Galuste umplute cu prune (gomboti)

de laura_n in Dulciuri, 10 Sep 2015 | 4386 vizualizari

 

Este pentru a doua oara cand fac aceste galuste, imi plac teribil. Sunt un pic migaloase, poate din cauza asta nici nu le fac prea des in sezonul prunelor. Desi am vazut multe variante, umplute cu diverse fructe sau simple chiar, am optat numai pentru prune. Data viitoare poate voi fi mai indrazneata si voi incerca si alte umpluturi.

 

INGREDIENTE

  • pentru galuste:
  • - 1 kg cartofi
  • - 2 oua de gaina
  • - 500 gr faina (+/- 50 gr)
  • - 2 linguri gris
  • - 1 cub unt
  • - 1 praf nucsoara
  • - 2 linguri zahar pudra
  • - 15-20 prune
  • pentru "imbracat":
  • - 200 gr miez de nuca
  • - 3 linguri pesmet
  • - scortisoara macinata
  • - 100 gr zahar brut
  • - in plus apa + 1 praf sare, pentru fiert
Portii: 35
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galuste umplute cu prune (gomboti):

Curatam si spalam cartofii si ii punem la fiert. Puteti sa ii spalati si sa ii fierbeti in coaja. Eu ii curat si ii pun 20 minute la copt la aburi.

Dupa ce s-au fiert, ii presam cu o furculita, adaugam untul, grisul si ouale batute si mixam rapid pana se omogenizeaza. Adaugam zaharul pudra amestecat cu nucsoara, si faina. Amestecam bine, apoi lasam la racit aluatul.

Spalam si desfacem prunele in jumatati. Daca sunt micute, le puteti scoate samburii si sa le folositi intregi.

Coacem nuca un pic, o macinam marunt. Intr-un castron, amestecam nuca macinata, pesmetul, scortisoara si zaharul brut.

Folosim un blat infainat bine, bine. Formam bilute din aluat, presam in mijloc cate o pruna intreaga sau jumatate, si formam o bila compacta. Le lasam deoparte pe un tocator din lemn.

Punem pe foc o cratita mai mare, cu apa si un praf de sare. Lasam sa fiarba si adaugam 5-6 galuste in apa si le lasam sa se fiarba. Cand se ridica la suprafata, le lasam inca 4-5 minute sa fiarba si apoi le scoatem cu o spumiera.

Imediat, le tavalim prin mixul de nuca . Le asezam pe un platou si le pastram la temperatura camerei pana la servire.

 

TIPS-URI

1

adaugati doua linguri de gris in compozitie

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Galuste umplute cu prune (gomboti) 400156
retete culinare - Galuste umplute cu prune (gomboti) 400157
retete culinare - Galuste umplute cu prune (gomboti) 400158
retete culinare - Galuste umplute cu prune (gomboti) 400160

COMENTARII (18)

Bya Ralu 1

12.09.2015, 12:32

si mie imi plac

roxana_simona 1

12.09.2015, 15:29

T I M E A 1

12.09.2015, 22:44

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D