  de ierburi: eu am folosit rozmarin,oregano,busuioc si cimbru.Le adaugam aluatului. Framantati inca un pic si intindeti din nou un dreptunghi peste care,de data asta puneti 1 lingurita de zahar.Acesta e responsabil de coloritul produsului final.Prin caramelizare,va da o culoare foarte placuta.
In functie de faina pe care o folositi va varia si cantitatea de apa.Mie cu 350 ml lapte/apa mi-a iesit un aluat elastic si relativ moale,fiindca am folosit o faina de forta, insa poate rezulta si un aluat mult mai moale,insa cu cat mai moale cu atat mai bine va creste si mai pufoasa  va fi focaccia. Punem aluatul intr-un castron,il acoperim cu folie de plastic si il lasam la crescut intr-un loc ferit de curenti de aer (eu dau toate aluaturile in cuptorul incalzit la 25-30 grade si cresc de 2 ori mai repede).
Lasam la crescut 1 ora, pana isi dubleaza  volumul. Ungem tava sau o tapetam cu hartie de copt si rasturnam aluatul.
Il intindem cu mainile pana ajunge de dimensiunile tavii. Cu buricele degetelor formam gropitele specifice acestui tip de paine. Lasam la crescut inca 30 min.
Preparam saramura: Amestecam 10 g de ulei si 5 g de sare grunjoasa cu 10 g de  apa clocotita.
Spalam rosiile cherry si le uscam.Le taiem in 2 sau le lasam intregi daca sunt foarte mici.Le impingem in aluat,asfel incat sa intre macar pe jumatate. Cu ajutorul unei pensule intindem saramura obtinuta pe toata suprafata focaccei.
Lasam la crescut inca 30 min,dupa care dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 20-25 minute,pana capata o culoare aurie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia alle erbe e pomodorini" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (5)

Laly 1

10.11.2010, 22:08

Vreau si eu

Anamaria7 1

11.11.2010, 23:26

JustLoveCookin (ia zi-ne cum te cheama de fapt sa pot sa te strig mai usor ) arata minunat! 5

JustLoveCookin 1

12.11.2010, 00:03

Ma cheama Ana Maria Incantata de cunostinta...si multumesc...

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Focaccia cu roşii