"Labaneh" cu nuca si menta

de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri, 18 Dec 2011 | 2120 vizualizari

 

Labaneh este un aliment present aproape zilnic la micul dejun si cina in tarile arabe.
De aici si marea varietate de servire.
Una din felurile mele preferate este labaneh cu nuca si menta.

 

INGREDIENTE

  • 2 litri lapte proaspat pasteurizat  
  • 3 linguri de iaurt  
  • 1 lingura de sare  
  • ulei de masline  
  • o bucata de panza muselina  
  • 1/2 pahar de nuca  
  • 2 linguri de frunze de menta verde  
  • 2 catei de usturoi zdrobit( sau ½ lingurita pudra de usturoi)  
  • sare dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Labaneh" cu nuca si menta:

Prepararea iaurtului(”laban”)

Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.

Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.

Preparare “labaneh”

Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos.

Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la  frigider.

Se pune labaneh intr-un bol.

Frunza de menta se taie marunt( pastrand putina pentru decor);cateii de usturoi se zdrobesc intr-un mojar sau se trec prin presa pentru usturoi;nuca se zdrobeste intr-un mojar sau macina prin masina de nuca mai grosier; se adauga toate la labaneh si se amesteca bine.Se potriveste de sare.

Se face o depresiune in mijlocul farfuriei in care se toarna ulei de masline virgin din abundenta.

Se decoreaza cu jumatati de nuca si frunza de menta verde.

Se mananca de obicei  cu lipie arabeasca, dar si sub forma de sos aperitiv cu castraveti sau morcovi.

Se rupe lipia in bucati mici, care se modeleaza in forma de jgheab si se iau cu ele labaneh din farfurie.

Se mananca alaturi de masline, rosii, castraveti.

Pofta buna!

 

 

RETETA IN IMAGINI

"Labaneh" cu nuca si menta-0
"Labaneh" cu nuca si menta-1
"Labaneh" cu nuca si menta-2
"Labaneh" cu nuca si menta-3
"Labaneh" cu nuca si menta-4
"Labaneh" cu nuca si menta-5
"Labaneh" cu nuca si menta-6
"Labaneh" cu nuca si menta-7
"Labaneh" cu nuca si menta-8

COMENTARII (22)

Rux

Rux 1

19.12.2011, 22:22

Doamne retetele tale ma lasa pur si simplu fara cuvinte...le iubesc...si gata...te admir foarte foarte tare

mirela0911

mirela0911 1

19.12.2011, 22:37

sigur mi-ar place si mie

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

20.12.2011, 00:48

Ruxy
Mirela

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!