Gogosi cu lapte covasit si unt

de Constelatialeu in Dulciuri, 15 Mar 2015 | 12012 vizualizari

 

Trebuie sa recunosc ca sunt o aiurita in bucatarie, nu prea respect nici o regula, fac cam ce ma taie capul. Nu-mi plac regulile stricte si de aici incepe nebunia, ma risc la greu, ca ma gandesc eu asa, daca pun bun cu bun trebuie sa iasa ceva. Asa am facut si cu gogosile astea, tot auzisem de lapte covasit, dar zau daca stiam ce gust are, azi am gasit. Nu e nici sana, nici chefir, parca e ceva acrisor, dar nu exagerat care este amestecat cu smantana dulce, din aia pentru frisca. Asa am perceput eu gustul, ca doar v-am zis ca habar nu am cum e treaba cu textura, cu consistenta si alte chestii de ale bucatariei... In fine, au iesit niste gogosi pufoase si nici nu pot sa va zic cum sunt maine, ca au disparut intr-o clipita, pana si eu care nu prea mananc dulce, mai degraba fac, am halit 3 asa pe nerasuflate...

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 500 g faina
  • 45 g drojdie proaspata
  • 200 ml lapte covasit
  • 50 ml lapte caldut
  • 70 g unt
  • 20 g zahar brun
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 100 g zahar tos
  • coaja de la o lamaie
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit
  • Facultativ
  • crema de ciocolata
  • zahar farin
Portii: 26
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi cu lapte covasit si unt:

Aluat :

Intr-un castron am cernut faina, am facut o adancitura in mijloc si am pus drojdia faramitata, am adaugat sarea, zaharul brun si laptele caldut, omogenizam si lasam sa creasca cca 10 minute.

Separat punem intr-un castron ouale cu zaharul tos si zaharul vanilat, mixam bine, apoi adaugam untul topit si laptele covasit, apoi radem coaja de lamaie, mixam bine, pana totul se omogenizeaza. Incepem sa turnam peste maiaua crescuta si sa incorporam faina, obtinem un aluat molicel, dar care nu se lipeste de maini. Acoperim castronul cu un prosop si lasam sa creasca cca 2 ore ( ca am si adormit intre timp, emoticon care rade).

Dupa ce a crescut impartim aluatul in 26 de parti egale, le aplatizam putin si mai lasam ca creasca cca 10 minute.

Punem pe foc un tuciulet mai marisor, il lasam sa se incinga, adaugam ulei cca 1/2 l, cand incepe sa sfarie luam o gogoasa o intindem si o punem in uleiul incins,c and s-a rumenit pe o parte intoarcem pe partea cealalta. O scoatem pe un servet sa absoarba surplusul de ulei.

Unele le-am lasat asa aplatizate, pe altele le-am crestat la mijloc si le-am facut ca scovergile, va jucati cum vreti cu ele, doar e bucataria voastra si aveti voie. Asa procedam cu restul de gogosi pana le terminam de prajit.

Le servim cu zahar pudra sau crema de ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi cu lapte covasit si unt" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Gogosi din aluat oparit