Gogosi de post, vanilate

de Merisor in Dulciuri, 8 Apr 2015 | 5229 vizualizari

 

O fi cineva care sa nu iubeasca gogosile?
Nu cred, dar suntem noi, doamnele, care ne retinem sa mancam, cu toate ca poftim de murim! :)))
Sunt bune, foarte bune, dar....ingrasa! :))
N-am facut multe, doar asa de pofta, vreo 25 bucati.

 

INGREDIENTE

  • 300 ml apa
  • 50 ml ulei de masline
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • aproximativ 750 gr faina
  • In plus:
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra cu aroma de vanilie, pentru ornat
Portii: 25
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi de post, vanilate:

Aluatul este usor de preparat, ca la paine.

Punem drojdia cu 1 lingura de zahar intr-un bol si le frecam pana la diluare.

Punem apa la incalzit, cat sa suporte degetul si adaugam jumatate din ea peste drojdia diluata.

Mai adaugam o mana de faina, omogenizam bine si acoperim bolul, lasand maiaua sa creasca pana face basicute si isi mareste mult volumul.

Cernem faina intr-un bol si ii facem o adancitura la mijloc.

Nu punem toata faina deodata ca nu vom sti din start de cata avem nevoie.

Ina restul de apa, dizolvam sarea si restul de zahar.

Cand maiaua a crescut suficient, o rasturnam in adancitura din faina, incalzim din nou apa, adaugam si uleiul in ea si incepem sa le turnam in vasul cu faina, amestecand cu o spatula de lemn si adunand la mijloc, faina de pe margini.

Adaugam si esenta si zaharul vanilat si framantam un aluat tare ca de paine, adaugand treptat faina.

Rasturnam aluatul pe masa infainata si il omogenizam bine, apoi il lasam la crescut 15 minute, dupa care il intindem intr-o foaie de grosimea degetului mic si cu un pahar decupam rondele.

Lasam rondelele la crescut, pana isi dubleaza volumul(10-15 minute).

Punem intr-o tigaie incapatoare si cu peretii mai inalti, uleiul la incins, iar cand incepe sa sfaraie, scufundam rondelele de aluat in el.

Baia de ulei trebuie sa fie mai abundenta, astfel ca gogosile sa fie scufundate in ea cel putin pana la jumatate.

Focul trebuie sa fie mai intens, ca daca este slab, riscul este ca uleiul sa patrunda in aluat si atunci vom obtine niste gogosi uleioase si cam gretoase.

Lasam gogosile pana se rumenesc bine pe prima parte, apoi le intoarcem cu o spatula, pe partea cealalta.

Le scoatem pe un prosop de hartie absorbant, dar nu le asezam una peste alta de la inceput pentru a nu se tasa.

Le lasam sa se raceasca usor, apoi le pudram cu zahar vanilat si le servim alaturi de un ceai bun sau de cafea.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Timpul dospirii aluatului depinde de calitatea drojdiei si a fainii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi de post, vanilate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (37)

poa 1

08.04.2015, 23:38

Sunt tare bune gogosile! Eu le mai umplu si cu dulceata!

tarasmariana 1

08.04.2015, 23:57

Foarte bune!

katty 1

09.04.2015, 08:05

Arunca-mi si mie vreo doua gogosi, ca eu nu ma indur sa fac .

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Flori din foietaj cu ananas