Gougeres-gogosele cu branza

de marianascarlat in Aperitive / Garnituri, 12 Apr 2013 | 4784 vizualizari

 

Gougeres sunt o specialitate franceza din regiunea Burgundia. Acestea sunt mici bile pufoase, aerate, pregatite din aluat oparit, la care se adauga branza si diverse condimente. Gougères sunt foarte usor de preparat si sunt delicioase
servite calde sau reci ca si aperitive. Tot invarteam de colo-colo prin frigider niste branza care era prea sarata, asa ca am puces la confectionat. Reteta am vazut-o pe blogul lui Pica Flori, dar am si cautat pe google si am tradus o reteta.
.Am ales, ca si Flori sa le incerc in varianta cu piper si cimbru.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 125 ml lapte,
  • 40 g unt,
  • 2 oua + 1 galbenus,
  • 75 g faina,
  • 100 g branza,
  • 1/3 lingurita sare,
  • ½ lingurita frunze de cimbru uscat,
  • piper.
  • Pentru glazura:
  • 1 ou,
  • 2-3 linguri branza rasa.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gougeres-gogosele cu branza:

Intr-un vas, se amesteca laptele cu untul, apoi se pun pe foc. Cand incep sa fiarba, se adauga sarea si faina, toata odata. Se amesteca energic cu o lingura din lemn, pana cand se obtine un aluat neted si care se desprinde de  peretii vasului. Se opreste focul se lasa aluatul sa se raceasca . Cand s-a racit suficient  se pun ouale unul cate unul si amestecand bine dupa fiecare cu mixerul  (sau in continuare cu lingura din lemn). Cand aluatul devine neted, se adauga branza rasa fin, cimbrul tocat marunt si un praf de piper (sau mai mult, daca le vreti mai picante).

Aluatul se aseaza in mici gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele. Pentru a le da forma se poate folosi un pos sau o punga taiata la un colt. „Motul” gramajoarelor se niveleaza cu o lingura trecuta prin apa. (eu l-am netezit cu pensula cu care am uns gramajoarele cu ou). Se ung apoi, deasupra cu ou batut si se presara cu branza.

Tava cu frumuselele gougères se introduce in cuptorul incins la 200 de grade si se lasa timp de 20-25 minute, pana cand acestea isi dubleaza volumul si devin aurii

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Aluatul se poate pune in tava cu un pos, cu o punga de congelator taiata la un colt sau cu doua lingurite.

2

Gramajoara de aluat trebuie sa fie de marimea unei cirese mari.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gougeres-gogosele cu branza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

marianascarlat 1

14.04.2013, 00:58

Multumesc!

Sim0na 1

15.04.2013, 13:44

bune or fi

marianascarlat 1

15.04.2013, 16:03

Foarte bune! Data viitoare le umplu cu o crema de branza sau peste, ceva sau cu icre!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Spanac gratinat cu ochiuri