Letke reinventat

de Satisfyyourcravings in Aperitive / Garnituri, 23 Ian 2013 | 2101 vizualizari

 

Unul dintre preparatele favorite ale evreilor pentru sărbătoarea de Hannukah este Letke ( în limba idiş) sau Levivot ( în limba ebraică), un fel de plăcinţică din cartofi cu interior pufos şi exterior crocant, prăjită în baie de ulei. Pornind de la reţeta de bază, am reinventat preparatul, încercând să redau interior pufos prin folosirea unui piure de cartofi cu chives, pe care l-am îmbrăcat în crustă de pesmet, parmezan și busuioc.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de cartofi albi, decojiți, tăiați în cuburi egale
  • 3 crenguțe cimbru proaspăt
  • 25 grame unt la temperatura camerei
  • 2 linguri creme fraiche la temperatura camerei
  • 1 lingură chives tocat fin
  • 2 ouă
  • 3 linguri pesmet
  • 1 lingură parmezan ras
  • 5 frunze busuioc
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 1 linguriță muguri de pin
  • 2 linguri făină
  • sare/piper
  • ulei pentru prăjit
  • salată pentru servit
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Letke reinventat:

Cartofii se fierb 25 de minute în apă fierbinte, împreună cu crenguțele de cimbru. După expirarea timpului, se scot cartofii, se îndepărtează crenguțele de cimbru și se amestecă cu untul, creme fraiche, chives și sare, fărâmând cartofii până au consistența unui piure ferm.

Într-o tavă, se întinde piureul obținut anterior în foaie subțire de 1/2 cm și se refrigerează minim 20 de minute. 

Cu ajutorul unui robot de bucătărie, se mixează pesmetul cu parmezanul, frunzele de busuioc, uleiul de măsline și mugurii de pin, apoi se așează într-o farfurie nu foarte adâncă. 

Ouăle se bat ca pentru omletă cu puțină sare și 10 linguri de apă. 

Făina se așează într-o farfurie nu foarte adâncă.

Se scoate tava cu piure de la frigider și cu ajutorul unui inel din inox sau cu un pahar se taie cerculețe care se dau apoi prin făină, ou, mixul de pesmet și apoi din nou prin ou și prin pesmet. 

Se prăjesc în baie de ulei timp de 2 minute pe fiecare parte, apoi se scot pe prosoape de hârtie.

Se servesc cu salată și sos, după preferințe.

 

TIPS-URI

1

Pentru sos, am optat pentru un sos de iaurt și chives obținut prin combinarea a 4 linguri de iaurt degresat cu 2 căței de usturoi tocați și 1/2 lingură chives tocat fin.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Letke reinventat 199448
retete culinare - Letke reinventat 199449

COMENTARII (16)

Sim0na 1

23.01.2013, 20:19

diaconta 1

23.01.2013, 21:16

imi place

Rocsi 1

23.01.2013, 21:17

Super bun trebuie sa fie

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55