Gogosari in otet

de Ina in Conserve, 13 Sep 2010 | 13830 vizualizari

 

Dupa ce am muncit jumatate de zi si-am pozat fiecare etapa in parte, azi mi-am sters toate pozele de pe stick, din greseala ( ca sa nu zic din prostie ) :(( Totusi, nu vreau sa tin reteta mea doar pentru mine, asa ca v-o impartasesc atasand o poza de anul trecut, cand inca nu eram bucataras si faceam poze doar pentru ca-mi placea ce gateam :D...

 

INGREDIENTE

  • 8 kg gogosar
  • 2 conopide potrivite
  • 2-3 morcovi
  • 1 radacina de hrean
  • frunze de telina
  • 1 litru otet de 90 acetice
  • 2 litri apa
  • 800 g zahar
  • 8 linguri rase cu sare( cam o lingura la 1 kg de gogosar )
  • 3-4 foi de dafin
  • o mana cu boabe de piper
  • mustar boabe ( cca 150 grame )
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosari in otet:

Gogosarul se spala, se scoate cotorul si se taie felii late de doua-trei degete. Hreanul se curata si se taie in bucati de cca 5-6 cm. Morcovul de taie rondele.  Conopida se desface buchetele .

Intr-o oala mare se amesteca  1 litru cu otet de 9 grade acetice, doi litri cu apa, zaharul, sarea, foile de dafin  si piperul boabe. Se pune la fiert , iar cand da in clocot se adauga feliile de gogosar ( cate incap ) care se lasa 2-3 minute sa se inmoaie putin ( astfel incat sa nu se rupa cand se aseaza in borcane ). Se scurg si se scot intr-un alt vas si se continua cu alta sarja, pana se oparesc toti gogosarii. In aceeasi zeama se oparesc si buchetele de conopida, apoi se scurg si acestea.

In borcanele in care vom conserva gogosarii si conopida se pune mai intai cate o lingurita de  mustar boabe ( la borcane mai mari, punem mai mult ). Punem la fundul borcanului si 2-3 rondele de morcov si 1-2 bucati de hrean. Incepem sa asezam feliile de gogosar, facand manunchiuri de cate 3-4 bucati, astfel incat sa nu ramana spatiu gol prea mult in borcane. Dupa ce asezam un strat de gogosar asezam unul de conopida, apoi iar de gogosar, pana umplem borcanul.  Mai adaugam 2-3 rondele de morcov, frunze de telina  si 1-2 bucati cu hrean. Zeama in care au fiert gogosarii o turnam cu grija in borcane, peste legume, cu tot cu boabele de piper. Acoperim gura borcanului  cu o folie de PVC, iar capacele le punem dupa ce au stat 1-2 minute in apa clocotita, pentru a adera cat mai bine de marginea borcanului.  Se dau  borcanele in beci , unde se pastreaza  toata iarna, fara sa ne temem ca se vor inmuia  ( asta daca nu se papa tot pana de Revelion :))  )

 

 

TIPS-URI

1

mustarul si hreanul ajuta la pastrarea gogosarilor mai mult timp, fara sa se inmoaie. 

2

Cu reteta mai sus prezentata obtinem gogosarii cu gust perfect: nici prea acri, nici prea sarati, nici prea dulci.....

RETETA IN IMAGINI

Gogosari in otet-0
Gogosari in otet-1

COMENTARII (49)

onuta

onuta 1

20.09.2010, 23:44

arata minunat combinatia , de gustosi nu mai zic, sant incredibili

Ina

Ina 1

21.09.2010, 16:52

Sufletista, chiar e o reteta reusita! Si eu prefer gogosarii astfel pregatiti. Ma bucur ca i-a placut sotului

Ina

Ina 1

21.09.2010, 16:52

Multumesc, Onuta! Pe unde ai umblat?

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!