Hummus

de elucubratiiculinare in Mancaruri de post, 27 Mar 2014 | 14004 vizualizari

 

Este un aperitiv la modă în multe diete, iar acum pe timpul postului este vedetă.
O mâncare sănătoasă, bogată în proteine și fibre.

 

INGREDIENTE

  • 250 g năut uscat sau 500 g năut fiert
  • 2 linguri tahini - pastă de susan
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 3-4 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • pătrunjel
  • boia de ardei
  • sare
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Hummus:

Pentru că încercăm să mâncăm sănătos, vom evita conservele, deci vom fierbe chiar noi năutul. Punem năutul în apă rece cu o seară înainte să-l fierbem. Apa trebuie să depășească boabele de năut cu 10-15 cm, pentru că el va absorbi multă apă, aproape își va dubla volumul, chiar și greutatea. A doua zi dimineața, se spală bine în mai multe ape și se pune la fiert într-o oală de presiune pentru cel puțin o oră. În cazul în care nu aveți la îndemână o oală de presiune, timpul de fierbere poate dura chiar și 3 ore. Am auzit că se poate verifica foarte ușor dacă boabele sunt fierte corect și anume să se arunce cu putere o boabă pe perete și dacă se lipește, gata sunt fierte :) Nu am încercat, promit când fac data viitoare!

Scurgem de apă, dar nu aruncăm toată apa, vom păstra 1 cană. Lăsăm boabele de năut să se răcească un pic. Pentru a obține un hummus fin, mai avem un pic de muncă și anume să îndepărtăm pielițele de pe bobițele de năut :( Avem 2 variante: - prima și cea mai anevoioasă ar fi să luam fiecare bobiță, să o stângem ușor între degete, iar pielița se desprinde foarte ușor - asta în cazul în care năutul este bine fiert. - a doua ar fi să aruncăm toate boabele într-un castron cu apă, să frecăm boabele între palme și veți vedea cum pielițele se vor desprinde și se vor ridica la suprafața apei, clătiți și repetați operațiunea de mai multe ori. În varianta a doua, nu vom fi convinși că se elimină toate pielițele, ca în prima variantă.

După ce ați reușit cu boabele de năut, indiferent de varianta aleasă, nu ne mai rămâne decât partea cea mai simplă și anume pasarea ingredientelor. Într-un robot de bucătărie punem boabele de năut, cățeii de usturoi și o cană din apa în care a fiert. Amestecăm la viteză mare pentru 1 minut. Adăugăm tahini, usturoiul, sucul de lămâie și sare, piper după gust. Amestecăm din nou. Dacă pasta vi se pare prea solidă, puteți să mai adăugați apa în care a fiert. Se trasferă pasta într-un castron și se ornează cu ulei de măsline, un pic de boia de ardei și frunzulițe de pătrunjel. Se servește cu lipie sau pâine rustică.

Se păstrează la frigider chiar și 3-4 zile, dar oare rezistă nemâncat atât?

 

RETETA IN IMAGINI

Hummus-0
Hummus-1

COMENTARII (13)

Satisfyyourcravings

Satisfyyourcravings 1

28.03.2014, 10:46

Ahhh, imi place!

MIUTA

MIUTA 1

28.03.2014, 12:31

lucy2002

lucy2002 1

11.04.2014, 13:02

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!