Minitort panza de paianjen

de susu in Torturi, 1 Ian 2011 | 7260 vizualizari

 

INGREDIENTE

Blat :

  • 75 g ciocolata cu lapte si amaruie
  • 50 g unt
  • 50 g zahar brun sau alb
  • 2 oua mari
  • 50 g nuca
  • 50 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Un praf de sare
  • 2 linguri cognac alexandrion
  • Esenta de rom
  • Esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de cafea
  • 1 lingurita cappuccino
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita coaja de portocale

Crema 1

  • Aproximativ ½ borcan de dulceata (eu am pus de visine)
  • un castronel de frisca (200 ml smantana dulce)
  • ½ plic intaritor de frisca
  • Crema 2:
  • 150 ml smantana dulce
  • 1/2 plic intaritor de frisca
  • Cateva linguri zdravene de crema fineti

Glazura :

  • ½ ciocolata alba
  • 1 lingura cognac
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida

Pentru umplut si decor

  • Capsuni
  • Kiwi
  • Banane
  • Pere coapte
  • Fructe din compot
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Minitort panza de paianjen:

Blatul :

Se freaca untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul, se bat alusurile spuma cu un praf de sare si doua picaturi de otet. Se mixeaza putin galbenusurile cu esentele, coaja de portocale, cognacul si se adauga cate putin la unt amestecandu-se continuu. Eu am oprit separat cateva linguri de compozitie alba fara cacao. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. Se adauga la faina ingredientele uscate (cappuccino, cafeaua, cacaua, nucile putin prajite in cuptor si apoi maruntite). Se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde si se toarna putin racita peste compozitia de unt. Se mixeaza bine untul si se toarna in ploaie cate doua linguri de faina, doua linguri de albus si se amesteca usor de jos in sus. Continuam cu faina si albusul pana la terminarea ingredientelor. Se tapeteaza o forma de tort detasabila sau un vas mai mic. Se varsa continutul si se da la cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute in functie de cuptor. Eu am pus desupra compozitia oprita si am trasat niste linii. Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata este gata blatul. Se taie in doua cand s-a racit complet si se insiropeaza cu putina zeama din compot.

Cremele :

Se bate frisca rece cateva minute (fara a adauga zahar) apoi se adauga praful de intaritor si se mai bate ceva timp pana se intareste. Se imparte frisca pentru cele doua creme. Pentru prima crema se adauga cate putin din dulceata si se gusta pentru a nu o indulci foarte tare. Se pun si cateva fructe scurse din compot si se pune la rece. La cealalta parte de frisca se adauga finetti care a fost tinuta la temperatura camerei si mixata bine. Fructele se spala, se curata si se taie felii subtiri. Am asezat deasupra fructe, peste, ce-a de-a doua crema si iar fructe. Am uns cel de-al doilea blat cu crema de finetti si l-am asezat deasupra.

Glazura :

Am asezat al doilea blat insiropat si am topit ciocolatta amaruie rupta bucati impreuna cu frisca si cognacul pe foc foarte mic. Se mesteca tot timpul pana se omogenizeaza. A nu se lasa sa fiarba. Pentru o reusita a desenului trebuie folosita doar ciocolata de buna calitate (milka, kandia 50 sau 70 %, eu am avut nemteasca dar kandia ii da o stralucire aparte). Tortul care a stat putin la rece se aseaza pe un grilaj si se varsa ciocolata neagra calduta si nu fierbinte exact in centru. Se lasa sa se prelinga ciocolata si nu folosim nimic pentru a nivela astfel incat va ramane un strat uniform fara denivelari. Intre timp topim ciocolata alba la bain marie si cat e inca calda ciocolata neagra pe blat incepem sa facem panza. Punem ciocolata alba intr-un cornet, strangem bine sa iasa aerul si incepem din mijloc sa facem un cerc continuu de jur imprejur ca in figura 1.



Figura 2.
In data ce am terminat trasam cu lama opusa unui cutit 4 linii incepand din centru spre exterior ca in imaginea doi. Se sterge cutitul cu o carpa uscata dupa fiecare linie trasata.
Figura 3.
Impartin fiecare bucata in cate doua trasand o linie tot din interior in exterior (cele rosii)
Figura 4.
De data aceasta vom trasa din exterior in interior impartind din nou pe fiecare in cate doua si vom obtine astfel 16.
Se orneaza dupa preferinta. Am spalat bine capsunile cu tot cu coaja si le-am lasat la scurs. Eu am pus capsuni , si fruza de menta. Le-am taiat felii pana la codita dar nu de tot si le-am desfacut ca un evantai.

Este un tort racoritor si foarte gustos.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Minitort panza de paianjen 74004
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74005
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74006
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74007
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74008
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74009
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74010
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74011
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74012
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74013
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74014
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74025
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74027
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74029
retete culinare - Minitort panza de paianjen 74030

COMENTARII (36)

Ligia Bxl 1

04.01.2011, 19:30

ce frumos eee

mamidesara 1

06.01.2011, 23:18

insanatosire mamei!
iar de tort, ce sa mai zic si eu, ca e perfect! n-as avea atata rabdare la ornat, felicitari!!

Ungurian 1

13.03.2013, 21:31

O sa incerc sa fac tortul tau ca arata foarte bine si gustos!yami

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21