Gulaş

de diaconta in Mancaruri cu carne, 6 Mar 2013 | 4413 vizualizari

 

Gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită sau porc,paprika sau boia de ardei şi ceapă,fiind socotită o mâncare tradiţională în Ungaria.
Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban.Cunoscuţi pentru vitele lor,ciobanii maghiari plecau cu turmele în locuri îndepărtate,pentru a vinde animalele.La lăsarea serii,sacrificau vitele mai slabe pentru a-şi potoli foamea.Carnea de vită era pusă într-un ceaun alături de ceapă,ardei,paprika şi apă ,lăsată apoi să fiarbă câteva ore.
Se spune că reţeta datează de la sfârşitul secolului IX,gulaşul a fost consumat mult timp doar de oamenii de la ţară,ajungând pe masa orăşenilor doar spre sfârşitul secolului XIX.
Gulaşul a fost inclus frecvent în meniul restaurantelor,fiind foarte apreciat de turişti.
In prezent,gulaşul este preparat în multe ţări,existând anual şi un festival al gulaşului în oraşul Szolnok.
Este evident că şi în zona Ardealului se prepara foarte des.
Eu l-am pregătit cu carne de porc şi l-am servit cu smântână.

 

INGREDIENTE

  • 500 g pulpa de porc degresata(fara grasime)
  • 400 g cartofi
  • 4 morcovi
  • 2 buc ceapa rosie
  • 1 ceapa alba
  • O radacina pastârnac
  • O bucata ţelina radacina
  • Ardei kapia roşu
  • Ardei iute chilly
  • 100 ml suc de rosii
  • O foaie de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Boia de ardei
  • Ulei
  • Patrunjel si marar verde
  • Smântâna pentru servit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gulaş:

Uleiul l-am pus în vasul în care urmeaza sa pregatesc gulaşul.Am pus apoi ceapa taiata marunt sa se caleasca putin.

Am luat de pe foc,am adaugat boiaua si carnea taiata cubulete.

Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat pâna când carnea din gulas si-a schimbat culoarea.

Am pus sare,piper,foaia de dafin.

Am acoperit cu apa si am lasat sa fiarba.

Când carnea a fost de jumatate fiarta,am adaugat morcovii,ţelina,pastârnacul  si cartofii .

Se mai adauga sare si piper daca este cazul.

Spre final am adaugat in gulas sucul de rosii si ardeiul iute.

Am mai lasat cateva minute la foc mic si am adaugat verdeata.

Am servit gulas cu smântâna si ardei iute.

 

 

Poftă bună !!!

 

 

TIPS-URI

1

Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban

RETETA IN IMAGINI

Gulaş-0
Gulaş-1
Gulaş-2
Gulaş-3
Gulaş-4
Gulaş-5
Gulaş-6
Gulaş-7

COMENTARII (25)

Rocsi

Rocsi 1

08.03.2013, 20:27

O super bunatate..As servi o portie cu ochii inchisi

 Krystyan  Trendy

Krystyan Trendy 1

17.11.2013, 11:00

gustos gulasul

ArianaBala

ArianaBala 1

12.03.2014, 16:57

Am facut si eu dupa reteta ta... A iesit minunat!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!