FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE

de Panacris in Prajituri, 26 Dec 2015 | 2954 vizualizari

 

O altă prăjitură minunată din caietul de rețete al mamei, prăjitura cu foi fragede, umplută cu orice cremă doriți. Tot am ”fugit” de coptul foilor pe dosul tăvii, dar acum numai mi se mai pare așa de complicat, asta dacă respecți toți pașii indicați în rețete. De data asta am ales crema de lămâie, ca să ne mai răcorim. Probabil veți spune, prăjitura se numșete Albă ca Zăpada sau Lămâița, daaaa, dar dacă așa am găsit-o în caietul de rețete, i-am păstrat denumirea. Mos Crăciun și omuleții de zăpadă, au fost tare mulțumiți, mai ales că am folosit produse Dr. Oetker. ;)

 

INGREDIENTE

  • Făină albă din grâu 450 g,
  • Unt 250 g,
  • Zahăr tos 100 g,
  • Ouă 2 bucăți,
  • Sare iodată 2 g,
  • Zahăr vanilinat 1 plic,
  • Lapte 200 ml,
  • Amoniac alimentar 1 plic.
  • PENTRU CREMĂ:
  • Lapte 500 ml,
  • Amidon 4 linguri,
  • Lămâie 1 bucată,
  • Zahăr tos 200 g,
  • Unt 250 g.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE:

Se amestecă untul cu zahărul, zahărul vanilinat și sarea până ce se omogenizează. Laptele se încălzește un pic, apoi se adaugă amoniacul, atenție dacă e prea cald s-ar putea umfla, din acest motiv recomand folosirea unei căni mai mari, după ce s-a dizolvat se adaugă peste amestecul din unt și zahăr, omogenizându-se ușor.

Se adaugă făina, în ploaie și se frământă aluatul obținut, până se înglobează toate ingredientel și se obține un aluat elastic, bun de întins. Se împarte în trei și se întind foi, ce se vor coace pe fundul tavii, sau dacă aveți o tavă specială și mai bine. Foile se pun la copt în cuptorul preîncins la 180 grade, cca. 10 minute, apoi se scot de pe tavă și se lasă la răcit pe un blat din lemn. Foile se pot umple a doua, chiar și a treia zi, atenție să fie acoperite cu un șervet de bucătărie, până la folosire. 

Pentru cremă se pune laptele la fiert cu zahărul și amidonul, într-un vas special pentru budincă, adică un vas cu pereții dubli, între care intră apă, mai bine zis clasica oală de fiert lapte. După ce s-a obținut o budincă mai groasă, se adaugă zeama de lămâie și coaja rasă, lăsându-se la răcorit. După ce s-a răcit crema de lapte se adaugă, untul moale și se amestecă energic, până obținem o cremă fină.

Cu această cremă se umplu foile, apoi, prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se punpe toată suprafața sa eventual pungi cu orez, faina sau altă greutate. Prăjitura se taie cel mai bine a doua zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit, apoi se pudrează cu zahăr praf. Poftă mare și spor la treabă.

 

 

TIPS-URI

1

Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419038
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419039
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419040
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419041
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419042
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419043
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419044
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419045
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419046
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419047
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419048
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419049
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419050
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419051
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419052
retete culinare - FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE 419053

COMENTARII (16)

Rocsi 1

27.12.2015, 13:00

Vreau si eu o bucatica ca tare imi place

mirela0911 1

27.12.2015, 19:27

Cat e de buna!

Catalina L 1

28.12.2015, 11:39

ce-mi place

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S