Invartita in foi cu branza (1)

de anisoara in Aperitive / Garnituri, 1 Iun 2010 | 42562 vizualizari

 

Aluatul se prepara dupa o reteta foarte simpla si rapida.

 

INGREDIENTE

  • 1kg de faina
  • 1/2 de pahar de ulei (250 ml paharul)
  • 2 oua
  • cca 2 lingurite de sare
  • 450-500 ml de apa calduta   
  • ulei pentru intinderea aluatului
  • pentru umplutura
  • branza de oi
  • branza de vaci putin sarata ,fara ou.
  • verdeata-marar si ceapa verde
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Invartita in foi cu branza (1):

e strict necesar:
1. pt a obtine un aluat care se intinde foarte bine si care nu se rupe - ingredientele sa fie la temperatura camerei si aluatul sa fie framantat indeajus si mult timp
 
Faina se cerne intr-un vas mai larg. In faina se adauga uleiul si se framanta intre degete , intre palme.

In apa calduta se adauga ouale si sarea si totul se amesteca bine, nu se bat ouale. In mijlocul fainii se face  o adancitura si se toarna treptat amestecul.Se framanta aluatul,  pana nu se mai lipeste de maini si devine neted si molcut la pipait- cca 15 min.

Aluatul se acopera cu un prosop de in si se lasa sa se odihneasca. Timpul minim de odihnire a aluatului este 1 ora.Cu cat mai mult timp ,  cu atat mai bine.Dar in frigider  se pastreaza nu  mai mult de 2 zile.

Daca se planuieste sa se lucreze cu aluatul mai tarziu , se inveleste cu o pelicula  pentru bucatarie si se pune la pastrat in frigider.

Inainte de a lucra cu aluatul - e necesar sa-l aduceti la temperatura camerei. Numai asa veti lucra usor cu el. 

Pentru a pregati o invartita aveti nevoie de o suprafata mai mare, adica o masa mai mare, si o fata de masa de in sau bumbac .

Din acest aluat se obtin 2 invartite mari cu umplutura.

Incepem :
Se unge masa cu ajutorul mainii cu ulei fara miros.Aluatul  se imparte  in 2 parti. Se intinde putin cu sucitorul sau facaletul si se lasa din nou sa se odihneasca , undeva 5-10 minute.

Dupa aceia, se ung bine mainele CALDE NU RECI  cu ulei, se ia o bucata de aluat in maini, pe pumni, nu in palme. Pumnii trebuie sa fii in centrul cercului de aluat

ROTIND CU PUMNII SI INTINZAND ALUATUL , VETI OBSERVA CU CATA USURINTA SE INTINDE MIJLOCUL ALUATULUI. PESTE CATEVA TIMP ALUATUL SE VA IMPASTIA PANA LA COATE .  MARGINILE ALUATULUI RAMAN GROSUTE, ELE SE VOR  INTINDe PE MASA FOARTE USOR. Important e sa intindeti mijlocul. Cand veti vedea ca s-a intins destul de bine, il puneti pe masa cu mare atentie, apoi marginile aluatului se intind cu mana. Se lucreaza cu foarte mare usurinta.

Acest aluat nu se rupe niciodata daca este framantat bine, timp indelingat si este adus la temperatura camerei. Aluatul se va lucra pe masa acoperita cu o fata de masa.

Marimea foii de aluat va fi undeva la  60/80 cm ,dar e posibil si mai mare, depinde cat de subtire veti intinde aluatul.Daca intradevar , va fi intins ca foaia de tigara, atunci marimea lui va fi de aproximativ un metru. 

Pentru inceput , ca sa simtiti , cat de placut  si usor se  intinde aluatul, taiati o bucatica mica de aluat, intindeti-o cu sucitorul, ungeti-o cu putin ulei  si lucrati cu el cu ajutorul pumnilor, ca sa simtiti intinderea acestui aluat.
 
 Dupa aceia , cu ajutorul unei pensule se  unge toata suprafata de aluat cu unt topit, sau ulei, in prealabil prajit cu ceapa , ceapa sa inaltura cu ajutorul unei site mici, sau jumatate de unt si  jumate de ulei.
Dupa aceia, se  imprastie, pe aluatul uns,BRANZA DE OAIE , data prin razatoare sau BRANZA DE VACA PUTIN SARATA.

Va sfatuiesc sa nu puneti multa umplutura , pentru ca ea ingreuneaza aluatul si nu se va obtine efectul de foi.  

Pe o margine de 15-20 de cm nu se adauga branza pe ea.

Se ridica fata de masa de la un capat si aluatul intins treptat se inroleaza intr-o invartita mare.Marginile aluatului se lipesc  atent  cu mana si se inroleaza  invartita in forma de spirala.La fel se procedeaza cu cealalta  bucata de aluat . 

Se aranjaza cu atentie in  tava de copt, care a fost unsa cu ulei.Se unge cu un galbenus de ou amestecat bine cu o lingura de apa calduta. Tava se pune in cuptorul preincalzit la temperatura de 220C si se coace timp de 45 minute. Dupa 20 de minute se scade temperatura la 200C.  

Tava se scoate din cuptor si se lasa cam 15 minute ,sa se raceasca .

Invartita se taie cu un cutit foarte ascutit si cu mare atentie , deoarece este posibil sa se lase.

La gust invartita este saratica cu o pojgita de aluat crocant si un un miez in foi saratel si molcut. Este deosebit de gustoasa si se prepara foarte repede si foarte usor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Invartita in foi cu branza (1)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

mena29 1

08.06.2010, 20:13

Super reteta si super arata

dentistutza 1

27.03.2012, 09:57

ce deliciu! ador placinta asta. FELICITARI!!!

babi5 1

15.02.2013, 20:09

Buna invirtita !!!!in Banat se zice paturata cu brinza se face si cu dovleac,mar,mac..

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Ardei umpluti pane