Foi cu crema de vanilie

de aziz in Dulciuri, 2 Iun 2012 | 14821 vizualizari

 

Uite ca nu stiu exact cum sa-i zic bunaciunii astea...unii ii zic ,,Napoleon,,altii ,,Millefeulle,,........cand totu-i foetaj cu crema deliciosa de vanilie si frisca .Aaaa foetajul e musai facut in casa si nu oricum adic infoiat cum ii place lui ci pus frumushel in cuptior intre doua tavi si tinut la acolo pana se face ca un biscuit rumenel si crocant ......dar hai sa va spui ce sa puneti in cos cand mergeti la cumparaturi.................
Reteta aluatului foetaj este de la Dia mea draga de la Tortul Cremsnit......pup Dia minunata!!!!

 

INGREDIENTE

  •     aluat foetat-foetaj facut in casa sau nu...:))cat sa ne iasa 4 foi(eu am facut foi pt tava de aragaz si le-am taiat in doua
  •     crema de vanilie din:750 ml frisca lichida+un pachet puding de vanilie
  •     glazura :doua pahare de zahar+un pahar apa(pahar 125 ml)
  •     4 patratele ciocolata cu lapte+o lingurita unt
  • Reteta aluat foetaj facut in casa:
  •     450gr faina alba
  •     2 galbenusuri
  •     125 gr iaurt gras
  •     o lingurita rasa cu sare
  •     100 ml apa carbogazoasa sau 100 ml apa de la frigider+trei sferturi lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  •     2 linguri otet
  • Pentru intins un fel de aluat doi:
  •     200 gr unt la temperatura camerei(am incercat si varianta cu margarina la fel de bun)
  •     40 gr faina

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Foi cu crema de vanilie:

  Aluatul se obtine amestecand ingredientele de mai sus.Daca este nevoie mai adaugam putina faina sau apa astfel incat sa obtinem un aluat elastic nelipicios.Acest aluat il impartim in doua.Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina si il impartim in patru parti cate 2 portii pentru fiecare foaie.Intindem prima foaie, care trebuie sa fie patrata,se unge cu o parte de unt amestecat cu faina si se taie ca in imagine,aducem patratelele opuse una peste alta in mijloc ,patratul obtinut se pune in folie de plastic si se da la frigider 30 minute.La fel procedam si cu cea de-a doua foaie.Dupa 30 minute scoatem aluatul primei foi intindem pe masa unsa cu ulei ca sa nu se lipeasca si punem a doua parte de unt cu faina,taiem foaia din nou ca in imagine aducem patratelele opuse la centru ,punem patratul etajat  din nou in folie si dam la frigider pentru alte 30 minute,repetam operatiunea si cu aluatul celei de-a doua foi .Acum am terminat cu untul amestecat cu faina.Acum putem intinde foaie si coace foi pt cremsnit,prajiturele ,aperitive......eu aluatul l-am pus in congelator si l-am folosit abia dupa 2 saptamani.

Daca nu sant foarte explicita si nici imaginile cum trebuie, treceti pe la Dia sa vedeti ce frumos a lucrat....

  Aluatul de foetaj se taie la dimensiunea tavii de cuptor ;se pune in tava,se inteapa cu o furculita pe toata suprafata apoi deasupra aluatului punem hartie de copt si o alta tava daca e posibil. Pe tava de deasupra se pune o greutate metalica sau jumatate de kg fasole uscate de care nu va folositi ,stiti voi ca la tarta ;important este ca foile sa se rumeneasca ca un biscuit ,nu va ingrijorati daca nu ies perfect nici mie nu mi-au iesit (se si vede dealtfel )Dam la cuptor la 200 grade.Dupa ce s-au rumenit se taie in doua fiecare foaie ,pentru a obtine  patru randuri .

Crema :se mixeaza frisca lichida cu pudingul de vanilie.

Glazura: masurati zaharul si apa cu acelasi pahar ,un pahar de plastic de unica folosinta.Puneti impreuna la fiert intr-o craticioara si verificati din cand in cand; cu o lingura picurati pe o farfurie cand siropul are consistenta mierii de albine,luam de pe foc si punem craticioara deasupra unui vas cu apa rece de la frigider si incepeti sa frecat cu o lingura de lemn pana devine albicios ca in imagine punem peste ultimul stat al prajiturii care este din foaie de foetaj intindem uniform si facem dungi cu ciocolata topita impreuna cu untul ori la baie de abur sau in cuptorul cu microunde.aApoi cu coada unei linguri va jucati deasupra cum am facut io  :)) sau poate aveti alte idei si ma imbogatiti si pe mine :)).Se tine la frigider atat cat va tin nervii :))

Daca ti-a placut reteta noastra "Foi cu crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (53)

aziz 1

16.06.2013, 17:12

georgya28 la crema folosesti frusca lichida la cutie si un puding cu preparare la rece sau o crema de vanilie cu preparare la rece si doar amesteci cele doua ingrediente pote sa fie nevoie uneori si de putin lapte deasemeni rece.....multumesc pentru vizita!!!!

georgya28 1

18.06.2013, 17:32

mersi mult de tot pentru explicatii!!!

Rahela Velicu 1

04.06.2021, 22:45

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Iaurt de casa