Gogoșari întregi murați

de CulinaryRainbow in Muraturi, 27 Sep 2015 | 1198 vizualizari

 

Pentru că nu v-am adus încă nicio rețetă de murături, m-am gândit ca în această toamnă să vin și eu cu câteva preparate pentru ”la iarnă”.
Gogoșarii murați sunt printre preferații mei, însă, cred că cei mai gustoși sunt cei conservați întregi. Semințele și cotorul acestora le dă un gust aparte.

 

INGREDIENTE

  • 3 kg gogoșari
  • ardei iuți ( opțional )
  • 1 l oțet concentrație minimă 9%
  • 2 l apă
  • două linguri cu miere
  • zahăr după gust ( aproximativ 500 g )
  • 60 g sare grunjoasă neiodată
  • 3 foi de dafin
  • amestec de condimente pentru murături ( semințe de muștar, ienibahar, coriandru, piper, etc. )
  • câteva tije dintr-o rădăcină de hrean
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogoșari întregi murați:

   Am pus la fiert apa și oțetul într-o oală. Când a început să dea în clocot am redus focul, am adăugat condimentele, sarea, mierea și zahărul. Am amestecat până când zahărul s-a topit, apoi am dat oala de-o parte.

   Am pregătit borcane de 720 ml pe care le-am spălat foarte bine și le-am sterilizat. De asemenea am pregătit o altă oală cu apă clocotită în care am opărit gogoșarii.

 Am spălat gogoșarii sub jet de apă rece. Pentru că i-am cules după ploaie și erau ușor murdari cu pământu i-am curățat cu o perie de dinți ( am ales această perie pentru că pătrunde foarte ușor în cutele gogoșarului ) pentru a fi sigură că nu rămân impurități sub marginile cotorului.

   Am tăiat codița cotorului pentru a economisi spațiu în borcane și am crestat în 4 gogoșarii pentru a verifica dacă sunt curați și nu au paraziți. Dacă sunt stricați în interior și-i puneți astfel la murat nu doar că nu-i veți putea consuma, dar veți pierde întreg conținutul din borcan pentru că acesta se va altera.

   Am opărit gogoșarii crestați apoi i-am scos într-un vas încăpător pentru a se răci ușor.

   I-am așezat în borcane împreună cu ardeiul iute și tijele de hrean ( mie mi-au intrat câte 3 gogoșari într-un borcan, însă dacă aveți borcane mai mari le puteți folosi cu încredere; eu nu am avut. :) ) Am adăugat amestecul fierbinte în borcane cât să acopere gogoșarii. 

   Am înfiletat bine capacul și am ”înfofolit” borcanele cu prosoape de bucătărie. Următoarea zi le-am depozitat în cămară la loc întunecos. 

   Se pot consuma după aproximativ două, trei săptămâni. 

   După aceeași rețetă am pus și ardeii iuți, doar că în cazul acestora, am lăsat apa cu oțet și condimente să se răcească complet. Stau foarte bine și rămân tari, crocanți.

 

 

TIPS-URI

1

Este indicat să aveți mai mulți gogoșari la îndemână pentru a compensa eventualele pierderi în momentul în care-i crestați și îi verificați.

2

Puteți folosi bețișoare de la înghețata pe băț pentru a împiedica gogoșarii să se ridice în borcan.

RETETA IN IMAGINI

Gogoșari întregi murați-0
Gogoșari întregi murați-1
Gogoșari întregi murați-2
Gogoșari întregi murați-3
Gogoșari întregi murați-4
Gogoșari întregi murați-5
Gogoșari întregi murați-6
Gogoșari întregi murați-7

COMENTARII (25)

CulinaryRainbow

CulinaryRainbow 1

28.09.2015, 14:08

mihaelar63

mihaelar63 1

28.09.2015, 17:13

Buni gogosarii acesia la casa omului la iarna

CulinaryRainbow

CulinaryRainbow 1

28.09.2015, 18:04

Așa e! Sunt excepționali!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!