Gogoşi cu lămâie glazurate

de simonacallas in Dulciuri, 2 Apr 2014 | 3381 vizualizari

 

Nimic nu se compară cu aroma aluatului dospit, frământat în palmele arse de soare ale gospodinei de la sat şi aurit apoi în ceaunul cu ulei care sfârâie pe plita cu lemne. Mie gogoşile îmi aduc aminte de copilărie, şi de câte ori le fac, mă gândesc la bunica.



Gogoşile sunt un "snack" (gustare) cunoscut şi apreciat în toată lumea, relativ simplu de făcut şi din ingrediente care în general sunt prezente în orice bucătărie şi în orice caz sunt la îndemâna oricui. În America, gogoşile se pare că au fost popularizate de coloniştii olandezi, şi se spune că tot ei au popularizat fursecurile, plăcinta cu mere şi cobbler (o prăjitură cu fructe şi cu crustă deasupra). În secolul al XIX-lea, gogoşile erau cunoscute sub denumirea „olykoek” – „oil cakes”, care în olandeză înseamnă „prăjitură cu ulei” – un dulce prăjit în grăsime.



Americanul Hanson Gregory a pretins că el a inventat gogoaşa sub formă de inel, în 1847, pe când avea 16 ani. Ideea i-ar fi venit din faptul că gogoşile erau prea îmbibate cu ulei şi a căutat o variantă ceva mai „dietetică”. În orice caz, indiferent cine inventat gaura din gogoaşă, se pare că acest lucru s-a intâmplat, într-adevăr, pe pământ american. Aşadar, lor le datorăm drăgălaşele şi apetisantele gogoşi-ineluş. Ca şi ideea de a le glazura cu ciocolată, fondant, royal icing sau „whatever” :)

 

INGREDIENTE

  • 1 cub mic (25 g) drojdie proaspătă
  • 500g făină
  • 100g zahăr
  • un praf de sare
  • 125g unt sau margarină
  • 3 gălbenuşuri de ou
  • 200 ml lapte
  • 1 lămâie mică (sucul şi coaja)
  • ulei pentru prajit
  • glazură Dr. Oetker (sau ciocolată topită)
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogoşi cu lămâie glazurate:

Drojdia amestecată cu 1 lingură de zahăr, o ceşcuţă de apă caldă şi un praf de făină, se lasă la dospit 10 minute. Într-un castron încăpător amestecăm bine gălbenuşurile cu un praf de sare, zahărul, laptele, coaja şi sucul de lămâie. Se adaugă maiaua dospită. Apoi se adaugă făina în ploaie, alternând cu untul topit (care trebuie să fie lichid dar nu fierbinte).  Se frământă un aluat uşor şi elastic, care se lasă la crescut într-un loc călduţ 45 minute.

După ce a crescut aluatul, se întinde (pe masa pudrată bine cu făină) într-un strat mai gros (aproximativ 1 cm), se decupează gogoşile în formele dorite, se mai lasă la dospit circa 20 minute, apoi se prăjesc în ulei încins, la foc moderat, pe ambele părţi.

Când sunt călduţe se scufundă pe jumătate în glazură la alegere – eu am avut glazură duo cu iaurt şi căpşuni de la Dr. Oetker. Iar pe deasupra am lăsat copiii să se distreze presărând sprinkles multicolore şi fulgi de ciocolată.
 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogoşi cu lămâie glazurate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

simonacallas 1

03.04.2014, 06:00

Georgia

Merisor 1

04.04.2014, 08:19

Ce as vrea si eu o gogoasa la cafea!

simonacallas 1

04.04.2014, 08:59

Merge la cafea, e numa' buna Multumesc mult de popas, Merisor

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Gogoşi pufoase