Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe

de Mihaela11_jo in Muraturi, 18 Noi 2010 | 12187 vizualizari

 

Maslinele verzi sunt o delicatesa care se prepara in aceasta perioada.Se conserva intregi, umplute sau taiate rondele.Ingredientele obligatorii sunt ardeiul iute si lamaia.
Se pastreaza 3 zile in apa( pentru a disparea amareala) si abia apoi se pun in borcane.
Se pot consuma dupa cca 1 luna.Dar cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai bune.

 

INGREDIENTE

  • 10 kg masline verzi  
  • 2,5 kg lamai  
  • 6-8 ardei iuti mari( in functie de cat dorim maslinele de picante)  
  • apa  
  • sare grunjoasa  
  • cca 700 ml ulei de masline natural,nerafinat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe:

Maslinele se zdrobesc cu ajutorul unei pietre sau se trec printr-o masina special conceputa pentru acest scop, apoi se spala si se pun intr-un lighean. Se are grija sa nu depaseasca 2/3 din capacitatea ligheanul si se adauga apa; maslinele se umfla in cele 3 zile si de asemenea trebuie sa fie o cantitate suficienta de apa care sa absoarba amareala din ele.

Apa se schimba de 2 ori pe zi. In seara zilei a 3-a se scurge apa de pe masline.

Jumatate din lamai se storc si jumatate se taie in cubulete de 2-3 cm. Ardeiul iute se taie in rondele de cca 2 cm. Se amesteca ardeii si lamaia cu maslinele din lighean,strangand putin in maini lamaia pentru a se patrunde mai bine maslinele cu sucul lor.

Se pun maslinele impreuna cu lamaia si ardeiul iute in borcane; nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa. Zeama de lamaie stoarsa se repartizeaza in mod egal in toate borcanele. Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.Se pune apa cu sarea la fiert si  cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.

Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului. Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea. Se pun in camara si se pot consuma dupa cca o luna.

Am primit de la o pacienta ulei de masline proaspat nerafinat si am acoperit cu el maslinele; uleiul proaspat are o aroma speciala si e putin iute.

 

RETETA IN IMAGINI

Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-0
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-1
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-2
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-3
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-4
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-5
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-6
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-7
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-8
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe-9

COMENTARII (17)

silvi0ara 1

23.11.2010, 16:45

Chiar asa,si eu m-am facut bine de stomac tot cu uleiul de masline.
Daca tot faci pomana,trimite si mie unul.

Mihaela11_jo 1

25.11.2010, 00:37

Draga Ligia, fiind noua pe bucataras am descoperit profilul tau si faptul ca locuiesti la Bruxelles; in plus uleiul de masline este foarte sanatos si datorita faptului ca are cel mai scazut continut in colesterol.
Noi folosim uleiul nerafinat, este mult mai aromat.

Mihaela11_jo 1

25.11.2010, 00:37

Silvioara nu pot sa-ti refuz nimic
Azi am pus si masline negre; se prepara diferit de cele verzi; in plus le crestez inainte de a le pune in apa ; o adevarata fericire sa crestezi boaba cu boaba( 9 kg !!!!!!!!!!)
Dar merita

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04