Gogosi de post, vanilate

de merisor in Dulciuri, 8 Apr 2015 | 1451 vizualizari

 

O fi cineva care sa nu iubeasca gogosile?
Nu cred, dar suntem noi, doamnele, care ne retinem sa mancam, cu toate ca poftim de murim! :)))
Sunt bune, foarte bune, dar....ingrasa! :))
N-am facut multe, doar asa de pofta, vreo 25 bucati.

 

INGREDIENTE

  • 300 ml apa
  • 50 ml ulei de masline
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • aproximativ 750 gr faina
  • In plus:
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra cu aroma de vanilie, pentru ornat
Portii: 25
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi de post, vanilate:

Aluatul este usor de preparat, ca la paine.

Punem drojdia cu 1 lingura de zahar intr-un bol si le frecam pana la diluare.

Punem apa la incalzit, cat sa suporte degetul si adaugam jumatate din ea peste drojdia diluata.

Mai adaugam o mana de faina, omogenizam bine si acoperim bolul, lasand maiaua sa creasca pana face basicute si isi mareste mult volumul.

Cernem faina intr-un bol si ii facem o adancitura la mijloc.

Nu punem toata faina deodata ca nu vom sti din start de cata avem nevoie.

Ina restul de apa, dizolvam sarea si restul de zahar.

Cand maiaua a crescut suficient, o rasturnam in adancitura din faina, incalzim din nou apa, adaugam si uleiul in ea si incepem sa le turnam in vasul cu faina, amestecand cu o spatula de lemn si adunand la mijloc, faina de pe margini.

Adaugam si esenta si zaharul vanilat si framantam un aluat tare ca de paine, adaugand treptat faina.

Rasturnam aluatul pe masa infainata si il omogenizam bine, apoi il lasam la crescut 15 minute, dupa care il intindem intr-o foaie de grosimea degetului mic si cu un pahar decupam rondele.

Lasam rondelele la crescut, pana isi dubleaza volumul(10-15 minute).

Punem intr-o tigaie incapatoare si cu peretii mai inalti, uleiul la incins, iar cand incepe sa sfaraie, scufundam rondelele de aluat in el.

Baia de ulei trebuie sa fie mai abundenta, astfel ca gogosile sa fie scufundate in ea cel putin pana la jumatate.

Focul trebuie sa fie mai intens, ca daca este slab, riscul este ca uleiul sa patrunda in aluat si atunci vom obtine niste gogosi uleioase si cam gretoase.

Lasam gogosile pana se rumenesc bine pe prima parte, apoi le intoarcem cu o spatula, pe partea cealalta.

Le scoatem pe un prosop de hartie absorbant, dar nu le asezam una peste alta de la inceput pentru a nu se tasa.

Le lasam sa se raceasca usor, apoi le pudram cu zahar vanilat si le servim alaturi de un ceai bun sau de cafea.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Timpul dospirii aluatului depinde de calitatea drojdiei si a fainii.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375071
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375072
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375073
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375074
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375075
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375076
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375077
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375078
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375079
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375080
retete culinare - Gogosi de post, vanilate 375081

COMENTARII (37)

poa 1

08.04.2015, 23:38

Sunt tare bune gogosile! Eu le mai umplu si cu dulceata!

tarasmariana 1

08.04.2015, 23:57

Foarte bune!

katty 1

09.04.2015, 08:05

Arunca-mi si mie vreo doua gogosi, ca eu nu ma indur sa fac .

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29