Inghetata de cirese amare si caramel

de Poliana in Dulciuri, 15 Iul 2012 | 1356 vizualizari

 

ata ca azi ma prezint in fata voastra cu o bunatate de inghetata, si asta pentru ca...desi se mai anunta ploi cu tunete si fulgere pe la stirile despre vreme...tot nu scapam de caldura, si o sa avem parte de temperaturi mari inca o bucata buna de vreme. Ok, acum ca am facut putin si pe meteorologul sa trecem la ceea ce conteaza acum, adica la subiectul principal de discutie din ultima saptamana; inghetata!!!

 

INGREDIENTE

Ingrediente Caramel sarat

  • 175 gr zahar alb fin
  • 150 ml smantana grasa de gatit
  • 1 lingurita sare de mare
  • 100 gr unt 80% grasime

Ingrediente inghetata

  • 350 gr cirese amare eliberate de samburi si alte lucruri nedorite
  • 350 ml smantana grasa de gatit
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 175 gr caramel
  • 80 gr zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Inghetata de cirese amare si caramel:

Trebuie sa spun ca reteta nu-mi apartine, probabil as fi putut nascoci si eu o inghetata (am si facut treaba asta de fapt, dar despre 'dansa' o sa vorbesc intr-o alta postare) darr n-am facut-o la momentul acela, si stiti de ce??
Pentru ca de cateva luni m-a urmarit reteta asta, de cand a aparut, eu am ramas blocata la cuvintele: Si eu vreau!!!
Dar cirese amare??? Ia-le de unde nu-s :P
Si iata ca acum a venit vremea pentru deliciul asta, am gasit ciresele, de reteta nu am uitat, doar cum era sa uit??? Si pentru reteta asta musai trebuie sa-i multumesc Antoninei, care m-a fermecat cu pozele ei minunate.

Si acum trecem la reteta, nu difera mult de cea originala, niste schimbari pe ici pe colo, prin locurile esentiale :))

Prima etapa consta in realizarea caramelului sarat.
Punem apa si zaharul intr-o tigaie teflonata sau wok, si lasam sa se topeasca la foc mic. Cand zaharul s-a topit, marim flacara si lasam sa fiarba pana isi schimba culoarea. Cand a ajuns la culoarea aurie se ia repede  de pe foc si se adauga smantana si sarea de mare si se amesteca cu cea mai mare viteza posibil, ca sa evitam intarirea caramelului. Adaugam si untul taiat cubulete si amestecam bine. Lasam deoparte la racit.

Acum ca am terminat partea cea mai complicata putem trece cu adevarat la realizarea inghetatei.
Ciresele se pun la blender si se paseaza pana se obtine o pasta cu mici bucati de cirese.
Amestecam smantana si smantana pentru frisca, le mixam 1 minut dupa care adaugam zaharul si zaharul vanilat, si continuam sa mixam pana cand obtinem o compozitie pufoasa dar care sa nu fie intarita de tot.
Cu grija amestecam piureul de cirese in frisca, apoi adaugam si caramelul (la temperatura camerei) si omogenizam cu ajutorul unei spatule.

 Pregatim o forma (sau mai multe) pentru congelator, turnam compozitia si o dam la congelator pentru cateva ore pana la intarirea completa. Din cand in cand (in primele 2 ore) scoatem inghetata de la congelator si spargem acele de gheata cu ajutorul mixerului.
Daca aveti masina de facut inghetata e mult mai usor, eu nu am...asa ca trebuie sa fac toata treaba in locul ei :))

Cand este gata servim cu mare pofta - pentru ca este mai mult decat un desert potrivit in perioada de canicula...este cam tot ce am eu nevoie, si poate multi dintre voi :)
Combinatia e super delicioasa, inghetata e cremoasa, iar eu sunt bucuroasa ca am facut-o si am toate motivele sa multumesc pentru reteta asta. Deci Anto, sper ca au ajuns pana la tine multumirile, nu? :)

Enjoy!

 

RETETA IN IMAGINI

Inghetata de cirese amare si caramel-0
Inghetata de cirese amare si caramel-1
Inghetata de cirese amare si caramel-2
Inghetata de cirese amare si caramel-3

COMENTARII (35)

Poliana

Poliana 1

16.07.2012, 12:21

Adina, multumesc!

Poliana

Poliana 1

16.07.2012, 12:21

Bunica, cu mare drag!

Zamfira

Zamfira 1

16.07.2012, 20:31

mi-ai facut pofta,,,e SUPER!!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!