Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci

de simona72 in Lasagna, 30 Mar 2015 | 1661 vizualizari

 

Initial, reteta trebuia sa aibe alte ingrediente, adica...spanac in loc de salata si dovleac placintar in loc de cartofii dulci. Cum nu dispuneam de aceste ingrediente, le-am inlocuit cu ce am gasit si cu ce s-a potrivit mai bine.
In gospodariile taranesti din Tara Hategului se pregateste din salata un fel de mancare, scazuta, asemanatoare cu mancarea de spanac, foarte economica si buna. Cand am facut aceasta lasagna mi-am adus aminte de existenta acestui preparat simplu...

 

INGREDIENTE

  • 1 pachet foi de lasagna
  • pentru umplutura cu salata:
  • 1 praz
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 legatura leurda
  • 1 salata
  • sare si piper proaspat rasnit
  • 1 ceasca lapte batut
  • 1 lingurita amidon alimentar
  • pentru umplutura de cartofi dulci:
  • 3 cartofi dulci
  • 1 lingura unt
  • sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • pentru sosul alb:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura unt
  • 2 linguri rase cu faina
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri smantana
  • 50 gr branza cu mucegai albastru(Milkana am folosit eu)
  • sare dupa gust
  • In plus mai avem nevoie de:
  • fulgi de chili rasniti
  • 200 gr branza de capra
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci:

Pentru umplutura cu salata: se taie capatul verde al prazului, se taie in doua pe lungime si se spala prazul si printre frunze. Se toaca in felii subtiri si se pune la calit in 2-3 linguri ulei de masline. Cand s-a inmuiat prazul de adauga leurda si salata spalate si taiate in fasii. Pentru ca salata are un continut ridicat de apa se va inmuia si se va forma o mancarica groasa, asemanatoare cu o "tocanita". Pentru ca am dorit si ceva sos, am adaugat 1 ceasca de lapte batut, am asezonat cu sare si piper, am amestecat si am lasat 3-4 minute sa fiarba. Amidonul l-am desfacut in putin lapte batut rece si l-am adaugat la sosul de salata. am lasat pe foc pana sosul s-a legat si s-a ingrosat putin.

Pentru umplutura de cartofi dulci: am spalat cartofii si i-am uscat cu prosoape de hartie. i-am asezat in tava pe o foaie de aluminiu, am facut un "pachet" si i-am copt la 200 grade pentru 30 minute. Cartofii calzi i-am curatat de coaja. Ca sa nu va ardeti folositi manusi de silicon sau prosop de bucatarie. Se zdrobesc cartofii cu furculita, dar sa ramana si bucati mai mari...nu trebuie sa devina piure. Se adauga sare, piper proaspat rasnit, cimbru uscat si unt. Se amesteca toate ingredientele. 

Pentru sosul alb: se pune la incins uleiul si untul. Cand untul s-a topit se adauga faina. Se amesteca cu un tel tip para sa se desfaca faina si se adauga treptat laptele cald. Se amesteca continuu pana terminam tot laptele de pus. Se lasa sa fiarba 2-3 minute, se adauga smantana, branza taiata in cuburi si sare dupa gust. Se amesteca si se lasa pe foc pana branza s-a topit in sos. 

Pentru asamblare ne punem toate cele necesare pe masa de lucru: avem nevoie de un vas termorezistent uns cu putin ulei de masline. Pe fundul vasului punem cateva linguri de sos alb, atat cat sa acopere fundul vasului. Asezam un rand de foi de lasagna pe care le-am trecut prin apa calda inainte. peste primul rand de foi asezam jumatate din umplutura de salata. Peste, radem 100 gr branza de capra. Deasupra, asezam urmatorul rand de foi de lasagna trecute prin apa calda. Peste foi, punem umplutura din cartofi dulci. Peste, punem un alt rand de foi de lasagna, apoi restul de umplutura de salata, restul de branza rasa si un ultim rand de foi de lasagna trecute prin apa calda. Peste ultimul rand de foi punem sosul alb ramas, il intindem uniform si rasnim deasupra fulgi de chili. Acoperim vasul cu folie de aluminiu, si-l dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 35-40 minute. Indepartam folia de aluminiu si mai lasam inca 10 minute la cuptor. Lasam lasagna sa se raceasca putin, portionam si servim. Noua ne-a placut in combinatie cu dulceata de ardei iute. Sa va fie de folos!!

 

TIPS-URI

1

este foarte versatila si se poate face si de post...se foloseste branza tofu si lapte de soia

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373922
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373923
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373924
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373925
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373926
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373927
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373928
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373929
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373930
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373931
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373932
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373933
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373934
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373935
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373936
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373937
retete culinare - Lasagna cu praz, salata verde si cartofi dulci 373938

COMENTARII (24)

gaby_gabytza 1

02.04.2015, 10:21

excelenta

tarasmariana 1

03.04.2015, 05:47

Xandrinne 1

10.04.2015, 09:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S