Guguluf glazurat cu dorinţe de vacanţă

de gratziela in Prajituri, 18 Mai 2011 | 1926 vizualizari

 

Azi am vrut să fac o prăjitură, dar nu prea aveam timp, aşa că am apelat la reţeta mea cu gem. Nu-mi ia mult timp de preparare, este uşoară şi destul de arătoasă.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente pentru două tăvi  de guguluf:
  • 3 ouă
  • ½ cană ulei
  • ½ cană apă
  • ½ cană gem (oricare)
  • 1 cană zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu nestins
  • 50 gr. nuci
  • 50 gr. stafide
  • 2 ¼ căni făină pentru prăjituri
  • 1 portocală            
  • pentru glazură
  • 3 cuburi ciocolată menaj albă (o prefer pe aceasta pentru că nu este prea aromată)
  • biluţe mici de ciocolată neagră
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Guguluf glazurat cu dorinţe de vacanţă:

Pune într-un bol pentru mixare toate ingredientele, şi mixează bine până se amestecă bine. Compoziţia trebuie să fie de consistenţa unui chec. Miezul de nucă l-am zdrobit puţin, de preferat să-l laşi întreg sau bucăţi mai mari. Stafidele le-am înmuiat în puţin lapte (nu-i pun esenţă de rom că nu prea îmi place).

Unge o tavă de guguluf (eu am folosit-o pe acesta din fotografie pentru că îmi plac crenelurile, sunt mai adânci) cu ulei şi griş şi răstoarnă compoziţia. Curăţă portocala de coajă şi aşează felii pe blat, după care, cu o spatulă le apeşi până se încorporează în aluat.

Pregăteşte cuptorul şi-l încălzeşte cu 10-15 minute înainte, la 170-180ºC (mediu spre mic la gaze), şi coace guguluful cam 35-40 minute. La 35 minute poţi face testul cu scobitoarea şi vezi dacă este copt la mijloc. Scoate din cuptor prăjitura şi lasă la răcit.

Într-o crăticioară (de preferat antiaderentă) pune la topit ciocolata (la foc mijlociu): la trei cuburi de ciocolată poţi pune trei linguriţe de apă şi amestecă bine până se topeşte. Ai grijă, trebuie să te mişti repede pentru că se  întăreşte ciocolata, relativ repede.

Şi acum aruncă ciocolata peste guguluf. Cu o lingură, pe care o înmoi în ciocolată, poţi să faci modele peste guguluf aşa cum îţi place, şi dacă nu iese ca la cofetărie, ca după munca unui cofetar, nu-ţi face supărare căci este o prăjitură foarte bună, iar munca ta este răsplătită, fii sigur de asta!

Dacă îţi place ciocolata, atunci poţi orna cu mai multă ciocolată, la ornat te poţi exprima aşa cum îţi place, poţi pune două tipuri de ciocolată, poţi face aşa cum vrei tu! Eu am răsfirat biluţe de ciocolată neagră peste ciocolata albă ce mai era caldă.

Ei, simţi mirosul?! Este ciocolată amestecată cu dorinţă se soare şi foşnet de valuri mătăsoase de mare liniştită precum visul unui prunc. Nu te sfii, muşcă cu poftă din prăjitura de pe masă, şi spune-mi ce gândeşti!  Ah ce bine este în vacanţă! Uşoară linişte cu somn prelung de dimineaţă, miros de cafea proaspăt râşnită şi râsul ştrengăresc al copiilor din vecini parcă îţi alungă spaimele de voiajor. Dar ce poate fi mai plăcut decât vise şi dorinţe de călătorii cu parfum de ciocolată revărsată cu dărnicie în cafeaua de dimineaţă? E doar un vis acum, dar aşteaptă căci va veni şi vacanţa mult aşteptată când dorul de călătorii se va împlini.

 

RETETA IN IMAGINI

Guguluf  glazurat cu dorinţe de vacanţă-0
Guguluf  glazurat cu dorinţe de vacanţă-1
Guguluf  glazurat cu dorinţe de vacanţă-2
Guguluf  glazurat cu dorinţe de vacanţă-3
Guguluf  glazurat cu dorinţe de vacanţă-4
Guguluf  glazurat cu dorinţe de vacanţă-5
Guguluf  glazurat cu dorinţe de vacanţă-6

COMENTARII (16)

mihaelaM

mihaelaM 1

19.05.2011, 17:51

gratziela

gratziela 1

19.05.2011, 23:31

...si eu as pleca in fiecare saptamana, dar atunci nu ar mai fi atat de placuta o vacanta. Trebuie sa recunoastem: cu cat este mai rara cu atat este mai iubita si asteptata. Oricum, TRAIASCA VACANTA! O asteptam in orice anptimp si in orice imprejurare!

deyutzky

deyutzky 1

20.05.2011, 00:36

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!