Magiun de prune cu miez din samburi

de merisor in Dulceata / Gem, 3 Sep 2012 | 4729 vizualizari

 

Magiunul este tot un gem de prune, dar cu textura mai groasa necursiva.
la tara se face acest magiun unde sunt conditii de fierbere la timp indelungat, pe foc de lemne si in tuci de arama.
Mult conteaza sa ai unde prepara conservele toamna cand faci in cantitati mari. Eu am mers la mama la tara undeva in judetul Olt intr-o zona de dealuri si livezi multe si am preparat un magiun taranesc din prune nealtoite, din acelea de tuica. Sunt foarte dulci si aromate si iese un magiun de te lingi pe degete.

 

INGREDIENTE

  • 30 Kg prune(cu aproximatie)
  • 1,500 Kg zahar
  • miez din samburi de prune si caise
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Magiun de prune cu miez din samburi:

Am spalat forte bine prunele si le-am lasat la surs, dupa care le-am spart, am scos sambrii si le-am pus direct in vasul in care am fiert magiunul(vasul are o capacitate de 25 L). Am presarat zahar peste ele si le-am lasat asa de seara pana dimineata.

Am facut un foc de lemne nu prea mare sa nu fiarba tare ca exista riscul de a se lipi si am pus vasul cu prunele pe pirostrie deasurpa focului. 

S-a amestecat continuu in tuci cu o spatula de lemn(adica sotul meu a fost cel care a amestecat)

Intre timp am spart si samburi de prune si cativa de caise si am scos miezul din ei pe care l-am tocat mai marunt(cam in trei bucati).

Am fiert magiunul pana cand a scazut cantitatea sub jumatate din cat a fost la inceput(aproximativ 4 ore) pe parcurs verificam consistenta, luam magiun intr-o lingura de lemn si lasam sa se raceasca pentru a vedea cat de tare se ingroasa. 

Cu cateva minute inainte de a ridica tuciul de pe foc am adaugat miezul din samburii de prune si caise si am omogenizat.

Am pus fierbinte  in borcanele sterilizate le-am pus capacele si am acoperit cu paturi. Cand se raceste trebuie sa prinda o crusta deasupra daca este suficient de gros.

Este un magiun dulce-amarui de la miezul de samburi si foarte aromat. Mie mi-a iesit chiar dulce cred ca 750 gr zahar era suficient, dar asa sunt sigura ca se pastreaza mai mult de un an.

Am umplut 25 borcane de 800 gr din cantitatea rezultata.

 

TIPS-URI

1

magiunul original se face fara zahar, prunele trebuie sa fie foarte coapte si dulci.

RETETA IN IMAGINI

Magiun de prune cu miez din samburi-0
Magiun de prune cu miez din samburi-1
Magiun de prune cu miez din samburi-2

COMENTARII (33)

Valclaudia 1

05.09.2012, 21:45

Cred ca este foarte bun!

merisor 1

05.09.2012, 22:08

multumesc, fete dragi!!! e bun rau cu miezul de la samburi!

gaby_gabytza 1

09.09.2012, 22:26

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04