Mini cozonacei cu nuca

de Rocsi in Dulciuri, 30 Iul 2013 | 2799 vizualizari

 

Aveam niste nuca macinata printr-o punguta si cateva stafide in frigider ce trebuiau folosite. Imi era gandul la un cozonac insa am zis sa nu fac unul singur ci mai multi in varianta mini. Atat de frumusei au iesit ca nici nu imi venea sa ii mananc, iar gustul absolut delicios.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 750 gr faina
  • 250 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 cana lapte
  • 40 gr dojdie
  • 70 gr unt
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 castron nuca macinata
  • 2 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • lapte caldut
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 3-4 linguri stafide
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mini cozonacei cu nuca:

Aluatul:

Laptele il punem pe foc pana devine caldut. Untul il topim si il lasam sa se raceasca. Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte. Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare. Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina. Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam. Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri. La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute. Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma. Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde. La final incorporam stafidele.

Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale. Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand. Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si rulam sa obtinem niste suluri subtirele.

Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment). Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.

Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute. Batem un ou spuma si cu un penson ungem cozonaceii. Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.

Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi. Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248845
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248846
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248847
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248848
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248849
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248850
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248851
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248852
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248853
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248854
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248857
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248858
retete culinare - Mini cozonacei cu nuca 248859

COMENTARII (50)

Rocsi 1

11.08.2013, 11:25

Mihaela multumesc mult . Am descopeit ca imi place mult sa ma joc cu aluatul, insa cand framant mai mult de 500 de gr. de faina fac la robot ca altfel nu pot!

Sandie 1

29.08.2014, 16:05

Arata foarte bine, sint sigura ca sint si gustoase si asi vrea sa le fac si eu, mai ales ca ai avut o idee buna sa le coci in forme de briose ( foarte convenabil de servit la cafea sau de pus in pachetul pentru lunch) dar castroanele sint de diferite marimi, ce cantitate de nuca ai pus?

Rocsi 1

29.08.2014, 20:35

Multumesc pentru apreciere Sandie. Cred ca undeva pe la 300-400 de grame de nuca a fost

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L