Gustarile promise: pentru inceput-SUSHI (sau pe aproape... :-))

de puideom150 in Aperitive / Garnituri, 8 Mar 2011 | 7351 vizualizari

 

Ziua buna!!! Nu stiu cum se face ca m-am apucat sa scriu in miezul zilei si nu ca de obocei, huhurez in toiul noptii... :-)) Am zis sa incerc si asa... Sunt singur acasa, Oana e la serviciu...ce am de facut!!! Sa gatesc sau sa scriu despre mancare... Alte optiuni nu am...:-)))
Bun! M-am hotarat si o sa incerc sa va povestesc despre gustarile facute pentru ziua mea. Dar pentru ca am pomenit de ziua mea, sa nu uit nici de ziua dumneavoastra, astazi fiind 8 martie. Va doresc sa aveti o primavara frumoasa, sa fiti fericite si sa va bucurati de viata impreuna cu cei dragi voua!

Gata cu introducerea si ar fi cazul sa intram in miezul problemei. In afara de terina, despre care am povestit deja, am mai pregatit cateva rulouri in genul sushi sau mai bine spus maki rolls; un fel de paine umpluta cu ciuperci si cascaval; cateva tartine sau canapele cu branza, castravete si rosii, aromatizate cu ulei de masline cu piper si sos pesto; o pasta din crema de branza cu macrou afumat, ceapa si marar; banalele ciuperci cu maioneza si cateva frunze de andive cu branza gorgonzola stropite cu ulei aromatizat cu piper si, optional, cu o reductie de otet balsamic, dulce acrisoara... Asta a fost tot.
Si acum, o sa incep cu ingredientele pentru sushi...

 

INGREDIENTE

  • foi de alge, "nori", un pachet
  • orez cu bob rotund
  • otet, daca se poate de orez dar nu este neaparat nevoie.
  • 2 morcovi
  • 1 dovlecel
  • 1 castravete
  • 1 avocado
  • 1 ardei rosu
  • 1 macrou afumat
  • o conserva de ton
  • surimi, cateva bastonase
  • omleta, cel mai bine ar fi sa o faceti cu faina, dupa modelul japonez, pentru a avea consistenta
  • sare si zahar
  • pasta wasabi sau o pasta de hrean autohton. Nu are aceeasi aroma, dar merge...
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gustarile promise: pentru inceput-SUSHI (sau pe aproape... :-)):

Mai aveti nevoie de o rogojina de bambus, care o sa va ajute la formarea rulourilor si...ce mai trebuie oare??? ;-) Bineinteles, un cutit ascutit... :-))

Cum am facut...  Pai, am facut o omleta din doua oua pe care am lasat-o sa se raceasca si am taiat-o mai apoi in fasii de aproximativ un centimetru latime. Am pus la fiert orezul intr-un vas cu apa cu putina sare. Proportia...normala. O cana cu orez la trei cani cu apa. Dovlecelul si unul din  morcovi i-am feliat cu un cutit de curatat legume, la fel ca in cazul terinei. Celalalt morcov, ardeiul, jumatate de castravete si fructul de avocado i-am taiat in felii lungi. Pentru ca este ceva mai tare, bastonasele de morcov le-am oparit in putina apa cu sare. Macroul l-am taiat in lung pe sira spinarii, i-am scos oasele si l-am taiat pe cat posibil in fasii, pe lungime. Mai trebuie sa pregatim si otetul care va da stralucire si gust orezului. Pentru asta am pus la fiert cam o cana de otet cu doua-trei lingurite cu zahar si o lingurita cu sare. Le-am lasat sa dea in clocot, pentru ca sarea si zaharul sa se topeasca bine apoi l-am dat deoparte. Dupa ce orezul s-a fiert si s-a umflat perfect, astfel incat sa devina cleios si sa nu mai contina apa, l-am rasturnat pe un platou mai mare si l-am stropit cu amestecul de otet, turnat in fir subtire, timp in care am amestecat incontinuu cu o spatula, dupa care am lasat orezul sa se raceasca la temperatura camerei. Orezul trebuie sa aiba un gust dulce acrisor, nicidecum sa fie fad si nearomat. De aceea va sfatuiesc ca otetul sa-l faceti dupa gustul dumneavoastra. Nu am trecut la ingrediente, dar pentru ca aveam in casa salata de sfecla rosie, mi-a trecut prin cap, ca o parte din orez, sa-l amestec cu suc de sfecla pentru un plus de culoare. A fost o alegere de moment. Daca stau bine si ma gandesc, as fi putut sa pun cateva bucatele de sfecla si in interiorul rulourilor, dar mi-a fost teama sa nu devina prea colorate... Data viitoare nu o sa-mi mai fie teama si o sa incerc si aceasta varianta! :-)) Cand toate ingredientele au fost pregatite, nu mi-a mai ramas decat sa invelesc o rogojina de bambus cu folie de celofan, (pentru a nu cauta dupa aceea boabe de orez printre betele de bambus...:-)) si sa ma apuc de infasurat... Am luat cate o foaie de nori si am asezat-o la marginea rogojinei, apoi am presat orez peste aproape toata suprafata, lasand un capat liber pentru a se inchide bine ruloul. Am folosit, asa cum o sa vedeti in poze, orez alb pe cea mai mare parte din suprafata, si o portiune mai ingusta cu orez colorat cu suc de sfecla, pentru a rupe monotonia... Pentru a umple rulourile va folositi de imaginatia dumneavoastra si combinati ingredientele pe care le aveti la dispozitie, dupa bunul dumneavoastra plac. De exemplu castravete, macrou, morcov fiert, ardei si hrean sau avocado, surimi, ardei si omleta sau macrou, avocado si ardei sau...orice combinatii va trec prin cap la momentul respectiv! Rulati apoi cu grija foile de alge, avand grija sa tineti presate si ingredientele ruladei, pentru a ramane grupate si a nu se imprastia peste tot. Va sfatuiesc ca, pentru o mai buna intelegere, sa cautati filmulete despre cum se face sushi, pe Youtube. Asa o sa va dati cel mai bine seama despre ce este vorba.

V-am spus mai devreme ca am feliat un dovlecel si un morcov, la fel ca in cazul terinei. Am vazut cu cativa ani in urma, pe net, o fotografie, in care erau niste rulouri sushi portocalii si verzui, fara sa aiba si explicatii atasate. Eu am dedus ca nu pot fi facute decat, in mod sigur din morcovi si, la alegere, din felii de castravete sau dovlecel. Eu am ales dovlecelul. Am oparit feliile de morcovi, cum am mai spus, timp de 20 de secunde iar dovlecelul pentru 12-14 secunde, le-am clatit in apa rece dupa care le-am scurs. Le-am asezat pe rogojina, dupa cum se vede in imagine si apoi am procedat la fel ca si in cazul rulourilor cu foaie de alge. Dupa ce le-am rulat, eu am invelit fiecare rulou in folie de aluminiu si le-am lasat la rece cateva ore, taindu-le inainte de a fi servite. In momentul servirii ar fi foarte bine daca ati avea sos de soia si putin ghimbir murat. Ar da un plus de autencitate, acestor rulouri de inspiratie japoneza, facute mai mult cu ingrediente autohtone...ca doar ce...noi nu putem??? :-)

Daca ti-a placut reteta noastra "Gustarile promise: pentru inceput-SUSHI (sau pe aproape... :-))" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

puideom150 1

13.03.2011, 01:56

Va multumesc tuturor!!!

mihaelar63 1

23.03.2011, 17:02

wow ce rabdare
Frumos arata , daca mi-ar face cineva , as tine si eu cura de slabire , as manca 5 odata

gaby_gabytza 1

15.09.2011, 20:42

eu is cam stangace la bete dar is gustoase

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Bulete din branza