Joconde et Amaretto

de Anamaria7 in Torturi, 14 Noi 2011 | 2696 vizualizari

 

De ziua ta, mamicooooo
In dar ti-am adus inimaaaa
Si crede-ma, mamicoooo,
Un tort mai gustos
Nu se puteaaa ;))

Ce modesta sunt :p Dar sincer, a fost minunat :) si dulce :P si amar :) Ca viata unei mamici de fata (care uneori o mai supara :(), unei invatatoare de multe multe generatii de copii (care uneori sunt cam nazdravani :))) si a unei femei gospodine (care le reuseste pe toate in chip stralucit si mai are si timp pentru sufletul celor dragi). Te iubesc, mama scumpa!

 

INGREDIENTE

  • Decor Joconde:
  • 2 albusuri
  • 40 gr zahar
  • 30 gr unt
  • 40 gr faina
  • 10 gr cacao neagra
  • Blat Joconde (x 2):
  • 4 oua
  • 7 lg zahar
  • 1 pliculet zahar vanilinat bourbon
  • 6 lg faina
  • 1 lgt praf de copt
  • Crema ganache de ciocolata alba:
  • 100 gr ciocolata alba
  • 150 ml frisca lichida
  • 1 lgt gelatina granule
  • Blat negru cu piscoturi:
  • 3 oua
  • 90 gr zahar
  • 80 gr faina
  • 15 gr cacao neagra
  • 1 lgt praf de copt
  • piscoturi
  • Amaretto pt insiropat
  • Crema de ness:
  • 80 gr ciocolata neagra
  • 2 lgt ness
  • 300 ml frisca lichida
  • 60 ml Amaretto
  • 2 lgt gelatina granule 
  • Glazura de ness:
  • 190 gr zahar pudra
  • 3-4 lg ness (pregatit cu apa)
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Joconde et Amaretto:

Decor Joconde:

Incalzim cuptorul la 180C si pregatim o tava de 35cm x 45 cm pe care o tinem in frigider. Mixam untul cu zaharul, apoi punem albusurile, pe rand, iar la sfarsit, cacaoa amestecata in prealabil cu faina. Folosind un cornet/posh/seringa pt ornat, desenam ornamentele pe foaia de copt din tava (atentie, scrisul trebuie sa fie in oglinda!). Dam la congelator.

Blat Joconde:

Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul, iar cand bezeaua e gata, punem galbenusurile. Cu o lingura mare amestecam faina cu praful de copt. Turnam peste decorul congelat si punem repede in cuptor. Avem grija sa nu se arda, e subtire si se coace repede. Cand e gata, scoatem din cuptor, presaram zahar pudra, rasturnam pe un servet si dezlipim hartia de copt cu grija. Acoperim cu alt servet si tinem la cald.

Facem 2 blaturi. Unul se taie in forma rotunda si acopera fundul formei de tort, iar din celalalt vom taia bucatile necesare pentru a "imprejmui" tortul.

Crema ganache de ciocolata alba:

Punem frisca pe baie de aburi, iar cand aproape fierbe o luam jos si adaugam ciocolata maruntita. Amestecam si cand s-a topit punem gelatina hidratata in apa rece si topita pe baie de aburi. Dam la rece, apoi la frigider. Cand e destul de rece, mixam bine pe viteza mare pana se umfla si devine ..."fluffy" :P Turnam peste blatul din forma rotunda si tinem la frigider.

Blatul negru cu piscoturi:

Facem bezeaua din albusuri si zahar, apoi punem galbenusurile si, la final, faina cu praful de copt si cacaoa. Asezam piscoturile ca pe niste bare paralele (ca sa se vada cubulete albe si negre in felia taiata) intr-o forma cu acelasi diametru ca cea de tort si peste ele turnam blatul. Dam la cuptor la 180C si tinem pana se coace bine. Dupa ce scoatem din forma, lasam la racit si taiem in doua.

Crema de ness:

In frisca incalzita pe baie de aburi topim ciocolata, apoi se amesteca cu nessul, lichiorul Amaretto si gelatina hidratata si topita. Lasam din nou la rece si mixam, la fel ca pe cealalta.

Scoatem tortul din frigider, punem jumatatea - cu piscoturile - din blatul negru, insiropam cu lichior, acoperim cu crema de ness si apoi cu cealalta jumatate de blat negru. Il insiropam si pe acesta si dam la rece.

Decorul final se face cu glazura de ness: mixam zaharul pudra cu o lingura de ness. Adaugam pana cand ajungem la consistenta dorita, nu prea lichid, altfel nu se mai intareste. Turnam peste tort si lasam sa se intareasca.

Decoram cum ne taie capul :) cu ciocolata, frisca... si multa dragoste :)

 

 

RETETA IN IMAGINI

Joconde et Amaretto-0
Joconde et Amaretto-1
Joconde et Amaretto-2
Joconde et Amaretto-3
Joconde et Amaretto-4
Joconde et Amaretto-5
Joconde et Amaretto-6
Joconde et Amaretto-7
Joconde et Amaretto-8
Joconde et Amaretto-9

COMENTARII (27)

Anamaria7

Anamaria7 1

16.11.2011, 22:12

multumesc, fetelor!

Ligia Bxl

Ligia Bxl 1

18.11.2011, 17:07

la multi ani mamei tale,fain tort facut cu multa dragoste ca merita,bravo

jolygina

jolygina 1

16.08.2012, 00:49

super

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24