Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)

de Lia_ in Prajituri, 17 Apr 2014 | 4536 vizualizari

 

Sezonul capsunilor este scurt. Aduc o reteta aparent complexa dar deloc dificil de preparat. Aroma capsunilor, combinata cu racoarea lamaii si toppingul din frisca, greu de crezut, dar toti cei care au mancat din aceste prajituri au spus ca au avut senzatia ca mananca o prajitura usoara si racoritoare. In aceasta perioada ocolim dulciurile cat putem de mult, dar ar fi pacat sa nu profitam de prospetimea acestor fructe de poveste, care umplu camera de aroma si coloreaza farfuriile incredibil de frumos. Ar fi o mare pierdere sa lasati sa treaca sezonul capsunilor si sa nu o incercati. A trecut pe primul loc in topul de primavara al preparatelor casei. Reteta am tradus-o de pe site-ul "My Recipes".

 

INGREDIENTE

  • CRUSTA DIN FOIETAJ(cupele)
  • 1 pachet-aluat de placinta
  • 30g zahar pudra
  • CREMA DE LAMAIE
  • 225 g crema de branza (mascarpone sau tip Philadelphia)
  • 1-2 linguri smantana pentru frisca
  • 100 g zahar tos
  • 2 lingurite coaja de lamaie rasa (de la 1 lamaie)
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • CREMA DIN CAPSUNI
  • 300 g capsuni taiate
  • 200 g zahar tos (am pus 170g)
  • 2 linguri cu varf amidon (3 rase daca o vreti foarte ferma)
  • 60 ml apa rece
  • 1 lingura unt -25g
  • 10 capsuni intregi
  • FRISCA VANILINATA
  • 250 g smantana pentru frisca
  • 1/4 lingurita extract de vanilie
  • 30 g zahar pudra (am pus doua plicuri zahar vanilat)
  • DECOR
  • frunzulite de menta
  • coaja rasa de lamaie
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100):

CRUSTA DIN FOIETAJ (cupele)

1. Dezgheti din timp foile de aluat conform instructiunilor de pe pachet.

2. Pregatesti forme pentru mini-tarte, sau in formele de savarina sau de briose asa cum am eu (ies mai mici si cu atat mai mult dragalase). Am avut in plus doua forme metalice echivalente ca marime cu ale celor de mini-tarte.

3. Incingi cuptorul la 200 grd.

4. Presari suprafata de lucru cu zaharul pudra peste care pui foaia de aluat pe care o mai intinzi cu sucitorul pana ajunge la vreo 3mm grosime. Asezi in cavitati aluatul decupat, cu partea cu zahar in jos. Daca stratul teflonat nu este de buna calitate, ungi cavitatile cu unt ca sa nu se lipeasca. Marginile vor fi crete. Intepi baza si peretii cu o furculita.

6. Le coci timp de 10-15 minute la 200 grd sau pana se rumenesc. Scoti tava din cuptor pe plita rece si le mai lasi timp de 5 minute in tava. Apoi, le scoti pe un gratar ca sa se raceasca complet.

CREMA DE LAMAIE

1. Razi coaja de la o lamaie.

2. Bati cu mixerul crema de branza cu smantana (mascarpone in cazul meu) la viteza medie, pana omogenizeaza.

3. Adaugi zaharul si continui sa bati crescand viteza pana omogenizeaza.

4. Adaugi coaja si zeama de lamaie si bati compozitia pana devine pufoasa. In cupele din foietaj pui cu lingurita crema si tapetezi cosuletul in strat subtire. Aplici cu posul un cerc aproape de marginea cupei din foietaj ca sa formeze o bordura care va tine crema din capsuni. Sau lucrezi doar cu lingura. Ideea este ca atunci cand rotesti cu lingura in centru, sa formezi o cavitate, crema sa urce pe pereti pana la nivelul marginii si sa fie groasa cam de maxim 1 cm circumferinta. Acoperi cu folie din plastic si le dai la rece pana in momentul servirii, nu mai mult de 24h.

CREMA DIN CAPSUNI

1. Capsunile le speli sub jet de apa si le scurgi in sita. Le cureti de codite.

2. Intr-un blender sau procesor de alimente le mixezi pana devin o pasta. 

3. Intr-o cratita larga cu fundul si peretii grosi, amesteci pasta de capsuni cu 170-200g zahar tos si omogenizezi.

4. Intr-o cana pui amidonul si adaugi treptat apa in timp ce freci cu lingura ca sa nu ramana cocoloase. Obtii o scrobeala.

5. Adaugi treptat scrobeala, amestecand cu telul para pana omogenizeaza.

6. Pui craticioara la foc mediu si din momentul in care incepe se lege si sa fiarba, il mai tii 2 minute. Opresti focul si incorporezi untul pana ce acesta se topeste.

7. Dai la rece pentru 15 minute.

8. Cele 10 capsuni le tai cuburi cam de 1cm si le pui peste amestecul caldut de capsuni. Omogenizezi putin. Pui bolul la rece (recomandat 3 ore). Eu m-am grabit si am racit-o la congelator vreo 30 minute.

FRISCA VANILINATA

1. Bati smantana la viteza medie, apoi mare pana devine spumoasa. Adaugi extractul si mai bati putin pentru incorporare.

2. Adaugi zaharul pudra treptat pana formeaza varfuri moi. Se monteaza cat mai aproape de momentul servirii.

MONTARE

1. Pui cu lingura in cupele cu crema de lamaie un musuroi de crema de capsuni ca sa umple cu un mic varf cavitatea formata.

2. In varf ii pui cu posul o spirala sau mot din frisca. Daca vrei, poti pune cu lingurita o gramajoara (fara pos).

3. Pentru un efect de culoare si gust, se decoreaza cu frunzulite cat mai mici de menta (le-am rupt) si coaja rasa de lamaie.

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Ideal ar fi sa folositi forme de mini-tarte. Eu nu am avut decat 3, de aceea am continuat in forme de briose.

RETETA IN IMAGINI

Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-0
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-1
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-2
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-3
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-4
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-5
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-6
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-7
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-8
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-9
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-10
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-11
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-12
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-13
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)-14

COMENTARII (33)

Bianca20

Bianca20 1

22.04.2014, 21:55

Waw! Arata incredibil!

Lia_

Lia_ 1

23.04.2014, 09:07

Bianca, sunt f. bune dupa gustul meu

MOKUSKA

MOKUSKA 1

12.05.2014, 11:10

Minunate!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!