Macinici, reteta de mucenici muntenesti si moldovenesti

de Julie in Dulciuri, 8 Mar 2011 | 24967 vizualizari

 

Macinici, reteta de mucenici muntenesti si moldovenesti
Pe 9 martie ortodocsii ii praznuiesc pe cei 40 de mucenici de la Sevastia martirizati pentru credinta lor. Specific acestei zile este obiceiul ca toate gospodinele din Romania sa prepare macinici. Acestia, in functie de fiecare zona a tarii, se mai numesc si mucenici, bradosi, sfintisori sau brandusi. Modul de preparare difera si el de la o zona la alta

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Macinici, reteta de mucenici muntenesti si moldovenesti
  • Pentru macinicii fierti:
  • 250g faina,
  • 120g apa,
  • un praf de sare,
  • 200-250g zahar,
  • esenta de rom,
  • scortisoara,
  • coaja rasa de lamaie,
  • nuci macinate.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Macinici, reteta de mucenici muntenesti si moldovenesti:

Pe 9 martie ortodocsii ii praznuiesc pe cei 40 de mucenici de la Sevastia martirizati pentru credinta lor. Specific acestei zile este obiceiul ca toate gospodinele din Romania sa prepare macinici. Acestia, in functie de fiecare zona a tarii, se mai numesc si mucenici, bradosi, sfintisori sau brandusi. Modul de preparare difera si el de la o zona la alta. Specifici Moldovei sunt mucenicii din aluat dospit, care se coc in cuptor, iar in partea de sud, sunt mai des intalniti macinicii fierti, facuti din aluat nedospit. Ca sunt copti sau fierti, macinicii sunt mici colacei in forma de opt, pe cat de simpli pe atat de deliciosi, bucataria romaneasca fiind remarcabila prin insasi simplitatea ei.

MACINICI FIERTI CA LA BUZAU

Din faina, apa si sare se framanta un aluat elastic din care se modeleaza forme de opt foarte mici. Se pune un vas cu 2 l apa la fiert; cand aceasta da in clocot se introduc macinicii si se fierb pana cand se ridica la suprafata. Spre sfarsitul fierberii se adauga zahar, coaja de lamaie, scortisoara, esenta de rom si nuci- toate dupa gust. Pentru o aroma deosebita, inainte de a fi adaugate, nucile se taie in bucati mai mici si se coc in cuptor. Macinicii se pot fierbe imediat dupa ce se modeleaza sau se pot lasa la uscat de pe o zi pe alta.

MUCENICI COPTI CA IN MOLDOVA

Acestia se fac din aluat dospit, simplu sau din aluat de cozonac, atunci cand sarbatoarea nu este in post.
Ingrediente pt. aluat de cozonac: 500 g faina, 200 ml lapte, 2 oua, 1 lingurita sare, 75g zahar, 25 g drojdie, 50 ml ulei, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie.

Ingrediente pt. aluat simplu: 500 g faina, 230 ml apa calduta, 1 lingurita sare, 75 g zahar, 25 g drojdie, 50 ml ulei, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie.

Mod de preparare pt. ambele cazuri: Se amesteca toate ingredientele si se framanta bine aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini; se lasa apoi la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se modeleaza colacei in forma de opt, mai mari si se pun in tava (cei „de dulce”se ung deasupra cu ou) si se coc in cuptor 25-30 min. Cand se scot se ung cu miere din belsug si se presara cu nuca macinata, scortisoara si zahar vanilat- toate adaugate dupa gust.

Indiferent pentru care varianta veti opta, va urez pofta buna!

Ziua de 9martie, mai este considerata si ziua barbatului, existand obiceiul de a bea 40 de pahare cu vin, acesta reprezentand sangele varsat de cei 40 de sfinti.

In unele zone, femeile impart cele 40 pahare cu vin „pentru sufletul stramosilor si pentru sporul casei.”

Recomand si mucenici umpluti cu nuca, iar in perioada postului  mucenici moldovenesti de post sau mucenici dobrogeni de post.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Macinici, reteta de mucenici muntenesti si moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

ralu_ca 1

06.03.2013, 15:36

super

feliciacristea46 1

06.03.2013, 16:59

eu sunt din buzau, dar nu pun nuca la fiert, nici rom sau scortisoara, decat in farfurie cand mananc ! altfel se innegreste zeama !

marianascarlat 1

06.03.2013, 18:50

Si eu pun nuca si scortisoara in farfurie, dar la fiert pun si coja de lamaie si vanilie. Si fac ambele variante. Sunt un deliciu!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert tort diplomat cu iaurt si capsuni