Gogosi

de Catalina L in Dulciuri, 9 Feb 2016 | 2360 vizualizari

 

Astazi in Franta sarbatorim "Mardi Gras" - traditia este de a se manca gogosi - beignets.


Data sarbatorii este variabila, ca si Pastele, insa Mardi Gras incepe intotdeauna cu o zi inainte de Lasata Secului. Pentru credinciosi, este ultima „sansa” de a indeparta toate tentatiile interzise pe perioada postului, astfel incat este o zi de dezmat culinar. 


Asadar, se mananca mult, se mananca gras, cu unt, oua, carne, alcoolul curge rauri-rauri, se danseaza dezlantuit, iar oamenii se dedau la tot soiul de excese, si nu doar culinare... 


Excesele culinare sunt puse si pe seama faptului ca inainte de post, organismul are nevoie sa-si faca o rezerva energetica din care sa consume in perioada urmatoare. In acelasi timp, credinciosii vor sa-si goleasca frigiderele de alimentele interzise in perioada postului, pentru a nu cadea prada ispitelor.


 


Originile sarbatorii de Mardi Gras sunt, bineinteles, in Franta, insa Mardi Gras este sarbatorit in multe tari catolice cu populatie francofona (Franta, Belgia, Canada – in special in Quebec, Senegal). Cele mai faimoase parade sunt insa cele din New Orleans, din Cartierul Francez (French Quarter), orasul din Louisiana fiind celebru pentru mostenirea sa multiculturala. 


Se pare ca primul Mardi Gras a fost celebrat in jurul anului 1700 de catre colonistii francezi, insa abia un secol mai tarziu sarbatoarea a devenit oficiala, pentru ca in zilele noastre sa aiba o amploare fara precedent. Se estimeaza ca in ultimii ani, ea atrage in oras in jur de 1 milion de turisti. De la an la an, sarbatoarea este tot mai fastuoasa. Fiind sarbatoare oficiala, institutiile si magazinele care nu comercializeaza produse specifice sunt inchise, in schimb pentru comerciantii specializati, Mardi Gras este o ocazie multasteptata de a-si spori profiturile.


http://www.consiliervacante.ro/

 

INGREDIENTE

  • 1 pachetel de drojdie uscata
  • 250 gr făină
  • 10 cl de lapte
  • 1 ou
  • 3 linguri de zahar
  • 50g unt
  • sare
  • zahăr pudră
  • ulei pentru prajit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi:

Într-un castron, se amestecă făina și drojdia uscata.

Adaugam laptele încălzit în prealabil și framantam bine (dacă aveți un robot utilizați-l).

Se adaugă zahărul, sarea și oul si se framanta 10 minute, până când aluatul se desprinde de castron. Adaugam untul în 2 etape si frământam până când este bine incorporat.

Acoperiți vasul cu un prosop si lasati-l sa creasca 60 de minute într-un loc cald.

Fainati suprafata de lucru, framantati un pic aluatul.

Intindeti aluatul cu un rulou, taiati gogosile cu ajutorul unui pahar.

Le puteti face cu o gaura in mijloc, umplute cu Nutella sau puteti face forme diverse....

Le depuneti pe o placa acoperita cu hartie de copt.

Acoperiti-le cu un prosop si le lasati sa creasca inca 30 de minute.

Incingeti uleiul si puneti la prajit gogosile 30 secunde pe fiecare parte.

Le scoateti pe hartie absorbanta si le dati prin zahar pudra.

Pofta Buna !!!!

 

RETETA IN IMAGINI

Gogosi-0
Gogosi-1
Gogosi-2
Gogosi-3
Gogosi-4
Gogosi-5
Gogosi-6
Gogosi-7
Gogosi-8
Gogosi-9
Gogosi-10

COMENTARII (19)

anca_rm 1

10.02.2016, 08:41

ce frumosi gogosi ai facut ,

Aletta 1

10.02.2016, 09:19

?

Gherca Daniela 1

10.02.2016, 10:03

bune, bune!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20