Gomboti(galuste) cu prune

de Sidy in Dulciuri, 8 Oct 2012 | 1977 vizualizari

 

Gombotii(găluştele) cu prune fac parte din retetele lasate de austro-ungari, de acolo de unde provin şi papanaşii fierţi.Aluatul poate fi facut din cartofi sau gris fiert , amestecat apoi cu faina, sare si oua, fiecare cum ii place.Cind sunt gata se tavalesc prin pesmet sau gris prajit....

 

INGREDIENTE

pentru aluat

  • 1 kg cartofi
  • 350 g faina
  • 2 oua
  • 1 lingurita sare

pentru umplutura

  • prune Bistrite mici( 30 buc)
  • 50 g zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara

pentru finisaj

  • 150 g gris
  • 70 ml apa
  • 2 linguri ulei
  • 50 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara
  • zahar pudra
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti(galuste) cu prune:

Cartofii in coaja,ii punem la fiert in apa cu sare si ii lasam pina cand sunt bine patrunsi.

Zaharul il amestecam cu scortisoara, intr-o cana, cu el vom umple prunele.

Prunele spalate si bine scurse se desfac in doua , le scoatem simburii si incercam sa nu le rupem in doua, pe o latura sa nu fie rupte, apoi le umplem cu lingurita cu zaharul amestecat cu scortisoara.Daca doriti puteti pune si cate un miez de nuca in prune. Aveti nevoie cam de 30 de prune mici pentru intreaga compozitie. Daca prunele sunt prea mari, puteti sa puneti doar o 1/2 de pruna umpluta.

Dupa ce cartofii au fiert, aruncam apa de pe ei, ii lasam putin sa se raceasca apoi ii decajim.Cu ajutorul unei prese sau cu furculita, daca nu aveti altceva, ii maruntim fin de tot.Apoi ii lasam sa se raceasca de tot.

Intre timp, intr-o tigaita punem uleiul la incins in care vim adauga grisul pentru prajit.Amestecam continuu pina se inchide putin la culoare grisul, apoi adaugam cam 70 ml apa , amestecam si lasam sa dispara apa din gris.

Dupa ce cartofii sau racit, facem aluatul adaugind celelalte ingrediente.

Din aluat facem un sul, cu ajutorul mainilor, pe care il vom felia cam de un cm grosime sa obtinem cam 30 de gomboti.

Tot aluatul il pregatim cu mina.Facem cate o placintuta mica din fiecare felie, in care punem cate o pruna umpluta.Tragem aluatul cu degetele deasupra prunei si facem o bila rotunda pe care o dam prin foarte putina faina.Dupa ce toate cele 30 de bile - gomboti- sunt gata , punem la fiert apa cu sare. Cand aceasta clocoteste, punem primii gomboti in apa si ii lasam sa fiarba pina cand se ridica toti la suprafata.Punem gombotii la fiert in 2-3 ture.

Dupa ce sunt fierti ii scoatem cu lingura cu gauri( spumiera) si ii punem pe un platou sa se scurga bine de apa. apoi ii dam prin grisul prajit in care am adaugat zaharul, zaharul vanilat si scortisoara( optional).

Servim gombotii cu grisul prajit presarat deasupra si pudrati cu zahar praf.

Pofta mare...nu va veti putea opri din mancat !!

 

RETETA IN IMAGINI

Gomboti(galuste) cu prune-0
Gomboti(galuste) cu prune-1
Gomboti(galuste) cu prune-2
Gomboti(galuste) cu prune-3
Gomboti(galuste) cu prune-4
Gomboti(galuste) cu prune-5
Gomboti(galuste) cu prune-6
Gomboti(galuste) cu prune-7
Gomboti(galuste) cu prune-8
Gomboti(galuste) cu prune-9
Gomboti(galuste) cu prune-10
Gomboti(galuste) cu prune-11

COMENTARII (17)

laura_n 1

08.10.2012, 13:02

mereu zic sa fac si nu fac acum iar imi este pofta

Angelina_Elena 1

08.10.2012, 14:03

adry88 1

08.10.2012, 19:39

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41