Gomboti cu prune

de ionix in Dulciuri, 27 Sep 2010 | 14986 vizualizari

 

reteta o am de la d-na Administrator :D m-am chinuit sa descifrez scrisul dar am reusit pana la urma :p va dau reteta exact cum am luat-o de la ea, eu am micsorat portiile...

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • circa 1,5-2 kg cartofi
  • circa 600 g faina
  • 4 oua
  • 1 pliculet zahar vanilat (pentru aroma)
  • 3-4 linguri cu ulei
  • pentru umplutura:
  • circa 45 de prunisoare sau 23 mari, taiate-n doua
  • 4-5 linguri cu zahar
  • o lingurita cu scortisoara
  • pentru compozitia de tavalit: hahahha :D
  • circa 400 g pesmet
  • 5-6 linguri cu ulei
  • circa 8-9 linguri cu zahar
  • 4-5 pliculete zahar vanilat
  • esenta de rom (optional) 
Portii: 45
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti cu prune:

Pregatire prune:

Prunele se spala bine si se taie pe lung, dar nu pana la capat, suficient de mult cat sa poti scoate samburele.  Intr-un vas amestecam zaharul cu scortisoara.

Preparare aluat:

Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert.  Dupa ce au fiert ii pisam bine, cand inca sunt fierbinti, sau ii dam prin masina de tocat iar apoi ii lasam sa se raceasca.

Intre timp, pana se racesc cartofii, punem uleiul la incins intr-o tigaie mai mare. Cand s-a incins uleiul bine, punem pesmetul si amesecam intruna pentru a nu permite pesmetului sa se lipeasca si sa se arda.

Dupa vreo 5 minute, timp in care am "perpelit" pesmetul, adaugam zaharul si zaharul vanilat....  amestecam iar inca vreo 2-3 minute iar apoi stingem focul...

Intr-o oala se pune apa si se da la foc mare pana clocoteste apoi se lasa la foc mediu, facem asta pentru a fi pregatiti.

 Revenim la prepararea aluatului:

Cand cartofii s-au racit si au fost pasati bine, se presara un praf de sare si se amesteca.  Adaugam ouale si zaharul vanilat iar apoi  amestecam. Punem si faina, putin cate putin, si amestecam bine.

Atentie la cata faina puneti, aluatul nu trebuie sa fie ca cel de gogosi... aluatul va avea o constistenta putin lipicioasa dar elastica, va putea fi manevrat cu usurinta... nu faceti un aluat normal, nelipicios, penru ca riscati sa va iasa galustele prea tari... iar prea putina faina inseamna descompunerea galustelor in apa :D

Dupa ce am preparat aluatul, presaram faina pe o planseta curata si modelam din aluat niste bilute mai mari. Biluta respectiva se bate cu palma si aplatizam pana o facem ca pe o lipie mai mica.

In mijlocul aluatului vom aseza o pruna, inauntru prunelor vom pune cate putin zahar cu scortisoara, si unim aluatul facandu-l iar biluta. Invartim intre palme pentru a fi mai usor.

Cu o paleta cu gauri asezam galustele, una cate una, in apa fierbinte.  Se lasa pana cand plutesc deasupra apei si se scot cu paleta. Cand le scoatem cu paleta trebuie sa le scurgem bine de apa si apoi le tavalim prin pesmet, le tavalim cat sunt fierbinti. Se rostogolesc suficient de mult cat sa fie imbibate bine cu pesmet. Repetam procedeul pana cand terminam de facut toate galustele.

Sunt bune atat calde cat si reci.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

ALUATUL NU ARE NICIUN PIC DE ZAHAR....

2

gramajul de faina poate fi mai mult sau mai putin, in functie de cat de fainosi sunt cartofii si de cum se absoarbe faina....

3

cantitatea de zahar din pesmet se poate face dupa gust

4

atentie!!! nu rumeniti pesmetul, amestecati intruna....

5

la modelarea galustelor vom lucra mereu pudrand cu faina...

6

atentie!!! apa nu trebuie sa mai clocoteasca in momentul in care fierbem gomboti...

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

nadina73 1

29.09.2010, 00:35

deci ,in final daca numaram bine cam putine fete nu au facut gomboti cu prune5f

ionix 1

29.09.2010, 08:28

@Mihaela... spor la treaba....

@Nadina... facutul de gomboti este un sport national

babi5 1

04.09.2013, 08:42

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de conopida cu iaurt grecesc

ieri la 12:26

Reteta de briose sarate cu sunca si cascaval

pe 27.03 la 15:04

Reteta de Chupe de camarones- supa peruana de creveti, reteta nr.46 din Best soups in the World

de Ksenya 5

pe 27.03 la 13:30

Reteta de prajitura de post cu foi si crema de budinca cu fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert galusti cu prune