Lamaita (sau Alba ca zapada)

de Criss in Prajituri, 8 Mai 2013 | 41036 vizualizari

 

Niciodata nu mi-a placut sa fac prajituri cu foi, dar acum mi-am schimbat parerea despre prajiturile cu foi. Pentru ca aceasta prajitura se face atat de rapid si e atat de buna incat imi pare rau ca n-am facut-o pana acum. Dar am mai avut un motiv pentru care am fugit de ea si anume amoniul din foi. Am tot cautat pe net alte retete dar pana la urma am ramas la reteta originala si mi-am dat seama ca amoniul n-am fost o problema pentru ca nu se simte decat atunci cand se coc foile, apoi mirosul dispare si intr-adevar prajitura devine atat de frageda incat se topeste in gura.
Reteta o am de la mama insa crema am luat-o de pe net si nu-mi pare rau pentru ca grisul face crema mai pufoasa si mai aerata.

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • -3 oua
  • -8 linguri ulei
  • -8 linguri zahar
  • -8 linguri lapte
  • -1 lingurita amoniu alimentar
  • -550 g faina (poate intra mai mult, in functie de tipul de faina folosit)
  • Crema:
  • -4 linguri faina
  • -2 linguri gris
  • -250 g zahar
  • -500 ml lapte
  • -coaja si zeama unei lamai
  • -250 g unt de buna calitate (eu am pus doar un pachet, dar ar mai fi trebuit putin)
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lamaita (sau Alba ca zapada):

Intr-un vas se bat ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele fierbinte in care se adauga amoniul. Atentie, ca laptele se va umfla si va face spume. :) Se adauga apoi faina, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se imparte aluatul in 4 parti egale. Eu am cantarit fiecare bucata, sa fiu sigura ca foile imi vor iesi egale. Se coc 4 foi pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetata cu faina. Foile se intind (eu le-am cam peticit dupa cum se vede :D, pentru ca n-am reusit sa intind o foaie perfect dreptunghiulara), se inteapa cu furculita sa nu se umfle si se coc 8-10 minute la foc mic. Atentie, ele trebuie sa ramana albe. Se manevreaza cu grija pentru ca sunt destul de fragile si casante.

Din faina, gris, zahar, lapte, coaja de lamaie se fierbe o budinca ce se lasa sa se raceasca apoi se pune in frigider pana se raceste bine de tot. Eu am adaugat si zeama de la o jumatate de lamaie (n-am pus de la o lamaie intreaga pentru ca imi era teama ca va fi crema prea acra) si am amestecat bine budinca.

Untul se bate spuma cu mixerul, se adauga apoi treptat budinca. Se imparte crema in trei parti egale, se umplu foile si se pune prajitura in frigider pana a doua zi, cand se pudreaza cu zahar si se poate taia in felii dreptunghiulare sau in romburi.

 

RETETA IN IMAGINI

Lamaita (sau Alba ca zapada)-0
Lamaita (sau Alba ca zapada)-1
Lamaita (sau Alba ca zapada)-2
Lamaita (sau Alba ca zapada)-3
Lamaita (sau Alba ca zapada)-4
Lamaita (sau Alba ca zapada)-5
Lamaita (sau Alba ca zapada)-6

COMENTARII (25)

MIUTA

MIUTA 1

15.04.2014, 18:33

Arata foarte bine si tentant aceasta prajitura!Cris te rog frumos sa-mi spui ce marime are tava pe care ai copt foile?Multumesc

vasy16

vasy16 1

22.02.2016, 10:20

ce bine arata.te intreb si eu ce marime avea tava pentru ca am de gand sa fac dar cum suntem doar doua persoane nu vreau nici sa iasa prea multe,nici prea putine.doar asa de pofta.

Criss

Criss 1

23.02.2016, 15:06

tava e 25/35, deci iese o cantitate mare de prajitura

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!