Galuste cu prune

de Tuxedo in Prajituri, 5 Oct 2013 | 1805 vizualizari

 

Galustile cu prune sunt preferatele mele toamna, le-as manca in orice sezon, dar pentru ca aici nu gasesc prune mici decat toamna, le fac numai toamna. Din cate stiu, se fac galusti umplute si cu magiun sau chiar cu cirese sau caise, dar nu m-am incumetat pana acum sa fac. Asadar aceasta este retea mea, facuta cu piure instant ca sa nu mai muncesc in plus la fierberea cartofilor, si ies la fel de bune ca si cele cu cartof fiert. Daca nu va place ideea mea, atunci puteti folosi cartofi rosii, pentru ca sunt mai cleiosi si se leaga mai bine aluatul!

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru aprox. 20 de galusti:
  • 20-25 de prune brumarii
  • Aluat:
  • 200 gr piure instant
  • apa fierbinte (cca 500 ml)
  • un praf sare
  • 1 ou
  • 5-6 linguri faina (cu varf)
  • 20 – 25 prune brumarii (fara samburi)
  • Pentru tavalit:
  • 2 cani pesmet
  • 5-6 linguri zahar
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • ulei pentru prajit pesmetul (150 ml)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galuste cu prune:

Spalam prunele, apoi le sectionam pe jumatate si le scoatem samburele. Daca samburele se dezlipeste foarte greu de pulpa, atunci le taiati de tot in doua iar cand le puneti in galusca lipiti doua jumatati.

Pentru aluat procedam in felul urmator:

facem piureul instant folosind apa fierbinte si un praf de sare. Piureul nu trebuie sa fie moale, trebuie sa fie mai tare, altfel inghite foarte multa faina si galustele vor iesi tari. Deci, punem apa treptat pana ajungem la consistenta dorita. Adaugam apoi un ou si 5-6 linguri de faina si framantam pana cand aluatul este usor manevrabil si nu este foarte lipicios.

Daca considerati ca se lipeste sau este prea moale, mai adaugati cate o lingura de faina. Eu am pus fix 5 linguri!

Punem aluatul deoparte si ne pregatim apa si pesmetul.

Apa o punem la fiert intr-o cratita mai incapatoare si ne apucam de pregatit pesmetul.

Pentru tavalit, incingem uleiul intr-o tigaie apoi punem tot pesmetul si amestecam cu o lingura de lemn pana cand se rumeneste frumos. Atentie, nu lasati pesmetul nesupravegheat pentru ca se arde foarte usor, iar focul trebuie sa fie mic!

Cand s-a rumenit, adaugam scortisoara si zaharul si dam tigaia deoparte.

Galustele:

Impartim aluatiul in doua , punem faina din belsug pe masa de lucru si, cu mainile date si ele prin faina, luam aluatul si il rasturnam pe blat, formand un sul pe care il vom taia bucati cu un cutit dat si el prin faina. Ar trebui sa va iasa cam 10 – 12 bucati dintr-un sul, le taiati la ochi, in functie de cat de mari sunt prunele.

Dupa ce le-am taiat, luam cate o bucatica in mana (mereu sa aveti faina la indemana ca sa va tamponati mainile) in care vom pune cate o pruna pe care o acoperim bine cu coca.

Dupa ce am format cateva galusti, le dam drumul in apa clocotind, si le lasam sa fiarba la foc mic pana cand se ridica singure la suprafata. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata, le mai lasam sa fiarba 2 minute dupa care le scoatem cu o paleta si le tavalim prin pesmet. Daca pesmetul nu vi se pare suficient de dulce,mai adaugati zahar dupa gust.

Le asezam pe un platou si le papam cu mare mare pofta. Sunt deosebit de bune si parfumate !

Sunt un pic mai migaloase, dar merita sa le facem, macar o data pe an, nu?

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Galuste cu prune 266245
retete culinare - Galuste cu prune 266246
retete culinare - Galuste cu prune 266247
retete culinare - Galuste cu prune 266248
retete culinare - Galuste cu prune 266249
retete culinare - Galuste cu prune 266250
retete culinare - Galuste cu prune 266251
retete culinare - Galuste cu prune 266252
retete culinare - Galuste cu prune 266253
retete culinare - Galuste cu prune 266254
retete culinare - Galuste cu prune 266256
retete culinare - Galuste cu prune 266257

COMENTARII (13)

laura_n 1

07.10.2013, 12:54

diaconta 1

07.10.2013, 15:47

si eu m-am incumetat o singura data sa fac desi imi plac foarte mult.
super ti-au iesit

MOKUSKA 1

17.05.2014, 21:51

sunt super bune

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S