Galaktoboureko

de Doralinda in Dulciuri, 16 Oct 2012 | 8729 vizualizari

 

Gatesc atat de des acest desert, incat nu ma mai uit la reteta! Il fac saptamanal, fetitele si sotul sunt inebuniti! Sotul e grec, deci pot zice ca mananca foarte multe dulciuri, dar dulciuri facute de casa! Si cum mama lui gatea in fiecare zi, s-a gandit ea sa ma invete, si bine a facut, ptr ca eu nu mananc de obicei dulciuri, dar aceasta placinta, pot manca jumatate din tava! Nu locuim in grecia, decat in vacantele de vara si iarna, si cand suntem acolo, mi-e cam lene sa fac eu placinta, si cumpar de gata, dar mereu am plangeri, mai ales de la fetita, ca nu e asa bun cum e al meu! Si asta ma bucura mult!

 

INGREDIENTE

  • Pentru CREMA:
  • 6 oua
  • 1 litru lapte
  • 12 foi subtiri de placinta, gen baclava
  • 200 gr zahar
  • 150 gr gris fin
  • unt topit pentru uns cca jumatate de pachet
  • 3 pliculete de zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru Sirop:
  • 3 si jumatate pahare de zahar
  • 2 si trei sferturi pahare de apa
  • jumatate lamaie rasa si o lingura de suc de lamaie
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galaktoboureko:

500 ml lapte se pun sa fiarba si cealalte 500 ml sa fie separat, rece si amestecat cu grisul. Batem ouale cu zaharul, vanilia si lamaia rasa bine pana se face spuma. Micsoram focul, punem laptele cu grisul amestecand bine, apoi adaugam si compozitia din oua cu zahar, adaugand si 2 linguri din untul topit, amestecam bine pana cand devine crema, cca 5 minute la foc mic. Nu va speriati daca e moale, asa trebuie sa fie! Daca asteptam sa se intareasca mult, atunci, punand la cuptor se va intari si mai mult, trebuie sa fie un desert destul de moale ca sa il poti taia cu furculita si nu cu un cutit! Oricum, dupa o zi se va intari si mai mult la frigider!

intre timp, sau mai bine chiar inainte de a face crema, intr-un pirex dreptunghiular cca 30*20 asezam foile de placinta unse cu unt fiecare in parte si bineinteles, si tava inainte de a pune prima foaie! Dupa 6 foi asezate putin sa depaseasca cu vreo 5 cm marginea pirexului, punem compozitia, luam marginile foilor si inchidem pe rand cele 4 laturi ale tavii, ungand cu ulei in timp ce le inchidem, apoi punem celelate 6 foi, unse fiecare cu unt si la fel si marginile! (din pacate, am uitat sa fac fotografii la compozitie si la tava, dar promit ca sapt viitoare voi face)

intepam cu varful cutitului in forma in care o vom taia cand va fi gata, dupa care, ne udam mana cu apa rece si stropim putin placinta dupa care o vom punem la cuptorul preincalzit la 160C (initial a fost la 180C dar cuptorul meu e mai puternic) ptr cca 45 min.

Cand e gata, il lasam sa se raceasca, niciodata nu trebuie sa fie si placinta si siropul fierbinte! Asta e valabil ptr toate placintele de acest gen, cel putin asta e o regula greceasca si stiu si de ce, ptr ca altfel, foile de deasupra nu vor mai fi crocante, vor deveni moi, ceea ce nu ar trebui!

Pentru sirop, punem totul intr-o oala si lasam sa fiarba la foc mic cca 15 min dupa care punem peste placinta racita incet, e indicat sa punem cu un polonic intai pe margine de jur imprejur, nu trebuie aruncat peste placinta siropul, ptr ca se va inmuia si nu va mai fi iarasi crocante foile de deasupra! In afara verii, in tot restul anului, galaktobureko se va pastra la temperatura camerei si dupa 2 zile il punem la frigider, nu va speriati, nu se strica, noi nu am patit nimic vreo 10 ani! Aceasta placinta e de preferat sa se manance pana intra la frigider, ptr ca apoi se intareste si isi pierde din gustul bun si proaspat! Pe timp de vara il puteti tine in bucatarie pana a doua zi.

Pofta Buna!

p.s. in aceste poze, crema e putin mai inchisa decat de obicei, ptr ca am folosit zahar vanilat bio ceea ce e mai inchis, dar gustul e la fel! Folosesc doar produse bio, asa sper ca cel putin mancam ceva mai sigur, cred eu!

TIPS-URI

1

niciodata nu trebuie sa fie si placinta si siropul fierbinte! Asta e valabil ptr toate placintele de acest gen, cel putin asta e o regula greceasca si stiu si de ce, ptr ca altfel, foile de deasupra nu vor mai fi crocante, vor deveni moi, ceea ce nu ar trebui!Placinta trebuie sa fie la temperatura camerei (eu o las toata noaptea pe masa din bucatarie si fac siropul a doua zi,) iar siropul fierbinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Galaktoboureko" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

elucubratiiculinare 1

16.10.2012, 16:18

e pusa la favorite, suna incalcit rau, dar pare usor de facut

MotanLaOale 1

16.10.2012, 19:16

Doralinda 1

16.10.2012, 22:05

Elucubratiiculinare, e adevarat, suna inculcit dar ai dreptate, e usor de facut, mult timp i-a unsul cu ulei, in rest crema e repede, in max 10 min cu tot cu batut ouale!
Multumesc mult

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

ieri la 19:58

Reteta simpla de briose pufoase cu cacao

de laura_n 7

ieri la 16:39

Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna

de laura_n 7

ieri la 16:17

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Albina