Gougeres-gogosele cu branza

de marianascarlat in Aperitive / Garnituri, 12 Apr 2013 | 1918 vizualizari

 

Gougeres sunt o specialitate franceza din regiunea Burgundia. Acestea sunt mici bile pufoase, aerate, pregatite din aluat oparit, la care se adauga branza si diverse condimente. Gougères sunt foarte usor de preparat si sunt delicioase
servite calde sau reci ca si aperitive. Tot invarteam de colo-colo prin frigider niste branza care era prea sarata, asa ca am puces la confectionat. Reteta am vazut-o pe blogul lui Pica Flori, dar am si cautat pe google si am tradus o reteta.
.Am ales, ca si Flori sa le incerc in varianta cu piper si cimbru.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 125 ml lapte,
  • 40 g unt,
  • 2 oua + 1 galbenus,
  • 75 g faina,
  • 100 g branza,
  • 1/3 lingurita sare,
  • ½ lingurita frunze de cimbru uscat,
  • piper.
  • Pentru glazura:
  • 1 ou,
  • 2-3 linguri branza rasa.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gougeres-gogosele cu branza:

Intr-un vas, se amesteca laptele cu untul, apoi se pun pe foc. Cand incep sa fiarba, se adauga sarea si faina, toata odata. Se amesteca energic cu o lingura din lemn, pana cand se obtine un aluat neted si care se desprinde de  peretii vasului. Se opreste focul se lasa aluatul sa se raceasca . Cand s-a racit suficient  se pun ouale unul cate unul si amestecand bine dupa fiecare cu mixerul  (sau in continuare cu lingura din lemn). Cand aluatul devine neted, se adauga branza rasa fin, cimbrul tocat marunt si un praf de piper (sau mai mult, daca le vreti mai picante).

Aluatul se aseaza in mici gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele. Pentru a le da forma se poate folosi un pos sau o punga taiata la un colt. „Motul” gramajoarelor se niveleaza cu o lingura trecuta prin apa. (eu l-am netezit cu pensula cu care am uns gramajoarele cu ou). Se ung apoi, deasupra cu ou batut si se presara cu branza.

Tava cu frumuselele gougères se introduce in cuptorul incins la 200 de grade si se lasa timp de 20-25 minute, pana cand acestea isi dubleaza volumul si devin aurii

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Aluatul se poate pune in tava cu un pos, cu o punga de congelator taiata la un colt sau cu doua lingurite.

2

Gramajoara de aluat trebuie sa fie de marimea unei cirese mari.

RETETA IN IMAGINI

Gougeres-gogosele cu branza-0
Gougeres-gogosele cu branza-1
Gougeres-gogosele cu branza-2
Gougeres-gogosele cu branza-3
Gougeres-gogosele cu branza-4
Gougeres-gogosele cu branza-5
Gougeres-gogosele cu branza-6

COMENTARII (17)

marianascarlat

marianascarlat 1

14.04.2013, 00:58

Multumesc!

Sim0na

Sim0na 1

15.04.2013, 13:44

bune or fi

marianascarlat

marianascarlat 1

15.04.2013, 16:03

Foarte bune! Data viitoare le umplu cu o crema de branza sau peste, ceva sau cu icre!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!