"Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina

de Mihaela11_jo in Vita, 21 Mar 2013 | 4043 vizualizari

 

Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie(pui,vita), legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.

Bobul de gradina este originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor. Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean. Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg bob verde de gradina
  • 2 cani si jumatate de orez
  • 1/2 kg carne de vita
  • 1 ceapa medie
  • 1/2 legatura de coriandru verde
  • cuisoare
  • 7-8 seminte de cardamom
  • ulei de masline
  • 2 lingurite condiment pentru maqlubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • seminte de pin(“snobar”)
  • seminte de migdale( jumatati)
  • 1,5 l apa
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina:

Se pune apa la fiert cu sare si ceapa in care am infipt cuisoarele ;se adauga carnea de vita si se fierbe in cratita de fiert sub presiune 45 de minute.

Ceapa se indeparteaza dupa ce a fiert carnea si supa se strecoara.

Bobul verde de gradina se taie in bucati de 2-3 cm.

Se incinge uleiul de masline intr-o cratita anti aderenta si se adauga pastaile de bob impreuna cu coriandrul taiat marunt, sare si piper proaspat macinat dupa gust.

Dupa 5 minute se adauga ¾ pahar de apa in care a fiert carnea si se lasa la foc mediu cca 20 de minute.

Orezul se opareste si se spala bine.

In cratita in care gatim maglubeh se aseaza mai intai un strat de orez; peste orez punem pastaile de bob si apoi carnea fiarta de vita.

Se acopere cu restul de orez si se presara cu  condimentul  pentru maglubeh.

Supa in care a fiert carnea se potriveste de sare si se toarna peste orez, numai cat sa-l acopere.

Se pune la fiert mai intai la foc normal si cand incepe sa fiarba se acopere cu un capac si se reduce focul la minim.

Se fierbe 20-25 de minute.

Se rastoarna pe platoul de servire si se lasa 5 minute, dupa care se ridica cratita.

Se prajesc semintele de pin si migdalele in ulei pana iau o culoareaurie.

Se presara peste maglubeh.

Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Orezul arabesc trebuie sa fie bine fiert ,dar bobul trebuie sa ramana ferm; de aceea proportia orez/apa este 1 cana orez /1 cana si ¼ apa.Am pus fotografii cu toate etapele prepararii;dupa ce se intoarce orezul trebuie sa ramana ca un tort.

2

"Maglubeh" se poate prepapara si cu boabele proaspete de la bobul verde de gradina.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212849
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212850
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212851
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212852
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212853
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212854
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212855
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212856
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212857
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212858
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212859
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212860
retete culinare - "Maglubeh bil foul akhdar"-"Maglubeh" cu pastai de bob verde de gradina 212861

COMENTARII (21)

Mihaela11_jo 1

24.03.2013, 00:05

sebirizescu
Sidy am pus o fotografie cu bobul verde; este foarte popular in tarile arabe atat verde cat si boabele uscate
eduard
gaby_gabytza
merisor
toamna07
Any
Rocsi
Anett
Jamila
Laurenta
Ruxy

Panacris 1

28.03.2013, 10:28

Super! La favorite cu ea!

mihaelar63 1

06.04.2013, 15:15

Deosebita reteta , de altfel ca tot ce ne prezinti Mi-ar place sa o prepar si eu

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D